Yıl: 2013 Cilt: 53 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 16 - 19 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki

Öz:
İntestinal metaplazinin Helicobacter pylori enfeksiyonu ile sıkı bir birliktelik gösterdiği, Helicobacter pylorinin intestinal metaplazi patogenezinde kolaylaştırıcı rol oynadığı birçok kaynakta bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı Siverek bölgesindeki Helicobacter pylori sıklığını belirlemek ve intestinal metaplazi ile birlikteliğini saptamaktır. Toplam 157 olguya ait endoskopik biyopsi materyalini retrospektif olarak değerlendirdik. Helicobacter pylori 69 (%43,9) hastada pozitif olarak saptandı. Helicobacter pylori varlığı ile intestinal metaplazi arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Anahtar kelimeler: Helicobacter pylori, intestinal metaplazi,
Anahtar Kelime:

Konular: Gastroenteroloji ve Hepatoloji

-

Öz:
Concordence of intestinal metaplasia with Heli- cobacter pylori infection and the role of Helico- bacter pylori in pathogenesis of intestinal metaplasia have been reported in many reviews. The aim of this study to evaluate the frequency of Helicobacter pylori and concordance of intestinal metaplasia in Siverek. We evaluated totally 157 endoscopic biopsies retrospectively. H.pylori was found in 69 (%43.9) patients. There is no a significantly relation between positivity of Helicobacter pylori and intestinal metaplasia.
Anahtar Kelime:

Konular: Gastroenteroloji ve Hepatoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TOSUN İ, ÇAKIR T (2013). Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. , 16 - 19.
Chicago TOSUN İlkay,ÇAKIR Tuğrul Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. (2013): 16 - 19.
MLA TOSUN İlkay,ÇAKIR Tuğrul Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. , 2013, ss.16 - 19.
AMA TOSUN İ,ÇAKIR T Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. . 2013; 16 - 19.
Vancouver TOSUN İ,ÇAKIR T Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. . 2013; 16 - 19.
IEEE TOSUN İ,ÇAKIR T "Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki." , ss.16 - 19, 2013.
ISNAD TOSUN, İlkay - ÇAKIR, Tuğrul. "Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki". (2013), 16-19.
APA TOSUN İ, ÇAKIR T (2013). Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 53(1), 16 - 19.
Chicago TOSUN İlkay,ÇAKIR Tuğrul Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 53, no.1 (2013): 16 - 19.
MLA TOSUN İlkay,ÇAKIR Tuğrul Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, vol.53, no.1, 2013, ss.16 - 19.
AMA TOSUN İ,ÇAKIR T Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2013; 53(1): 16 - 19.
Vancouver TOSUN İ,ÇAKIR T Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2013; 53(1): 16 - 19.
IEEE TOSUN İ,ÇAKIR T "Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki." Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 53, ss.16 - 19, 2013.
ISNAD TOSUN, İlkay - ÇAKIR, Tuğrul. "Şanlıurfa Siverek bölgesindeki helicobacter pylori pozitifliği oranı ve intestinal metaplazi ile arasındaki ilişki". Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 53/1 (2013), 16-19.