Yıl: 2013 Cilt: 55 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 281 - 287 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi

Öz:
Araştırma, GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışlarını ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisini belirlemek amacıyla vaka kontrol çalışması olarak yapılmıştır. Araştırmada vaka grubunun evrenini, vajinit tanısı alan, kontrol grubunun evrenini ise vajinit tanısı almayan kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem büyüklüğü her iki grup için 100 kişi olarak hesaplanmıştır. Verilerin toplanmasında konuya ilişkin literatür incelenerek hazırlanmış soru formu ve Genital Hijyen Davranışları Envanteri (GHDE) kullanılmıştır. Vaka grubundaki kadınların GHDE puan ortalaması 77.41±9.05, kontrol grubundaki kadınların GHDE puan ortalaması 82.58±9.43 olup, yapılan istatistiksel değerlendirmede gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Kadınların hijyen alışkanlıklarındancinsel bölgeyi hastalık belirtileri yönünden dikkatlice izleme , cinsel bölge temizliğine dikkat etme , iç çamaşırı türü ve değiştirme sıklığı , cinsel ilişkide ağrı veya kanama olduğunda doktora gitme , pedini değiştirmeden ve tuvalete gitmeden önce el yıkama durumu gibi davranışlarının vajinal enfeksiyonların gelişmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Vajinal enfeksiyona yakalanma riski sentetik iç çamaşırı kullanan kadınlarda 4.5 kat (p<0.05) daha fazla bulunmuştur. Sonuç olarak, kadınların sahip olduğu bazı yanlış ve yetersiz genital hijyen davranışlarının vajinal enfeksiyon riskini artırdığı saptanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları Hemşirelik

Genital hygiene behaviors and their effect on vaginal infection of the women who apply to GATA women s illnesses and birth clinic

Öz:
Research was made as a case-control study for determining the genital hygiene behaviors and the effects of these behaviors on vaginal infections. Universe of the case group is composed of women with the diagnosis of vaginit and universe of control group is women without diagnosis of vaginit. In the data collection phase, questionnaire prepared by consulting the contemporary literature is used as well as Genital Hygiene Behavioral Inventory. GHBI average of case group was found to be 77.41±9.05 and GHBI average of control group was found to be 82.58±9.43 (p<0.05). Among the women s hygienic habits the following are found to be effective in the development of vaginal infections to control the genital area for indications of illness , to car efor the cleanliness of genital area , frequency of changing underwear , type of underwear , going to a doctor in case of painful and bleeding intercourse , cleaning the hands before changing the pad and going to the toilet (p<0.05). Risk of catching vaginal infection is found to be 4,5 times more for the women who wear synthetical underwear. As a conclusion, it was determined that some mistaken and inadequate genital hygiene behaviors of women increase the risk of vaginal infection.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DALBUDAK S, Bilgili N (2013). GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. , 281 - 287.
Chicago DALBUDAK Selma,Bilgili Naile GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. (2013): 281 - 287.
MLA DALBUDAK Selma,Bilgili Naile GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. , 2013, ss.281 - 287.
AMA DALBUDAK S,Bilgili N GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. . 2013; 281 - 287.
Vancouver DALBUDAK S,Bilgili N GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. . 2013; 281 - 287.
IEEE DALBUDAK S,Bilgili N "GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi." , ss.281 - 287, 2013.
ISNAD DALBUDAK, Selma - Bilgili, Naile. "GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi". (2013), 281-287.
APA DALBUDAK S, Bilgili N (2013). GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. Gülhane Tıp Dergisi, 55(4), 281 - 287.
Chicago DALBUDAK Selma,Bilgili Naile GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. Gülhane Tıp Dergisi 55, no.4 (2013): 281 - 287.
MLA DALBUDAK Selma,Bilgili Naile GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. Gülhane Tıp Dergisi, vol.55, no.4, 2013, ss.281 - 287.
AMA DALBUDAK S,Bilgili N GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. Gülhane Tıp Dergisi. 2013; 55(4): 281 - 287.
Vancouver DALBUDAK S,Bilgili N GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi. Gülhane Tıp Dergisi. 2013; 55(4): 281 - 287.
IEEE DALBUDAK S,Bilgili N "GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi." Gülhane Tıp Dergisi, 55, ss.281 - 287, 2013.
ISNAD DALBUDAK, Selma - Bilgili, Naile. "GATA kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran kadınların genital hijyen davranışları ve bu davranışların vajinal enfeksiyona etkisi". Gülhane Tıp Dergisi 55/4 (2013), 281-287.