Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma

Yıl: 2015 Cilt: 0 Sayı: 66 Sayfa Aralığı: 21 - 40 Metin Dili: Diğer İndeks Tarihi: 29-07-2022

Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma

Öz:
Finansal başarısızlık, uzun yıllardır işletmeler, yatırımcılar ve kredi verenler açısından enönemli risklerden biri olmuştur. Son yıllarda küreselleşmenin, teknolojik gelişmelerin ve ekonomikşartların etkisiyle hem ulusal hem de uluslararası piyasaların hızla değişmekte ve gelişmekte olduğugözlemlenmektedir. Bu değişim ve gelişim, özellikle işletmeler açısından, finansal başarısızlıklarıöngörmeyi ön plana çıkarmaktadır.Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbulda işlem gören dokuma, giyim eşyası ve deriişletmelerinin finansal başarısızlıklarının ölçümlenmesinde yararlanılabilecek finansal oranlarıbelirlemektir. 23 adet finansal oran kullanılarak yapılan çok değişkenli analiz sonucunda 7 finansaloranın gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bu 7 oran kullanılarak yapılandiskriminant analizi sonucunda, kullanılan modelin %92 sınıflandırma başarısı gösterdiği belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme İktisat

Measuring business failure by using ratio analysis and discriminant analysis: A research on textile, clothes and leather firms listed in the Istanbul stock exchange

Öz:
Business failure has been one of the most important risks for companies, investors and creditorsfor long years. Local and international markets have been developing and changing with the effect o fglobalization, technological development and economic conditions during recent years. This changeand development make forecasting of business failure foregrounding especially for companies.The purpose of this paper to find out financial ratios that might be useful to measure businessfailure of companies which operate in textile, clothes and leather sector. 23 financial ratios were usedfor multivariate analysis and as a result; 7 of these ratios are found they differentiate between gr oups.By employing these 7 ratios to discriminant analysis, we found out our model has 92% accuracy.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SELİMOĞLU S, ORHAN A (2015). Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. , 21 - 40.
Chicago SELİMOĞLU SEVAL,ORHAN ABDULLAH Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. (2015): 21 - 40.
MLA SELİMOĞLU SEVAL,ORHAN ABDULLAH Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. , 2015, ss.21 - 40.
AMA SELİMOĞLU S,ORHAN A Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. . 2015; 21 - 40.
Vancouver SELİMOĞLU S,ORHAN A Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. . 2015; 21 - 40.
IEEE SELİMOĞLU S,ORHAN A "Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma." , ss.21 - 40, 2015.
ISNAD SELİMOĞLU, SEVAL - ORHAN, ABDULLAH. "Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma". (2015), 21-40.
APA SELİMOĞLU S, ORHAN A (2015). Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0(66), 21 - 40.
Chicago SELİMOĞLU SEVAL,ORHAN ABDULLAH Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi 0, no.66 (2015): 21 - 40.
MLA SELİMOĞLU SEVAL,ORHAN ABDULLAH Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, vol.0, no.66, 2015, ss.21 - 40.
AMA SELİMOĞLU S,ORHAN A Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2015; 0(66): 21 - 40.
Vancouver SELİMOĞLU S,ORHAN A Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2015; 0(66): 21 - 40.
IEEE SELİMOĞLU S,ORHAN A "Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma." Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0, ss.21 - 40, 2015.
ISNAD SELİMOĞLU, SEVAL - ORHAN, ABDULLAH. "Finansal başarısızlığın oran analizi ve diskriminant analizi kullanılarak ölçümlenmesi: Bist'de işlem gören dokuma,giyim eşyası ve deri işletmeleri üzerine bir araştırma". Muhasebe ve Finansman Dergisi 66 (2015), 21-40.