Yıl: 2023 Cilt: 33 Sayı: 175 Sayfa Aralığı: 39 - 63 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 16-05-2023

BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Öz:
Denetimde daha fazla şeffaflık sağlamak suretiyle, denetçi raporunun hedef finansal tablo kullanıcıları tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve böylelikle raporun iletişim değerini arttırmak amacıyla 701 numaralı standart kapsamında bildirimi zorunlu olan kilit denetim konuları, denetçinin mesleki muhakemesine göre finansal tabloların denetiminde en çok önem arz eden konulardır. Ülkemizde, 01.01.2017 tarihinden itibaren uygulanmakta olan kilit denetim konularının bildirim yükümlülüğü, İngiltere gibi bazı ülkelerde daha uzun süreden beri uygulanmaktadır. Bu çalışmada, Borsa İstanbul ve Londra Borsası imalat sanayi sektörlerine kayıtlı şirketlerin, 2017-2020 yıllarına ilişkin denetçi raporlarında bildirilen kilit denetim konuları sayı ve türleri açısından içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Türkiye’den 568 ve İngiltere’den 340 adet olmak üzere incelenen 908 adet raporda bildirilen kilit denetim konuları; toplam ve ortalama sayıları, çeşitleri, en çok ve en az raporlanan konular, hilenin raporlamaya dahil edilmesi ile rapor dispozisyonu ve içeriği açısından analiz edilerek ülkeler arasında önemli farklılıklar olduğu görülmüş ve Türkiye uygulaması açısından çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

A RESEARCH ON KEY AUDIT MATTERS REPORTED IN AUDITORS’ REPORTS OF ISTANBUL STOCK EXCHANGE AND LONDON STOCK EXCHANGE MANUFACTURING INDUSTRY COMPANIES

Öz:
In order to ensure that the auditor’s report is better understood by the target financial statement users, by providing greater transparency in the audit, and thereby increasing the communication value of the report; the key audit matters that are required to be disclosed under standard 701, are those that of the most importance matters in the audit of financial statements according to the auditor’s professional judgment. In this study, the key audit issues reported in the auditors’ reports for the years 2017-2020 of the companies registered in the manufacturing industry sectors of Istanbul Stock Exchange and London Stock Exchange were examined by content analysis method in terms of number and types.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Gözüaçık G, Anil Keskin D (2023). BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. , 39 - 63.
Chicago Gözüaçık Güneri,Anil Keskin Duygu BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. (2023): 39 - 63.
MLA Gözüaçık Güneri,Anil Keskin Duygu BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. , 2023, ss.39 - 63.
AMA Gözüaçık G,Anil Keskin D BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. . 2023; 39 - 63.
Vancouver Gözüaçık G,Anil Keskin D BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. . 2023; 39 - 63.
IEEE Gözüaçık G,Anil Keskin D "BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA." , ss.39 - 63, 2023.
ISNAD Gözüaçık, Güneri - Anil Keskin, Duygu. "BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA". (2023), 39-63.
APA Gözüaçık G, Anil Keskin D (2023). BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Mali Çözüm, 33(175), 39 - 63.
Chicago Gözüaçık Güneri,Anil Keskin Duygu BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Mali Çözüm 33, no.175 (2023): 39 - 63.
MLA Gözüaçık Güneri,Anil Keskin Duygu BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Mali Çözüm, vol.33, no.175, 2023, ss.39 - 63.
AMA Gözüaçık G,Anil Keskin D BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Mali Çözüm. 2023; 33(175): 39 - 63.
Vancouver Gözüaçık G,Anil Keskin D BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Mali Çözüm. 2023; 33(175): 39 - 63.
IEEE Gözüaçık G,Anil Keskin D "BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA." Mali Çözüm, 33, ss.39 - 63, 2023.
ISNAD Gözüaçık, Güneri - Anil Keskin, Duygu. "BORSA İSTANBUL VE LONDRA BORSASI İMALAT SANAYİ SEKTÖRÜ ŞİRKETLERİ DENETÇİ RAPORLARINDA BİLDİRİLEN KİLİT DENETİM KONULARININ İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA". Mali Çözüm 33/175 (2023), 39-63.