Yıl: 2015 Cilt: 21 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 7 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri

Öz:
Çalışmada, ruminantların paraziter hastalıklarına ve alternatif tedavi uygulamalarına yönelik folklorik verilerin İç Anadolu Bölgesi KonyaBölümündeki (Aksaray, Karaman ve Konya) çeşitliliğinin belirlenmesi ve yeni tedavi modelleri açısından komparatif bir tartışma ortamıoluşturmasına fırsat sunulması, halk arasında paraziter hastalıklar için tedavi amacıyla kullanılan bitkisel, hayvansal ve madensel kökenliilaç hammaddelerinin etkinliğinin ve yan etkilerinin güncel tıp bilgileri doğrultusunda araştırılması ve tedavi arayışlarına yardımcı olunmasıamaçlandı. Çalışmanın materyalini, İç Anadolunun Konya Bölümü içerisinde yaşayan halk hekimliği uygulayıcıları, hayvan sahipleri vehayvancılıkla uğraşan 177 kaynak kişiden bilgi derleme formuyoluyla elde edilen yazılı verilerle birlikte sözlü ve görsel veriler oluşturdu.Çalışmada, İç Anadolu Bölgesi Konya Bölümünde yapılan folklor çalışmasında ruminantlarda bit, pire, kene, nokra, uyuz, coenuruscerebralis, fasciolozis, mide-bağırsak parazitleri ve babesiozis gibi paraziter hastalıklara rastlandığı ve alternatif tedavi uygulamalarıarasında; hidroterapi (su ile tedavi), fitoterapi (bitki ile tedavi), jeoterapi (kil ve çamur ile tedavi) gibi yöntemlerin kullanıldığı belirlendi.Bununla birlikte paraziter hastalıkların tedavisinde katran, bit otu, termiğe tohumu, tütün, kül, karamuk bitkisi kökü, yumurta, kükürt, tuz,göktaşı ve kil gibi bitkisel, hayvansal ve madensel ilaç hammaddeleri ve terkiplerinin kullanıldığı tespit edildi. Sonuç olarak, İç AnadoluBölgesi Konya Bölümünde yapılan folklor çalışmasında ruminantlarda bit, pire, kene, nokra, uyuz, coenurus cerebralis, fasciolozis, mide-bağırsak parazitleri ve babesiozis gibi paraziter hastalıklara rastlandığı; parazit tedavisinde kullanılan katran, bit otu, termiğe tohumu,tütün, karamuk bitkisi kökü, kükürt, tuz, göktaşı ve kil gibi ilaç hammaddelerinden modern tıpta da yararlanıldığı; ancak genel olarakuygulamaların dinî-sihrî, ampirik ve rasyonel nitelikler taşıdığı söylenebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik

Ruminant parasitic diseases and treatment methods at folklore of Konya Area in Central Anatolia Region

Öz:
The aim of this study was to reveal the diversity of folkloric data in Konya Area (Aksaray, Karaman, Konya) of Central Anatolia Regionregarding alternative treatment application to parasitic diseases of ruminant and, to provide an oppurtunity to comparative discussionmedia for the new treatment model, to reveal the efectiviness and side efect of herbal, animal and mineral based drug raw materialsby actual medicine information and, to help treatment quest in today. The study material consisted of visual, oral and written data by information collection formfrom the 177 source person dealing with animal husbandry, animal owner sand folk medicine practitionerslived in Konya Area. Alternative treatment methods in this study varied as hydrotheraphy, phytotherapy, jeotherapy and it has beendetermined herbal, animal and mineral oil, tar, delphinium, lupine, tobacco, oak ash, corncockle, egg, salt, sulfur, copper sulphate and claybased on raw materials of herbal, animal and mineral drugs. In conclusion, in terms of parasitic diseases of ruminant Konya Area of CentralAnatolia Region it has been identified such as lice, fea, tick, warble, scabies, coenurus cerebralis, fasciolozis, gastro-intestinal parasites,babesiozis. Furthermore, used to treat parasites such as tar, delphinium, lupine, tobacco, barberry plant root, sulfur, salt, copper sulphateand clay are also used in modern medicine. It is concluded that practices have generally religious-magic, empirical and rational roots.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YASAR A, SINMEZ Ç, Aslım G (2015). İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. , 1 - 7.
Chicago YASAR ASKIN,SINMEZ ÇAGRI ÇAGLAR,Aslım Gökhan İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. (2015): 1 - 7.
MLA YASAR ASKIN,SINMEZ ÇAGRI ÇAGLAR,Aslım Gökhan İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. , 2015, ss.1 - 7.
AMA YASAR A,SINMEZ Ç,Aslım G İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. . 2015; 1 - 7.
Vancouver YASAR A,SINMEZ Ç,Aslım G İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. . 2015; 1 - 7.
IEEE YASAR A,SINMEZ Ç,Aslım G "İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri." , ss.1 - 7, 2015.
ISNAD YASAR, ASKIN vd. "İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri". (2015), 1-7.
APA YASAR A, SINMEZ Ç, Aslım G (2015). İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1), 1 - 7.
Chicago YASAR ASKIN,SINMEZ ÇAGRI ÇAGLAR,Aslım Gökhan İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 21, no.1 (2015): 1 - 7.
MLA YASAR ASKIN,SINMEZ ÇAGRI ÇAGLAR,Aslım Gökhan İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.21, no.1, 2015, ss.1 - 7.
AMA YASAR A,SINMEZ Ç,Aslım G İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2015; 21(1): 1 - 7.
Vancouver YASAR A,SINMEZ Ç,Aslım G İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2015; 21(1): 1 - 7.
IEEE YASAR A,SINMEZ Ç,Aslım G "İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21, ss.1 - 7, 2015.
ISNAD YASAR, ASKIN vd. "İç Anadolu Bölgesi Konya bölümü folklorunda ruminantların paraziter hastalıkları ve tedavi yöntemleri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 21/1 (2015), 1-7.