HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR

Yıl: 2022 Cilt: Sayı: 48 Sayfa Aralığı: 567 - 600 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.28949/bilimname.1118798 İndeks Tarihi: 25-05-2023

HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR

Öz:
Yaşlılık döneminde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri eğitim politikası, yeterlilik ölçütleri, sınırları ve kapsamı henüz tam olarak belirlenmemiş bir alandır. Yaşlılığını huzurevlerinde geçiren bireyler için manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin uygulanmasında istendik sonuçlar elde edilebilmesi için, konunun farklı yönlerini ele alan araştırmalar yapılması gerekmektedir. Huzurevleri, ülkemizde yaşayan 60 yaş üstü bireylere bakım ve rehabilitasyon hizmetleri veren kuruluşlardır. Burada kalan yaşlılar hayatlarının son deminde olmalarının psikolojisi ile zaman zaman manevi ve psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. Ölüm korkusu, yıpranma, güç kaybı, çeşitli hastalıkların çoğalması, terk edilmişlik duygusu, sevgi-saygı gereksinimlerinin doyurulmaması, ilgisizlik, toplumdan soyutlanma, ekonomik düşüş ve geleceğe dair ümitsizlik, buna yol açan nedenlerden bazıları olarak sıralanabilir. Hem yaşlılık döneminin hassas bir dönem olması hem de fiziksel ve ruhsal anlamda çöküş yaşayan bu kimselere yapıcı ve verimli bir destek sağlanabilmesi için, huzurevlerinde kalan bireylere bu hizmeti sunacak olan görevlilerin bir takım niteliklerle donatılması gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, huzurevlerinde manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti verecek olan Diyanet İşleri Başkanlığı personelinde bulunması gereken vasıfların incelenmesidir. Söz konusu amaca binaen çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar ve elde edilen bilgiler neticesinde huzurevlerinde manevi danışmanlık yapacak olan personelin görevlerini daha doğru, tutarlı ve nitelikli bir şekilde yürütebilmesi için şu vasıflara sahip olması gerektiği tespit edilmiştir: Din bilimlerine hâkim olma, manevi danışmanlık ve rehberlik faaliyetlerini yürütebilecek bilgi ve donanıma sahip olma, yaşlılık döneminin gelişim özelliklerini ve sorunlarını bilme ve son olarak, insani ilişkilerini sevgi ve empati üzerine kurma.
Anahtar Kelime:

THE QUALIFICATIONS THAT MUST BE FOUND IN A STAFF TO PROVIDE SPIRITUAL COUNSELLING AND GUIDANCE IN NURSING HOUSES

Öz:
Spiritual counselling and guidance services in the old age is an area that has not yet been fully determined in terms of education policy, qualification criteria, limits and scope. In order to achieve desired results in the implementation of spiritual counselling and guidance services for individuals who spend their old age in nursing homes, researches on different aspects of the subject are required. Nursing homes are institutions that provide care and rehabilitation services to individuals over the age of 60 living in our country. The elderly people staying here need spiritual and psychological support from time to time due to the psychology of being at the end of their lives. Fear of death, weariness, loss of strength, the increase of various diseases, the feeling of abandonment, the lack of satisfaction of love-respect needs, apathy, isolation from society, economic decline and hopelessness about the future can be listed as some of the reasons leading to this. In order to ensure that the old age is a sensitive period and to provide constructive and productive support to these people who experience physical and mental decline, the staff who will provide this service to the individuals staying in nursing homes should be equipped with certain qualifications. In this context, the aim of this study is to examine the qualifications of the Presidency of Religious Affairs personnel who will provide spiritual counselling and guidance services in nursing homes. For this purpose, literature review method was used in the study. As a result of the researches and the information obtained on the subject, it has been determined that the personnel who will provide spiritual counselling in nursing homes should have the following qualifications in order to carry out their duties in a more accurate, consistent and qualified manner: Mastering religious sciences, to have the knowledge and equipment to carry out spiritual counselling and guidance activities, to know the developmental characteristics and problems of old age period and finally, to build human relations on love and empathy.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKGÜL, Mehmet. “Yaşlılık Ve Dindarlık: Dindarlık, Hayattan Zevk Alma Ve Mutluluk İlişkisi - Konya Huzurevi Örneği”. Dini Araştırmalar 7/19 (2004), 19-20.
  • ALTAŞ, Nurullah. “Cami Dışı Din Eğitimi Etkinliklerini Biçimlendiren Temel Kavramlar Ve Bu Alanda Yeni Kavramsallaştırmalar: "Dini Danışmanlık" Ve “ Manevi Sosyal Hizmetler”. 295-318. Ankara: DİB Yayınları, 2013.
  • ARDAHAN, Melek. “Yaşlılık Ve Huzurevi”. Aile Ve Toplum Eğitim Kültür Ve Araştırma Dergisi 5/20 (2010), 26.
  • AYBEY, Salih. “Aile İçi İletişim Problemlerinde Dini Danışmanlığın Önemi (Diyanet İşleri Başkanlığı Örneği)”. Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 4/1 (2017), 21.
  • BALCI, Ali. Sosyal Bilimlerde Araştırma: Yöntem, Teknik Ve İlkeler. Ankara: Pegem A Yayınları, 3. Bsk., 2001.
  • BARAN, Aylin Görgün. Yaşlı Ve Aile İlişkileri: Ankara Örneği. Ankara: Başbakanlık Aile Ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Yayınları, 2005.
  • BAYRAKTAR, Mehmet Faruk. “Din Adamı Sevgi İnsanı Olmalıdır.” 256. İstanbul, 2010.
  • BAYRAKTAR, Mehmet Faruk. “Kültürümüzde Yaşlılık Ve Huzurevi Olgusu Üzerine”. 232. Konya: Konya İlahiyat Derneği Yayınları, 2009.
  • BEKİ, Abdulhakim. Yaşlı Hizmetlerinde Manevi Destek. İstanbul, 2020.
  • BİLECİK, Sümeyra. “Huzurevlerinde Dini Danışmanlık Ve Din Hizmetleri”. Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik. Ed. Ali Ayten Vd. 384. İstanbul: Dem Yayınları, 2. Bsk., 2018/II.
  • CEBECİ, Suat. Dini Danışma Ve Rehberlik. İstanbul: DİB Yayınları, 2. Bsk., 2016.
  • COŞKUNSEVER, Asude. “Yetiştirme Yurtları Ve BSRM’lerde Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik (Bursa Ve Şanlıurfa Örnekleri)”. Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik. Ed. Ali Ayten Vd. 209. İstanbul: Dem Yayınları, 2. Bsk., 2018/II.
  • ÇELEBİ, Çiğdem Demir, YÜKSEL, Müge Yukay. “Yaşlılık Ve Yaşlılara Sunulan Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Uygulamalarına Bir Bakış”. Kalem Eğitim Ve İnsan Bilimleri Dergisi 4/2 (2014), 193.
  • ÇERİK, Oğuz. “Yaşlılıkta Sosyal Ve Manevî Bakım”. Ed. M. Faruk Bayraktar. 148-149. İstanbul: Ensar Neşriyat, 2007.
  • DAĞCI, Abdullah. “Huzurevi Yaşlılarında Sevgi: Manevi Başa Çıkma Bağlamında Bir Araştırma”. Türk Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Dergisi 2 (2020), 10-12.
  • DAĞCI, Abdullah. “Hz. Muhammed’in Yaşlılara Ve Yaşlılığa Yaklaşımı Üzerine Sosyo-Psikolojik Bir İnceleme”. Türk Din Psikolojisi Dergisi 1 (2020), 88.
  • DAĞCI, Abdullah. “Yaşlılık Döneminde Manevi Bir Gereksinim Olarak Sevgi: Huzurevi Yaşlıları Üzerinde Bir Alan Araştırması”. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 21/1 (2021), 3-6.
  • DEMİR, Hatice. “Yaygın Din Eğitiminde Sevgi Ve İletişimin Rolü”. 91-92, 2011.
  • DERTLİ, Gül. Zonguldak Huzurevi Ve Aile Ortamında Yaşayan Yaşlıların Mutluluk Ve Sağlıkta Yaşam Kalitesinin Karşılaştırılması. Zonguldak: Bülent Ecevit Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • DİLEN, Hişyar. Manevi Danışmanlık Ve Varoluşçu Psikoterapi. Adana: Çukurova Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • DOĞAN, Cihangir. “Türkiye’de Yaşlılık Ve Huzurevi Olgusu”. Ed. M. Faruk Bayraktar. 35. İstanbul: Ensar Neşriyat, 2007.
  • DOĞAN, Mebrure. “Hastane Örneği Üzerinden Manevî Danışmanlık Ve Rehberlik Hizmetlerine Genel Bir Bakış”. Cumhuriyet İlahiyat Dergisi 21/2 (2017), 1272.
  • EFE, Adem, Aydemir, Mücahit. “Yaşlı Kadın Olmak: Psiko-Sosyolojik Kuramlar Çerçevesinde Yaşlılık Ve Kadın -Isparta Huzurevi Örneği-”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 34 (2015), 194.
  • ERYÜCEL, Sema. “Yaşam Olayları Ve Olumlu Dini Başa Çıkma”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10/23 (2013), 252-254, 263-267.
  • GÖCEN, Gülüşan. “Kavram Atlası: Dindarlık”. Din Psikolojisi I. Ed. Bülent Akot. 21. Ankara: Gazi Kitabevi, 2020.
  • GÜNDÜZ, Şinasi. “İslam’ın Temel Kaynaklarında İnsan Ve İnsan Sevgisi”. 72. İstanbul, 2010.
  • GÜRSU, Orhan, AY, Yaşar. “Din, Manevi İyi Oluş Ve Yaşlılık”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi 11/61 (2018), 1180-1181.
  • GÜRSU, Orhan. Manevi Danışmanlar İçin Kılavuz -Danışma İlke, Beceri Ve Teknikler. İstanbul: Çamlıca Yayınları, 2022.
  • HACIMÜFTÜOĞLU, Nasrullah. “Kur’an’da Ve Bazı Çağdaş Telakkilerde İnsan, Aile, Yaşlılık Ve Huzurevleri”. İslâm’da Aile Ve Çocuk Terbiyesi II. Ed. İbrahim Canan. 333-336. Ensar Neşriyat: İstanbul, 2. Bsk., 2005.
  • HASGÜL, Ergün. Yaşlılarla Çalışanlar İçin Empatiyi Geliştirme Eğitimi. Ankara: İksad Yayınevi, 2020.
  • HASYILMAZ, Hüseyin. Huzurevlerinde Yaşayan Yaşlılarda Dinî Hayat (Antalya Örneği). Konya: Selçuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2007.
  • IŞIK, Zehra. “Bebek Kaybı Yaşayan Ailelere Yas Sürecinde Manevi Danışmanlık Neden Gerekli?” Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik. 48. İstanbul: Dem Yayınları, 2. Bsk., 2018/II.
  • İÇLİ, Gönül. “Yaşlılar Ve Yetişkin Çocuklar”. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi 1/1 (2008), 31.
  • KAFADAR, Yılmaz. “İnsan Sağlığında Sevginin Yeri”. 38. Konya: Selçuk Üniversitesi Basımevi, 1987.
  • KARAGÖZ, İsmail. “Allah, Sevgi Ve İnsan”. Diyanet İlmi Dergi 40/1 (2004), 10.
  • KARAKUŞ, Bülent. Türkiye’de Yaşlılara Yönelik Hizmetler, Kurumsal Yaşlı Bakımı Ve Kurumsal Yaşlı Bakımında İllerin Durumu. Ankara: Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2018.
  • KASAPOĞLU, Abdurrahman. “Empati Ve Sempati Olgusuna Vurgu Yapan Bazı Âyetler”. Bilimname X (2006/I), 35.
  • KAYACI, Eyyüp. “Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Empati Eğilimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Kocatepe İslami İlimler Dergisi 4/1 (2021), 125-127.
  • KESGİN, Bedrettin, ERDEM, Metin. “Türkiye’de Manevi Destek Hizmetlerinin Kurumsallaşması”. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 8/16 (2018), 70.
  • KILAVUZ, M. Akif, Kılavuz, Esra. “Yaşlanma Döneminde Kayıplarla Başa Çıkmada Manevi Danışmanlık Hizmetlerinin Önemi”. Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik. Ed. Ali Ayten Vd. 17-39. İstanbul: Dem Yayınları, 2. Bsk., 2018/II.
  • KILAVUZ, M. Akif. “Huzurevlerinde Din Eğitimi Ve Dini Danışmanlık”. 507- 508. Ankara: DİB Yayınları, 2013.
  • KILAVUZ, M. Akif. Yaşlanma Dönemi Din Eğitimi. Bursa: Arasta Yayınları, 2003.
  • KILAVUZ, M. Akif. “Yetişkinlik Ve Yaşlılık Döneminde Eğitim Ve Din Eğitiminin Önemi”. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 11/2 (2002), 70.
  • KILINÇER, Hatice. Tıp, Psikoloji Ve İlahiyat Öğrencilerinin Türkiye’deki Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Uygulamalarına Yönelik Tutumları Üzerine Bir Araştırma. İstanbul: Marmara Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2017.
  • KIZILGEÇİT, Muhammed. “Dindarlık Üzerine Meta-Analitik Bir Çalışma: Doğu Karadeniz Örneği”. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 5/4 (2016), 1144-1448.
  • KOCAMAN, Kasım. “Kur’an Ayetleri Üzerinden Hz. Peygamber’in Ahlak Eğitimi”. Tüm Yönleriyle Hz. Peygamber Ve Ahlakı. Ed. Abdülkadir Macit. 131-150. İstanbul: Ensar Yayınları, 2020.
  • KOCAMAN, Kasım. “Yaygın Din Eğitimi İletişimi Sürecinde Hedef Kitlenin Özelliklerini Bilmenin Önemi”. Turkish Studies 8/12 (2013), 737-749.
  • KORKMAZ, Tuğba. Huzurevinde Kalan Yaşlılarda Yalnızlık Algısının Ve Yaşam Kalitesinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. İstanbul: Maltepe Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • KÖYLÜ, Mustafa. “Yaşlılık Döneminde Eğitim Ve Din Eğitimini Gerekli Kılan Nedenler”. Ed. M. Faruk Bayraktar. 222-224. İstanbul: Ensar Neşriyat, 2007.
  • MAGREBİ, Tuğba Kurt. Huzurevinde Kalan Yaşlıların Ölüm Kaygısı Ve Ölüme İlişkin Depresyon Düzeylerinin İncelenmesi. Konya: Selçuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • MEMİŞ, Hülya. Manevi Danışmanlık Uygulamalarının Ergenlerin Ergenlik Sorunlarıyla Başa Çıkma Düzeylerine Etkisi. İstanbul: Sabahattin Zaim Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2018.
  • MÜFTÜLER, Habibe Gülsüm. “Yaşlılar Açısından Yaşlılık Gerçeği”. Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi 2/1 (2018), 97-98.
  • NEVEVÎ, İmam-I. Riyâzü’s-Sâlihîn, I/183, Çev: İbrahim Serdar, Yusuf Şensoy. İstanbul: Sağlam Yayınevi, 2007.
  • OK, Üzeyir. “Dini Danışmanlık Tanımı Ve Tarihi”. Dini Danışmanlık Ve Din Hizmetleri. Ed. Nurullah Altaş, Mustafa Köylü. 41-42. Ankara: Gündüz Eğitim Ve Yayıncılık, 2012.
  • ÖZCAN, Zeynep. “Empati Ve Dindarlık Arasındaki İlişki”. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 5/8 (2016), 2762-2765.
  • ÖZDEMİR, Saadettin. “Dini Sosyal Hizmetlerin Temelleri”. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi 25 (2012), 208.
  • ÖZDEMİR, Saadettin. “Huzurevlerinde Din Eğitimi Hizmetlerinde Karşılaşılan Problemler Ve Çözüm Önerileri”. 357-358. Ankara, 2009.
  • ÖZDEMİR, Saadettin. “Sosyal Hizmetlerde Dini Danışmanlık Ve Din Hizmetleri”. Dini Danışmanlık Ve Din Hizmetleri. Ed. Nurullah Altaş, Mustafa Köylü. 261. Ankara: Gündüz Eğitim Ve Yayıncılık, 2012.
  • ÖZDEMİR, Saadettin. “Yüksek Din Eğitiminin Geleceği Ve İstihdam Alanlarına Yönelik Program Önerileri”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 30 (2013), 237-249.
  • ÖZKAN, Aysun. Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinde Manevi Danışmanlık: Bir Karma Yöntem Araştırması. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, Doktora Tezi, 2019.
  • SANCAK, Seyyid. “Kur’an Perspektifinde Din Eğitiminde Sosyo-Kültürel Farklılıkları Anlamlandırma Sürecinde "Empati" Kavramı”. Dergi Abant 3/6 (2015), 47-48.
  • SARI, Rukiye. Hastane Hizmetleri Kapsamında Kadın Doğum Bölümünde Manevi Danışmanlık (Konya Dr. Ali Kemal Belviranlı Kadın Doğum Ve Çocuk Hastanesi Örneği. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • SEYYAR, Ali, Özdemir, Saadettin. “AB Sürecinde Türkiye’de Dinî Sosyal Hizmetlerin Önemi: Türkiye-Almanya Örneği”. II/506-523. Ankara: DİB Yayınları, 2008.
  • ŞAHİN, Zuhal Ağılkaya. Manevi Bakım Ve Danışmanlık. İstanbul: Marmara Akademi Yayınları, 2. Bsk., 2021.
  • ŞAHİN, Zuhal Ağılkaya. Psikoloji Ve Psikoterapide Din. İstanbul: Çamlıca Yayınları, 2020.
  • ŞENTEPE, Ayşe. “Yaşlılık Döneminde Dini Başaçıkma”. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 4/1 (2015), 188-189.
  • ŞİMŞEK, Fatma Zehra. Manevi Danışmanlık İlkeleri Bağlamında Mevlana Ve Yunus Emre Düşüncesinin Değerlendirilmesi. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • TETİK, Hayati. “Din Hizmetlerinde İletişim Becerileri Ve Empati”. Ekev Akademi Dergisi 41 (2009), 176.
  • TOPUZ, İlhan. “Cami Din Görevlilerinin Yeterliklerinin Manevi Danışmanlık Açısından Değerlendirilmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 35 (2015/2), 53.
  • TOPUZ, İlhan. “Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik Hizmetlerinde Temel Nitelik Ve Yeterlilikler”. Manevi Danışmanlık Ve Rehberlik. Ed. Ali Ayten Vd. 245-246. İstanbul: Dem Yayınları, 2. Bsk., 2018/I.
  • TUNCER, Yücel. Huzurevi Çalışanlarının Yaşlılara Yönelik Tutumlarının Sosyo- Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi: İstanbul Örneği. Yalova: Yalova Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
  • YAPICI, Asım. Ruh Sağlığı Ve Din: Psiko-Sosyal Uyum Ve Dindarlık. Adana: Karahan Yayınları, 2021.
  • YARGICI, Atilla. “Yozlaştırılan Üç Kavram: Sevgi, Şefkat Ve Aşk”. 785. Şanlıurfa, 2016.
  • YIKMIŞ, Sezergül. “Empati Dili”. Türk Dili 69/826 (2020), 92-93.
  • YILMAZ, Macid. “Yaşlılıkta Manevi Destek Ve Din Eğitiminin Önemi”. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 39 (2013), 247-248.
  • Yaşlılığa Genel Bakış. 22 Nisan 2022. Https://Www.Huzurevleri.Org.Tr/Docs/Shcek_Yasliliga_Genel_Bakis. Pdf
  • Belediye Kanunu (Madde: 15/45). 22 Nisan 2022. Https://Www.Resmigazete.Gov.Tr/Arsiv/1471.Pdf
  • Sosyal Hizmetler Kanunu. 22 Nisan 2022. Https://Www.Mevzuat.Gov.Tr/Mevzuatmetin/1.5.2828.Pdf
  • Huzurevleri 26 Bin “Çınar”In Yuvası Oldu. 22 Nisan 2022. Https://Www.Aile.Gov.Tr/Haberler/Huzurevleri-26-Bin-Cinarin- Yuvasi-Oldu/
  • Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü. 22 Nisan 2022. Https://Dinhizmetleri.Diyanet.Gov.Tr/
  • Yaşlı Ve Sosyal Hizmetler. 23 Nisan 2022. Https://Www.Sosyalhizmetuzmani.Org/Yaslisosyalhizmetlerimiz.Ht m
  • T.C. Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İle Diyanet İşleri Başkanlığı Arasında İşbirliği Protokolü. 24 Nisan 2022. Https://Dinhizmetleri.Diyanet.Gov.Tr/Documents/PROTOKOL.Pdf
  • Aile Ve Dini Rehberlik Büroları. 24 Nisan 2022. Https://Dinhizmetleri.Diyanet.Gov.Tr/Detay/99/Aile-Ve-Dini- Rehberlik-B%C3%Bcrolar%C4%B1
  • Din Hizmetlerinde İletişim Ve Rehberlik. 25 Nisan 2022. Http://Auzefkitap.İstanbul.Edu.Tr/Kitap/İlahiyat_Ue/Dinhizmetiletr eh.Pdf
  • İngiltere’de Huzurevi Kreş Birarada: Çocuklarla Yaşlıların Birbirlerine Öğretecekleri Çok Şey Var. 26 Nisan 2022. Https://Www.Bbc.Com/Turkce/Haberler-Dunya-40606687
  • Huzurevleri İle Huzurevi Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezleri Yönetmeliği. 26 Nisan 2022. Https://Www.Mevzuat.Gov.Tr/File/Generatepdf?Mevzuatno=4414& Mevzuattur=Kurumvekurulusyonetmeligi&Mevzuattertip=5
  • World Report On Ageing And Healt. 26 Nisan 2022. Http://Apps.Who.İnt/İris/Bitstream/Handle/10665/186463/97892 40694811_Eng.Pdf
  • Empati. 26 Nisan 2022. Https://Sozluk.Gov.Tr/
  • Ulusal Meslek Standardı Nedir? 30 Nisan 2022. Https://Www.Myk.Gov.Tr/İndex.Php/Tr/Skca-Sorulan- Sorular/Genel-Sorular
APA GÖKÜŞ S, Yılmaz Z (2022). HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. , 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
Chicago GÖKÜŞ SEREF,Yılmaz Zahide HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. (2022): 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
MLA GÖKÜŞ SEREF,Yılmaz Zahide HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. , 2022, ss.567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
AMA GÖKÜŞ S,Yılmaz Z HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. . 2022; 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
Vancouver GÖKÜŞ S,Yılmaz Z HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. . 2022; 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
IEEE GÖKÜŞ S,Yılmaz Z "HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR." , ss.567 - 600, 2022. 10.28949/bilimname.1118798
ISNAD GÖKÜŞ, SEREF - Yılmaz, Zahide. "HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR". (2022), 567-600. https://doi.org/10.28949/bilimname.1118798
APA GÖKÜŞ S, Yılmaz Z (2022). HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. Bilimname, (48), 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
Chicago GÖKÜŞ SEREF,Yılmaz Zahide HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. Bilimname , no.48 (2022): 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
MLA GÖKÜŞ SEREF,Yılmaz Zahide HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. Bilimname, vol., no.48, 2022, ss.567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
AMA GÖKÜŞ S,Yılmaz Z HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. Bilimname. 2022; (48): 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
Vancouver GÖKÜŞ S,Yılmaz Z HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR. Bilimname. 2022; (48): 567 - 600. 10.28949/bilimname.1118798
IEEE GÖKÜŞ S,Yılmaz Z "HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR." Bilimname, , ss.567 - 600, 2022. 10.28949/bilimname.1118798
ISNAD GÖKÜŞ, SEREF - Yılmaz, Zahide. "HUZUREVLERİNDE MANEVİ DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETİ VERECEK BİR PERSONELDE BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR". Bilimname 48 (2022), 567-600. https://doi.org/10.28949/bilimname.1118798