Yıl: 2014 Cilt: 31 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 72 - 80 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği

Öz:
Kalkınma kavramı önceleri sadece ekonomik büyüme, sanayileşme ve kentleşme kavramlarına karşılıkgelirken daha sonraları ise ekonomik büyümenin yanısıra, so syal adalet ve dengeli kalkınma, son olarak dasürdürülebilir kalkınma ve yerel ekonomik kalkınma gibi kavramlarla birlikte anılmaktadır. Tüm dünyada yerelekonomik kalkınma; yereldeki kaynakları yerinde işlemeyi ve yereldeki halkın refahı için değerlendir meyiöngörmektedir. Bu alanlarda geleneksel ürünlerin, gıdaların üretilmesi, işlenmesi, pazarlanması, yerel kalkınmaiçin önemli bir ekonomik girdi sağlamaktadır. Geleneksel ürünlerin, gıdaların giderek daha fazla önem kazandığıbu yaklaşımda; yerelde istihdam alanları yaratmak, geliri yükseltmek, insanları bulunduğu yerde mutlu kılmak anailkelerdendir. Bu bağlamda geleneksel ürünler; küreselleşen dünyamızda yerelin yerinde kalkınması amacıylagünden güne önemi artan bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu literatür çalışmasının amacı, yerel kalkınmadayaygınlaşan bir araç olarak kullanılan geleneksel gıdalarla ilgili mevcut mevzuat hakkında bilgi verildikten sonrageleneksel gıda mevzuatının yeterliliği ve yaygınlaştırılabilirliğinin tartışılmasıdır. Sonuç olarak; gelenekselürünlerin yerel kalkınmadaki öneminin günden güne arttığı ülkemizde, geleneksel ürünlerin korunması ve yerelkalkınmada etkili bir şekilde kullanılabilmesi için anahtar olabilecek coğrafi işaretlerden yeterincefaydalanılmadığı, geleneksel ürün mevzuatımızın oluşturulmasında konuyla ilgili yeterli saha çalışmalarınınolmaması ve ağırlıklı olarak AB mevzuatının baz alınması sonucu ülkemize özgü gıdalarımızla ilgili hükümlerinyetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Kalkınmanın ekonomik boyutu başta olmak üzere, sosyal, kültürel, her türlüboyutunda, bu tip gıdalardan daha fazla fayda sağlamanın ilk şartı, tüm ürünleri kapsayan, geniş çaplı bir mevzuatoluşturulması, bunun yanısıra bu tip ürünlerin tescil prosedürlerinin kolaylaştırılması, te scil sonrası denetimlerininise etkin ve etkili bir şekilde yapılması, bunun içinde konu ile ilgili paydaşların koordineli ve organize bir şekilde
Anahtar Kelime:

Konular: Kamu Yönetimi Coğrafya İktisat Uluslararası İlişkiler

Traditional foods widespread as a means of local development and dissemination of traditional food legislation

Öz:
Development concept was previously corresponding only economic growth, industrialization andurbanization, later, b esides to economic growth correspond to social justice and balanced development, finallymentioned together the concepts such as sustainable development and local economic development. All over theworld local economic development; forsees to site -processing the resourses and evaluation for the prosperity of thepeople in the local. In these areas, production, processing, marketing of traditional products, foods provides aneconomic input to local development. In this approach, in which traditional products , foods gain increasinglyimportance, creating employment opportunities locally, raising incomes, making people happy at the location arethe main principles. In this respect, traditional products, emerges as a tool which gains importance day by day forthe aim of the site of local development in our globalized world. The aim of this literature study is to discussqualification and dissemination of traditional food legislation after informing on existing legislation abouttraditional foods which are used as a widespread tool in local development. As a conclusion; it is detected thatprovisions on our country -spesific foods are inadequate in our country in which the importance of traditionalproducts is increasing daily on local development, geographical indicators are not sufficiently used which could bea key on protecting traditional foods and provides efficient usage in local development, result of not havingadequate field work on creating traditional product legislation and taking base of the european union legislation predominantly. Especially in the economic dimension of development, in social, cultural and all aspects, the firstrequirement of providing more benefits from this type foods is to constitute a broad legislation covering allproducts, besides this, simplify registration procedures of these foods, carrying out the post-registration controlsactive and effective is offered for this aim steakholders involved should work in coordination and organized way.
Anahtar Kelime:

Konular: Kamu Yönetimi Coğrafya İktisat Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ALTUNTAŞ A, GÜLÇUBUK B (2014). Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. , 72 - 80.
Chicago ALTUNTAŞ Alpay,GÜLÇUBUK BÜLENT Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. (2014): 72 - 80.
MLA ALTUNTAŞ Alpay,GÜLÇUBUK BÜLENT Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. , 2014, ss.72 - 80.
AMA ALTUNTAŞ A,GÜLÇUBUK B Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. . 2014; 72 - 80.
Vancouver ALTUNTAŞ A,GÜLÇUBUK B Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. . 2014; 72 - 80.
IEEE ALTUNTAŞ A,GÜLÇUBUK B "Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği." , ss.72 - 80, 2014.
ISNAD ALTUNTAŞ, Alpay - GÜLÇUBUK, BÜLENT. "Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği". (2014), 72-80.
APA ALTUNTAŞ A, GÜLÇUBUK B (2014). Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(3), 72 - 80.
Chicago ALTUNTAŞ Alpay,GÜLÇUBUK BÜLENT Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31, no.3 (2014): 72 - 80.
MLA ALTUNTAŞ Alpay,GÜLÇUBUK BÜLENT Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.31, no.3, 2014, ss.72 - 80.
AMA ALTUNTAŞ A,GÜLÇUBUK B Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 31(3): 72 - 80.
Vancouver ALTUNTAŞ A,GÜLÇUBUK B Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 31(3): 72 - 80.
IEEE ALTUNTAŞ A,GÜLÇUBUK B "Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği." Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31, ss.72 - 80, 2014.
ISNAD ALTUNTAŞ, Alpay - GÜLÇUBUK, BÜLENT. "Yerel Kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği". Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31/3 (2014), 72-80.