Yıl: 2012 Cilt: 25 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 20 - 25 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi

Öz:
Amaç: Çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ihtisas yapan asistan hekimlerin uzmanlık tercihleriyle ilgili memnuniyetlerinin, yaşam ve eğitim koşullarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmada; demografik bilgiler ile Minnesota İş Doyum Ölçeğinden oluşan 51 soruluk anket yüz yüze görüşme yöntemiyle çalışmaya katılmayı kabul eden 252 asistan hekime uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %92,1i çalışmakta oldukları bölüme isteyerek başlamıştı. Uzmanlık eğitimi tercihinde sırasıyla uzmanlaşma isteği (%52,0), mesleki ideali olması (%51,2), uzmanlık dalının geleceğinin parlak olması (%50,4) dikkate alınmıştı. Maddi getiri %25,8inin tercihini etkilemekle birlikte %72,2si elde edilen geliri yetersiz buluyordu. İş doyumu puan ortalaması 3,39±0,59 bulundu. İsteyerek gelenlerde, nöbet sayısı az olanlarda, bölümdeki eğitim hedefinin öncelikli olduğunu, hekimlik dışı işlerde kullanılmadığını düşünenlerde, çalışma ortamının fiziki şartlarını ve maaşını yeterli bulanlarda, eğitimi genel olarak yeterli görenlerde, anlamlı olarak iş doyumu puanları yüksekti (p<0,05). Sonuç: Asistan hekimlerin memnuniyetlerini etkileyen faktörleri belirlemek iş doyumunu arttırarak daha iyi bir çalışma ortamı oluşturulmasına olanak sağlar. (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2012;25:20-5)
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

Resident Doctors Professional Satisfaction and Its Effect on Their Lives

Öz:
Objective: The aim of this study was to evaluate the satisfaction of residents, concerning their residency preferences, living conditions, medical residency training and working conditions in the Medical Faculty of Dokuz Eylul University. Materials and Methods: In this cross-sectional study; the questionnaire, consisting of 51 questions including demographic data and a Minnesota Job Satisfaction Questionnaire, was carried out face-to-face with 252 resident doctors who accepted to participate. Results: Of the participants, 92.1% were enthusiastic while choosing their specialization. In the choice of residency, desire to specialize (52.0%), to find the ideal career (51.2%), promising specialties (50.4%) were considered respectively. Although the income affected the choice of 25.8%, most of them (72.2%) considered that the income was not enough. The mean job satisfaction score was determined as 3.39±0.59. Job satisfaction scores were higher in residents who were enthusiastic about their specialization, had less hours on duty, had priority for training within their departments, thought that they were not used for drudgery, found the physical conditions and salary adequate, assessed their training as sufficient (p<0.05). Conclusion: Residency is an important period of professional life, and it is mportant to be aware of the factors affecting resident doctors satisfaction so that better training and working environment can be achieved. (Marmara Medical Journal 2012;25:20-5)
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA TAN M, ÖZÇAKAR N, KARTAL M (2012). Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. , 20 - 25.
Chicago TAN Makbule Neslişah,ÖZÇAKAR Nilgün,KARTAL Mehtap Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. (2012): 20 - 25.
MLA TAN Makbule Neslişah,ÖZÇAKAR Nilgün,KARTAL Mehtap Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. , 2012, ss.20 - 25.
AMA TAN M,ÖZÇAKAR N,KARTAL M Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. . 2012; 20 - 25.
Vancouver TAN M,ÖZÇAKAR N,KARTAL M Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. . 2012; 20 - 25.
IEEE TAN M,ÖZÇAKAR N,KARTAL M "Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi." , ss.20 - 25, 2012.
ISNAD TAN, Makbule Neslişah vd. "Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi". (2012), 20-25.
APA TAN M, ÖZÇAKAR N, KARTAL M (2012). Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. Marmara Medical Journal, 25(1), 20 - 25.
Chicago TAN Makbule Neslişah,ÖZÇAKAR Nilgün,KARTAL Mehtap Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. Marmara Medical Journal 25, no.1 (2012): 20 - 25.
MLA TAN Makbule Neslişah,ÖZÇAKAR Nilgün,KARTAL Mehtap Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. Marmara Medical Journal, vol.25, no.1, 2012, ss.20 - 25.
AMA TAN M,ÖZÇAKAR N,KARTAL M Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. Marmara Medical Journal. 2012; 25(1): 20 - 25.
Vancouver TAN M,ÖZÇAKAR N,KARTAL M Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi. Marmara Medical Journal. 2012; 25(1): 20 - 25.
IEEE TAN M,ÖZÇAKAR N,KARTAL M "Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi." Marmara Medical Journal, 25, ss.20 - 25, 2012.
ISNAD TAN, Makbule Neslişah vd. "Asistan Hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimi kapsamında mesleki memnuniyetleri ve yaşam koşulları ile ilişkisi". Marmara Medical Journal 25/1 (2012), 20-25.