Yıl: 2012 Cilt: 11 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 389 - 396 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler

Öz:
Giriş ve Amaç: Ateşli silah yaralanmaları (ASY) ülkemizin en önemli sosyal ve tıbbi sorunlarından biridir. Ateşli silahlar, basit yumuşak doku lezyonlarından, büyük doku defektlerine kadar değişebilen çeşitlilikte yaralanmalara neden olabilir ve en sık yaralanan bölgeler ekstremitelerdir. Balistik ve klinik açıdan farklılıklarına rağmen, av tüfeği ve tabanca tipi ateşli silah yaralanmaları birlikte sınıflandırılmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, tabanca mermi yaralanmaları (TMY) ve av tüfeği saçma yaralanmalarında (ATY) kas-iskelet sistemi ve nörovasküler sistem yaralanmalarının sıklığını belirleyerek fiziksel ve psikiyatrik morbiditeye olan etkilerini değerlendirmektir. Hastalar ve metod: Ocak 2009- Ocak 2011 arasında ateşli silah yaralanmasıyla tedavi edilen ve bir yıl süresince izlenen 46 olgunun sonuçları değerlendirildi. Yaralanmalar Sherman sınıflamasına göre gruplandırıldı. Travma şiddeti yaralanma şiddeti skoru (ISS) ile değerlendirildi. Anksiyete ve depresyon skorları, hastane anksiyete ve depresyon (HAD) ölçeği ile belirlendi. Tüm hastaların yaşam kalitesi ve aktiviteleri günlük yaşam aktiviteleri (ADL) skoruyla değerlendirildi. Bulgular: Toplam 46 hastanın 27’sinde av tüfeği yaralanması (ATY), 19’ unda ise tabanca mermi yaralanması (TMY) mevcuttu. Hastaların ortalama yaşı 34.70±14.71 olup, çoğu erkeklerden (%82.6) ve en sık alt extremite (% 52.2) yaralanmalarından oluşuyordu. Hastaların çoğu (%58.7) av tüfeği ile yaralanmıştı ve tip 3 yaralanma (22/46) en sık yaralanma tipiydi. ISS, HAD ve ADL skorlarında ATY ve TMY grupları arasında yaş, cinsiyet, yaralanma tipi, morbidite, mortalite, komplikasyonlar, hastanede kalış süresi ve kemik kırığı bakımından anlamlı fark yoktu (p>0.05). Bununla birlikte yaralanma tipine göre HAD skorunda (p=0.412) anlamlı farklılık olmamasına rağmen ISS (p=0.016) ve ADL skorlarında (p=0.025) anlamlı fark vardı. Tartışma: Bu çalışmanın sonuçlarına göre farklı silahların etkileri ile yaralanma şiddeti açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Özellikle tip 3 av tüfeği yaralanmalarının fonksiyonel sonuçları daha kötüydü. Sonuç olarak, silah tipinden ziyade yaralanma tipinin daha önemli olduğu belirlenmiş olup, ASY’nın fiziksel kısıtlılık ve ruhsal morbidite ile sonuçlanabildiğini vurgulamak isteriz.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel

Factors affecting physical and psychiatric morbidity in civilian extremity ınjuries of firearms

Öz:
Introduction and aim: Shoutgun injuries are one of the most important social and medical problems of our country. Shotguns produce a wide variety of injuries, ranging from minor pellet wounds to major blast injuries and the extremities are the most commonly injured areas. Although ballistic and clinical differences exist, shotgun injuries are generally classified together with pistol injuries. The aim of this study was to investigate the prevalence of musculoskeletal and neurovascular system injuries and to determine the the effects of physical and psychiatric morbidity in pistol bullet and shotgun pellet injuries. Patients and method: The records of 46 patients treated between January 2009-January 2011 with firearm injuries and who were followed for one year were reviewed. Injuries were classified according to the classification of Sherman. Trauma severity was evaluated with the severity of the injury score (ISS). Anxiety and depression scores were evaluated with Hospital Anxiety and Depression (HAD) scale. All patients were evaluated with Daily Living Activities (ADL) score in terms of quality of life and activities. Results: 27 of 46 patients had shotgun injuries and 19 of 46 had revolver injuries. The mean age was 34.70 ± 14.71, males (82.6%) were commonly injured and lower limb injuries (52.2%) were the most common injuries. Patients (58.7%) were commonly injured wih shotgun and type 3 was the most common injury type (22/46). ISS, HAD and ADL scores were not found significantly different between shotgun and pistol groups in terms of age, gender, type of injury, morbidity, mortality, complications, duration of hospitalization and bone fractures, (p> 0.05). However, there were not any significant difference in HAD scores according to the type of injury; ISS (p = 0.016) and ADL (p = 0.025) scores were significantly different between injury types. Discussion: This study revealed no significant difference between the effects of different weapons on injury severity. Functional outcomes were worse for type 3 shotgun injuries. As a result, we would like to emphasize that the type of injury was found more important than the gun type, gunshot injuries may result in physical disability and psychological morbidity.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Aslan A, MELTEM ATAY İ, uysal e, ÖZMERİÇ A (2012). Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. , 389 - 396.
Chicago Aslan Ahmet,MELTEM ATAY İnci,uysal emin,ÖZMERİÇ Ahmet Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. (2012): 389 - 396.
MLA Aslan Ahmet,MELTEM ATAY İnci,uysal emin,ÖZMERİÇ Ahmet Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. , 2012, ss.389 - 396.
AMA Aslan A,MELTEM ATAY İ,uysal e,ÖZMERİÇ A Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. . 2012; 389 - 396.
Vancouver Aslan A,MELTEM ATAY İ,uysal e,ÖZMERİÇ A Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. . 2012; 389 - 396.
IEEE Aslan A,MELTEM ATAY İ,uysal e,ÖZMERİÇ A "Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler." , ss.389 - 396, 2012.
ISNAD Aslan, Ahmet vd. "Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler". (2012), 389-396.
APA Aslan A, MELTEM ATAY İ, uysal e, ÖZMERİÇ A (2012). Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 11(4), 389 - 396.
Chicago Aslan Ahmet,MELTEM ATAY İnci,uysal emin,ÖZMERİÇ Ahmet Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 11, no.4 (2012): 389 - 396.
MLA Aslan Ahmet,MELTEM ATAY İnci,uysal emin,ÖZMERİÇ Ahmet Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, vol.11, no.4, 2012, ss.389 - 396.
AMA Aslan A,MELTEM ATAY İ,uysal e,ÖZMERİÇ A Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2012; 11(4): 389 - 396.
Vancouver Aslan A,MELTEM ATAY İ,uysal e,ÖZMERİÇ A Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni. 2012; 11(4): 389 - 396.
IEEE Aslan A,MELTEM ATAY İ,uysal e,ÖZMERİÇ A "Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler." TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 11, ss.389 - 396, 2012.
ISNAD Aslan, Ahmet vd. "Sivillerde ekstremite ateşli silah yaralanmalarında fiziksel ve ruhsal morbiditeyi etkileyen faktörler". TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni 11/4 (2012), 389-396.