Yıl: 2014 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 9 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri

Öz:
Bu çalışma, mısır bitkisinin erken vejetatif döneminde potasyum eksikliğinin ve tuz stresi koşullarındauygulanan potasyum düzeylerinin bazı agronomik özelliklere, biyokütleye, yaprak su göstergelerine ve spektralkarakteristiklerine etkisini belirlemek amacıyla 2012 yılında laboratuar koşullarında yürütülmüştür . Denemede mısıra 2 farklı tuz (0,5 ve 4, 0 ds m-1 ) ve 4 farklı potasyum seviyesi (14 kg da -1 , 28 kg da -1 , 56 kg da -1 , 84 kg da -1 )uygulanmıştır. Çalışmada, agronomik ölçümler (bitki boyu, taç genişliği, gövde çapı), biyokütle verimleri (toprak üstü yaş ve kuru ağırlık) ve yaprak su göstergelerine ait parametrelerin (yaprak oransal su içeriği (YOSİ), eşdeğer su yüksekliği (ESY), yaprak su içeriği (YSİ) yanı sıra; spektral ölçümlere dayalı bazı indekslerhesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, mısır bitkisinde erken döneminde yeterli potasyum uygulanması durumundatolerans seviyesinden daha fazla uygulanan tuz konusunda (4, 0 ds m-1) bitki taç genişliği, bitki boyu ve gövdeçapı değerlerinin etkilenmediği görülmüştür. En yüksek yaprak su göste rge değerleri 0, 5 ds m-1tuz ve 14 kg da -1potasyumun uygulandığı bitkilerde elde edilmiştir. Ayrıca, yüksek tuz uygulamalarında yaprak su içeriğininazaldığı ancak yüksek potasyum uygulanması ile tekrar artış olduğu gözlenmiştir. Buna karşın, biyokütledeğerleri su içeriğinin tersine bir eğilim göstermiştir. Spektral indekslerden yalnızca PRI (fotokimyasal yansımaindeksi) için uygulamalar arasında fark önemli bulunmuştur. Korelasyon analizi sonuçları da PRI ile yaprak sugöstergeleri arasında pozitif yönde (0,58 0,75) bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Effects of salt and potassium applications on some agronomic and reflectance characteristics along with leaf water status of maize

Öz:
This study was conducted to determine the effects of potassium deficiency and different potassiumlevels applied under salt stress conditions on some agronomic features, biomass, leaf water indicators andspectral characteristics at early growth period of maize in vitro conditions in 2012. In this experiment, twodifferent salinity (0.5 and 4.0 ds m-1) and four different potassium levels ( 14 kg da -1, 28 kg da -1, 56 kg da -184 kgda -1) were applied. Agronomic measurements (plant canopy width, plant height and trunk diameter), biomass(fre sh and dry weight), leaf water indicators (relative water content (RWC), equivalent water thickness (EWT),leaf water content (LWC)) and some indices based on spectral measurements were also calculated. It was seenthat plant canopy width, plant height and trunk diameter were not affected by salinity level which applied overthe level of tolerance, if sufficient potassium levels are applied at early growth period of maize. The highestvalues of leaf water indicators were obtained at 0.5 ds m-1salinity and 14 kg da -1potassium rates. It was seenthat leaf water content was decreased at higher salinity levels but it was increased again at higher potassiumlevels. On the other hand, biomass values showed a trend in contrast to water content. The difference betweenthe treatments was found to be significant at PRI (photochemical reflectance index). Correlation analysis resultsshowed that there was a meaningful relationship (0.58 0.75) between leaf water indicators and PRI.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA DEMIREL K, ÇAMOĞLU G, İNALPULAT M, Kahrıman F, GENÇ L (2014). Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. , 1 - 9.
Chicago DEMIREL KÜRSAD,ÇAMOĞLU Gökhan,İNALPULAT MELİS,Kahrıman Fatih,GENÇ Levent Genc Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. (2014): 1 - 9.
MLA DEMIREL KÜRSAD,ÇAMOĞLU Gökhan,İNALPULAT MELİS,Kahrıman Fatih,GENÇ Levent Genc Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. , 2014, ss.1 - 9.
AMA DEMIREL K,ÇAMOĞLU G,İNALPULAT M,Kahrıman F,GENÇ L Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. . 2014; 1 - 9.
Vancouver DEMIREL K,ÇAMOĞLU G,İNALPULAT M,Kahrıman F,GENÇ L Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. . 2014; 1 - 9.
IEEE DEMIREL K,ÇAMOĞLU G,İNALPULAT M,Kahrıman F,GENÇ L "Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri." , ss.1 - 9, 2014.
ISNAD DEMIREL, KÜRSAD vd. "Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri". (2014), 1-9.
APA DEMIREL K, ÇAMOĞLU G, İNALPULAT M, Kahrıman F, GENÇ L (2014). Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 1 - 9.
Chicago DEMIREL KÜRSAD,ÇAMOĞLU Gökhan,İNALPULAT MELİS,Kahrıman Fatih,GENÇ Levent Genc Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2, no.1 (2014): 1 - 9.
MLA DEMIREL KÜRSAD,ÇAMOĞLU Gökhan,İNALPULAT MELİS,Kahrıman Fatih,GENÇ Levent Genc Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.2, no.1, 2014, ss.1 - 9.
AMA DEMIREL K,ÇAMOĞLU G,İNALPULAT M,Kahrıman F,GENÇ L Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 2(1): 1 - 9.
Vancouver DEMIREL K,ÇAMOĞLU G,İNALPULAT M,Kahrıman F,GENÇ L Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 2(1): 1 - 9.
IEEE DEMIREL K,ÇAMOĞLU G,İNALPULAT M,Kahrıman F,GENÇ L "Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri." ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, ss.1 - 9, 2014.
ISNAD DEMIREL, KÜRSAD vd. "Tuz ve potasyum uygulamalarının mısırın yaprak su durumu ile bazı agronomik ve yansıma özelliklerine etkileri". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2/1 (2014), 1-9.