Yıl: 2011 Cilt: 52 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 9 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri

Öz:
Bu araştırmada, mera, mera+ilave yemleme ve entansif koşullarda besiye alınan dişi ve erkek Karya kuzuların besi gücü, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2008 ve 2009 yıllarında yapılmış ve toplam 72 baş kuzu hayvan materyali olarak kullanılmıştır. Besi süresince canlı ağırlık artışı en yüksek entansif besi grubundaki kuzularda, en düşük değer ise mera besisi yapılan kuzularda belirlenmiştir. Randıman bakımından en düşük değeri (%44.94) mera grubundaki hayvanlar verirken, bu değerin dişilerde daha yüksek olduğu hesaplanmıştır. Karkas özelliklerinde, tüm parçalar bazında erkek ve dişi hayvanlar ve gruplar arasında istatistiki anlamda önemli bir fark bulunmamıştır. Ülkemizde, gerek yerli gerekse yeni koyun tiplerinin besi performansları ile kesim ve karkas özelliklerinin tanımlanması güncelliğini korumaktadır. Bu bağlamda, Aydın ve yöresinde yetiştiriciler tarafından benimsenen Karya genotipine ait bu parametrelerin ele alınarak analiz edilmesi önemlidir.
Anahtar Kelime: koyun ırkları meralar besi performansı canlı ağırlık artışı kesim ağırlığı hayvan kesimi Karya kuzu hayvan yemleme istatistiksel analizler karkas kalitesi

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji

The fattening performance, slaughtering and carcass merits of karya lambs fattened in different systems

Öz:
In this research, fattening performance, slaughter and carcasss properties are determined in male and female of Karya lambs in pasture, pasutre+feeding and intensive conditions. Research was conducted in 2008 and 2009 and total 72 lambs were used to be experimental materials. Live weight gain was obtained the highest in intensive group as for the lowest value was in pasture lambs during fattening. While the lowest dressing percentage (% 44.94) was found in the first group, this propertie was calculated more high in female lambs. On the basis of all carcass parts, between male and female and fattening groups were not significant for statistically. In Turkey, fattening performance, slaughtering and carcarss properties of both local and new genotyope of sheep are still up to date. The analysis of these propertis of Karya lambs adopted by breeders and the region of Aydın is important.
Anahtar Kelime: lambs animal feeding statistical analysis carcass quality sheep breeds pastures fattening performance liveweight gain slaughter weight slaughter Karya

Konular: Biyoloji Ziraat Mühendisliği Entomoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yaralı E, KARACA O (2011). Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. , 1 - 9.
Chicago Yaralı Engin,KARACA Orhan Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. (2011): 1 - 9.
MLA Yaralı Engin,KARACA Orhan Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. , 2011, ss.1 - 9.
AMA Yaralı E,KARACA O Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. . 2011; 1 - 9.
Vancouver Yaralı E,KARACA O Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. . 2011; 1 - 9.
IEEE Yaralı E,KARACA O "Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri." , ss.1 - 9, 2011.
ISNAD Yaralı, Engin - KARACA, Orhan. "Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri". (2011), 1-9.
APA Yaralı E, KARACA O (2011). Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim, 52(2), 1 - 9.
Chicago Yaralı Engin,KARACA Orhan Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim 52, no.2 (2011): 1 - 9.
MLA Yaralı Engin,KARACA Orhan Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim, vol.52, no.2, 2011, ss.1 - 9.
AMA Yaralı E,KARACA O Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim. 2011; 52(2): 1 - 9.
Vancouver Yaralı E,KARACA O Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri. Hayvansal Üretim. 2011; 52(2): 1 - 9.
IEEE Yaralı E,KARACA O "Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri." Hayvansal Üretim, 52, ss.1 - 9, 2011.
ISNAD Yaralı, Engin - KARACA, Orhan. "Farklı besi sistemlerinde besiye alınan karya kuzularda besi performansı, kesim ve karkas özellikleri". Hayvansal Üretim 52/2 (2011), 1-9.