Yıl: 2012 Cilt: 15 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 332 - 338 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki

Öz:
Giriş: Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ile algılanan sosyal destek arasındaki ilişkiyi belirlemek.Gereç ve Yöntem: Çalışma bir huzurevinde ve bir mahallede yaşayan 60 yaş ve üzeri kişilerde yapıldı. Yaşlılara sosyo-demografik özellikleri sorgulayan bir anketin yanı sıra, Templer'in Ölüm Anksiyetesi Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği bireysel görüşme tekniği ile uygulandı.Bulgular: Sosyal destek ölçeği puan ortalamaları huzurevinde yaşayan yaşlılar için 42.1 puan, evinde yaşayan yaşlılar için 58.1 puan idi. Ölüm anksiyetesi ölçeğinden huzurevinde yaşayan yaşlılar 6.3 puan, evdeki yaşlılar ise 7.7 puan aldı. Evde yaşayan yaşlıların özel insan desteği , aile desteği ve sosyal desteği huzurevi yaşlılarından yüksek idi. Aile desteğinden alınan puanlar arttıkça ölüm anksiyetesi de artmaktaydı. Evdeki yaşlıların, ölüm anksiyetesi daha fazla idi. Ölüm anksiyetesi yaş arttıkça azalmaktaydı.Sonuç: Yaşlılar için sosyal çevre oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Geriatri ve Gerontoloji Sosyoloji

Fear of death ın the elderly lıvıng ın a nursıng home or ın the communıty and ıts relatıonshıp wıth socıal support

Öz:
Introduction: The aim of the sudy was to evaluate the relationship between death anxiety and perceived social support.Materials and Method: The study was conducted on elderly people aged60 years or older, living in a nursing home and in a district. A questionnaire regarding socio-demographic characteristics, and also Templer's Death Anxiety Scale and Multidimensional Scale of Perceived Social Support were applied to the participants by using interviewer administration method.Results: Mean Social Support Scale scores were 42.1 points for nursing home residents and 58.1 for community residents. The mean Death Anxiety scores in the nursing home was 6.3 points while it was 7.7 for the community residents. for Support from a special person , family support and social support scores of the elderly living in the community were higher than those of the nursing home residents. Death Anxiety increased with the rise in "family support" scores. Death Anxiety was higher among the community residents. Death Anxiety tended to decrease by ageing.Conclusion: It is concluded that, there is a need for creation of social environment for the elderly.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Geriatri ve Gerontoloji Sosyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Örsal Ö, YENİLMEZ Ç, ÇELİK N, IŞIKLI B (2012). Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. , 332 - 338.
Chicago Örsal Özlem,YENİLMEZ Çınar,ÇELİK NEŞE,IŞIKLI Burhanettin Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. (2012): 332 - 338.
MLA Örsal Özlem,YENİLMEZ Çınar,ÇELİK NEŞE,IŞIKLI Burhanettin Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. , 2012, ss.332 - 338.
AMA Örsal Ö,YENİLMEZ Ç,ÇELİK N,IŞIKLI B Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. . 2012; 332 - 338.
Vancouver Örsal Ö,YENİLMEZ Ç,ÇELİK N,IŞIKLI B Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. . 2012; 332 - 338.
IEEE Örsal Ö,YENİLMEZ Ç,ÇELİK N,IŞIKLI B "Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki." , ss.332 - 338, 2012.
ISNAD Örsal, Özlem vd. "Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki". (2012), 332-338.
APA Örsal Ö, YENİLMEZ Ç, ÇELİK N, IŞIKLI B (2012). Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. Türk Geriatri Dergisi, 15(3), 332 - 338.
Chicago Örsal Özlem,YENİLMEZ Çınar,ÇELİK NEŞE,IŞIKLI Burhanettin Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. Türk Geriatri Dergisi 15, no.3 (2012): 332 - 338.
MLA Örsal Özlem,YENİLMEZ Çınar,ÇELİK NEŞE,IŞIKLI Burhanettin Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. Türk Geriatri Dergisi, vol.15, no.3, 2012, ss.332 - 338.
AMA Örsal Ö,YENİLMEZ Ç,ÇELİK N,IŞIKLI B Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. Türk Geriatri Dergisi. 2012; 15(3): 332 - 338.
Vancouver Örsal Ö,YENİLMEZ Ç,ÇELİK N,IŞIKLI B Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki. Türk Geriatri Dergisi. 2012; 15(3): 332 - 338.
IEEE Örsal Ö,YENİLMEZ Ç,ÇELİK N,IŞIKLI B "Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki." Türk Geriatri Dergisi, 15, ss.332 - 338, 2012.
ISNAD Örsal, Özlem vd. "Huzurevinde ve evinde yaşayan yaşlılarda ölüm anksiyetesi ve sosyal destek arasındaki ilişki". Türk Geriatri Dergisi 15/3 (2012), 332-338.