Yıl: 2011 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 199 - 210 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi

Öz:
Kentlerin yeşil alan yoksunluğu, kent toplumunun yeşil alanlara olan ihtiyacını ve talebini daha da arttırmıştır. Öte yandan kamu kurumları, öncelikli olarak en yakın ormanların rekreasyon amaçlı düzenlenmesi yönünde adımlar atmışlardır. Bu itibarla kent ormanları, orman rekreasyonunun farklı tiplerine olanak veren bir etkinlik alanıdır. Bu çalışma ile Artvin kenti ve yakın çevresi için en eski mesire alanı olan Kafkasör Yaylasının bir bölümünü oluşturan kent ormanının olanakları açıklanmış, bu alanı kullanmakta olan kent halkının özellikleri ve rekreasyon tercihleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Buna göre; anketi değerlendiren 193 kişinin tamamına yakınının kent ormanı ve çevresini rekreasyon için kullandığı; alanın sessiz ve sakinliğinin öncelikli tercih nedeni olduğu; özellikle yaz döneminde her gelir grubunun yoğun talebi olduğu; alanın ağırlıklı olarak dinlenme ve piknik amaçlı kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Öte yandan mevcut tesislerin büyük oranda yetersiz görüldüğü de ortaya konmuştur ki yaz dışındaki mevsimlerde alanla ilgili ciddi bir talep düşüşünün varlığı, bu görüşleri desteklemektedir.
Anahtar Kelime: orman rekreasyonu yaz ormanlar Artvin süs ormanları açık alanlar Türkiye süs ve rekreasyon alanları kent ormancılığı karar verme

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Coğrafya Kentsel Çalışmalar

Determination of recreational purposes and user preferences for Artvin urban forest

Öz:
Lack of open green areas in cities has increased urban dwellers’ need and demand for green areas. Public agencies, on the other hand, gave priority to design closest forest areas for recreational purposes. Therefore, urban forest is an activity area in which different forest recreation activities are possible with this study potential of Artvin Urban Forest, which constitutes a great proportion of the oldest recreation area of Artvin (Kafkasör Yaylasi) is explained and demographics and recreational preferences of public using this forest are investigated. Almost all of the subjects use the urban forest and its surroundings for recreational purposes because of its tranquility. People from all ranges of income levels use the area for recreation and picnicking especially during the summer months. Present infrastructure in the area, on the other hand, found to be inadequate, resulting in low demand in all seasons except summer
Anahtar Kelime: amenity forests open spaces Turkey amenity and recreation areas urban forestry decision making forest recreation summer forests Artvin

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Coğrafya Kentsel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA kurdoglu o, Düzgüneş E (2011). Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. , 199 - 210.
Chicago kurdoglu oguz,Düzgüneş Ertan Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. (2011): 199 - 210.
MLA kurdoglu oguz,Düzgüneş Ertan Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. , 2011, ss.199 - 210.
AMA kurdoglu o,Düzgüneş E Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. . 2011; 199 - 210.
Vancouver kurdoglu o,Düzgüneş E Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. . 2011; 199 - 210.
IEEE kurdoglu o,Düzgüneş E "Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi." , ss.199 - 210, 2011.
ISNAD kurdoglu, oguz - Düzgüneş, Ertan. "Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi". (2011), 199-210.
APA kurdoglu o, Düzgüneş E (2011). Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 12(2), 199 - 210.
Chicago kurdoglu oguz,Düzgüneş Ertan Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 12, no.2 (2011): 199 - 210.
MLA kurdoglu oguz,Düzgüneş Ertan Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, vol.12, no.2, 2011, ss.199 - 210.
AMA kurdoglu o,Düzgüneş E Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2011; 12(2): 199 - 210.
Vancouver kurdoglu o,Düzgüneş E Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2011; 12(2): 199 - 210.
IEEE kurdoglu o,Düzgüneş E "Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi." Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 12, ss.199 - 210, 2011.
ISNAD kurdoglu, oguz - Düzgüneş, Ertan. "Artvin kent ormanının rekreasyon olanakları ve kullanıcı tercihlerinin irdelenmesi". Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi 12/2 (2011), 199-210.