Yıl: 2012 Cilt: 14 Sayı: 22 Sayfa Aralığı: 31 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli

Öz:
Köy yaşamını merak eden insanların bitkisel ve hayvansal üretimi görerek ve aktivitelere katılarak eğlenceli vakit geçirmek istemesi nedeniyle dünyada ve Türkiye’ de tarım turizmine ilgi giderek artmaktadır. Yurt dışında başta Amerika olmak üzere; İtalya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde uygulama alanı bulan tarım turizmi üzerine yurdumuzda da Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Küçükkuyu mevkiinde Aktepe köyünde Zeytinyağı müzesi ile ilk yatırım gerçekleştirilmiştir. Tarım turizmi; küçük kulübelerde, pansiyonlarda veya kamp ortamında konaklama, kahvaltı, piknik, meyve toplama, hayvan besleme, süt sağımı, peynir yapımı, bal tadılması, at biniciliği, meyve veya ürün festivalleri, balıkçılık, doğa yürüyüşü gibi aktiviteleri içermektedir. Bu aktiviteler bireysel olarak gerçekleştirilebileceği gibi; turlar, okul grupları, tarımsal eğitim ve doğa eğitim programları çerçevesinde de gerçekleştirilebilir. Coğrafi konumu nedeniyle Karaman ilinde aynı anda farklı mevsimsel özellikler yaşanabilmektedir. Buna bağlı olarak, önemli bir tarımsal çeşitlilik bulunur. Meyve üretimi önemli bir yere sahiptir. Başta elma, kiraz, üzüm ve zeytin olmak üzere 356.500 dekar alanda meyve üretimi gerçekleştirilmektedir. Doğa güzellikleri yanında, meyve ve zeytin üretimi ile merkeze bağlı Bucakkışla ve kiraz yetiştiriciliğinde önemli yere sahip olan Ermenek ilçesi Zeyvepazarı (Yaylapazarı) köyleri tarım turizmi aktivitelerinin gerçekleştirilmesi için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Tarım turizminin bu köylerde önemli bir gelir kaynağı ve kırsal kalkınmaya katkıları olacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Ziraat Mühendisliği

Agritourism potantial of Karaman

Öz:
Agritourism is gradually increasing in world and turkey due to the interest to willage life. Agritourism is applied in USA, Italy and New Zealand. First business enterprise is Olive Oil Museum built up in Aktepe village on Çanakkale-İzmir highway. Agritourism activities include; accommodation in small cottages, pensions and camping area, breakfast, picnic, fruit collection from tree, animal feeding, honey tasting, horse riding, fruit and production festives, fishing, bush walking. These activities could be carried out in family base or by tours, student groups and agricultural education and nature education groups. Due to the geographical location of Karaman province, different seasonal characteristic could be observed. Therefore, there is important production diversity. Especially fruit production takes an important place. Apple, cherry, grape and olive is important fruits grown 356.500 da area. Beside natural beauties, fruit and olive production in Bucakkısla and cherry growing in Zeyvepazarı (Yaylapazarı) villages make these villages potantial for agritourism. It is expected that; agritourism provides an important income for the people in the villages and increases rural development.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim (2011), “T. C. Karaman Valiliği, Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılı çalışmaları”, Karaman
  • Soykan, F. (2003), “Kırsal Turizm ve Türkiye Turizmi İçin Önemi”, Ege Coğrafya Dergisi, 12, 1-11.
  • Yürik, E. Ö. (2011), “Turizmin Geleceği: Ekoturizm”, Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksek Okulu, İzmir, http://ekoturist.com/ekoturizm-makaleler-bilgi/12-ekoturizm%20turizm.html, (Erişim tarihi: 08.07.2011)
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%9Fyayla
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Bucakk%C4%B1%C5%9Fla-bucak_merkezi,_Karaman
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Bat%C4%B1r%C4%B1k
APA YAVUZASLANOĞLU E, YAVUZ M (2012). Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. , 31 - 33.
Chicago YAVUZASLANOĞLU Elif,YAVUZ Musa Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. (2012): 31 - 33.
MLA YAVUZASLANOĞLU Elif,YAVUZ Musa Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. , 2012, ss.31 - 33.
AMA YAVUZASLANOĞLU E,YAVUZ M Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. . 2012; 31 - 33.
Vancouver YAVUZASLANOĞLU E,YAVUZ M Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. . 2012; 31 - 33.
IEEE YAVUZASLANOĞLU E,YAVUZ M "Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli." , ss.31 - 33, 2012.
ISNAD YAVUZASLANOĞLU, Elif - YAVUZ, Musa. "Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli". (2012), 31-33.
APA YAVUZASLANOĞLU E, YAVUZ M (2012). Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14(22), 31 - 33.
Chicago YAVUZASLANOĞLU Elif,YAVUZ Musa Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 14, no.22 (2012): 31 - 33.
MLA YAVUZASLANOĞLU Elif,YAVUZ Musa Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol.14, no.22, 2012, ss.31 - 33.
AMA YAVUZASLANOĞLU E,YAVUZ M Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2012; 14(22): 31 - 33.
Vancouver YAVUZASLANOĞLU E,YAVUZ M Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2012; 14(22): 31 - 33.
IEEE YAVUZASLANOĞLU E,YAVUZ M "Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 14, ss.31 - 33, 2012.
ISNAD YAVUZASLANOĞLU, Elif - YAVUZ, Musa. "Karaman’ ın tarım turizmi yönünden potansiyeli". Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 14/22 (2012), 31-33.