Yıl: 2002 Cilt: 7 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 177 - 184 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı

Öz:
Hepatit B, dünyadaki en yaygın İnfeksiyon hastalıklarından olup, önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik hastalıklar, uzun ve düzenli tedavi gerektiren, hastayı ve yakın çevresini ekonomik, fiziksel ve ruhsal yönden zorluklarla karşılaştıran hastalıklardır. Bu çalışma, kronik hepatit B infeksiyonu olan hastaların sosyodemografik özellikleri ve hastalığa yönelik tutumları ile depresyon ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla planlandı. Klinik bakteriyoloji ve İnfeksiyon hastalıkları polikliniğinde kronik hepatit B infeksiyonu nedeni ile takip edilen hastalar arasından çalışmaya katılmayı kabul eden 75 olgu alındı. Bu hastalara, sosyodemografik ve hastalık özelliklerini, hastalığa yönelik tutum ve bilgilerini araştıran anket formu uygulandı. Depresyonun derecesini nesnel olarak ölçmek amacıyla "Beck" Depresyon Ölçeği (BDÖ), durumluluk ve sürekli kaygı düzeylerini ayrı ayrı belirlemek amacıyla da durumluk ve sürekli kaygı envanteri (STAI I-STAI II) verildi. Kadın hastalarda durumluk anksiyete puanlarının, erkeklerden yüksek olduğu; Interferon alan grupta depresyon puanlarının almayan gruba göre yüksek olduğu; hepatit B konusunda bilgisi olduğunu belirten hastalarda, olmayanlara göre durumluk anksiyete puanlarının yüksek olduğu saptandı. Bu çalışmanın sonuçları, genel olarak literatürde hepatit B hastaları için bildirilen psikopatoloji düzeyleri ile benzeşmektedir.
Anahtar Kelime: Psikiyatrik durum derecelendirme ölçekleri Hepatit B, kronik Depresyon Kaygı

Konular: Halk ve Çevre Sağlığı Genel ve Dahili Tıp Enfeksiyon Hastalıkları Psikoloji Psikiyatri

Prevalence of anxiety and depression among patients with chronic Hepatittis B followed up in clinical bacteriology and infectious diseases outpatient clinics of Çukurova University Medical Faculty hospital

Öz:
Hepatit B is one of the most prevalent infectious diseases'in the world at the present time. Its chronic nature leads to several important problems in daily life routine and affects the patients economically, physically and mentally. The aim of the present study was to determine the association between the levels of anxiety and dep/ession and socibdemographic features and attitudes of the hepatitis B cases towards illness. For this purpose, 75 cases with chronic hepatitis B who were followed in Clinical Microbiology and Infectious Diseases outpatient clinic were included in the study. All patients completed Beck depression inventory,state and trait anxiety inventory to objectively measure depression and state and trait anxiety levels. The present study has shown that state anxiety scores of female patients were significantly higher than male cases. Also patients treated with Interferon had significantly higher depression scores than the ones without previous Interferon therapy. Hepatitis B cases who had knowledge about disease course and prognosis were found to have significantly higher state anxiety scores than the cases without any knowledge. This study has confirmed the results of previous studies indicating the significant presence of psychopathology among hepatitis B cases.
Anahtar Kelime: Depression Anxiety Psychiatric Status Rating Scales Hepatitis B, Chronic

Konular: Halk ve Çevre Sağlığı Genel ve Dahili Tıp Enfeksiyon Hastalıkları Psikoloji Psikiyatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • 1. Maddrey WC. Hepatitis B- an important public health is¬sue. Clin Lab 2001;47:51-5.
  • 2. Sümer H, Şanlıdağ T, Sümer Z ve ark. Hemodiyaliz has¬ talarında hepatit B ve hepatit D'nin serolojik göstergele¬ ri. Viral Hepatit Dergisi 1997;2:109-10. .j Özkan S. Konsültasyon-liyezon psikiyatrisi. Güleç C, Kö- roğlu E (editörler). Psikiyatri Temel Kitabı. 1. Baskı. An¬ kara, 1997:789-802.
  • 4. Ögel K, Sağduyu A, Özmen E ve ark. Psikiyatri ve be¬densel hastalıklar. Ögel K, Sağduyu A, Özmen E ve ark (editörler). Genel Tıpta Ruhsal Bozukluklar. 1. Baskı. İs¬tanbul, 1999:17-21.
  • 5. Eisendrath SJ, Prakken SD. The mind and somatic ill¬ness: Psychological factors affecting physical illness. In: Goldmann HH (ed). Review of General Psychiatry. 5^ ed. New York, 2000:13-20.
  • Caravati CM. Posthepatitis syndrome. South Med J 1944;37:251-7 Lok AS, Van Leeuwen DJ, Thomas HC, Sherlock S. Psychosocial impact of chronic infection with hepatitis B virus on British patients. Genitourin Med 1985;61:279-82. 8.
  • 9. Cockcroft A, Oakley K, Gooch C, et al. Anxiety and perception of HIV and hepatitis B infection among he¬alth care workers reporting accidental exposures to blo¬od and other body fluids. AIDS Care 1994;6:205-14.
  • Kunkel EJS, Kim JS, Hann H, et al. Depression in Ko¬rean immigrants with hepatitis B and related liver dise¬ases. Psychosomatics 2000;41:472-80.
  • 10. Dieperink E, Willenbring M, Ho SB. Neuropsychiatric symptoms associated with hepatitis C and interferon alp¬ ha: A review. Am J Psychiatry 2000;157:867-76.
  • 11. Hosoda S, Takimura H, Shibayama M ve ark. Psychiat¬ ric symptoms related to interferon therapy for chronic hepatitis C: Clinical features and prognosis. Psychiatry Clin Neurosci 2000;54:565-72.
  • 12. Hisli N. Beck depresyon envanterinin üniversite öğrencile¬ ri için geçerliği, güvenirliliği. Psikoloji Dergi 1989;7:3-13.
  • 13. Öner N, Le Compte A. Durumluk-Sürekli Kaygı Envante- ri El Kitabı. Boğaziçi Üniversitesi, istanbul, 1985.
  • 14. Yates WR, Gleason O. Hepatitis C and depression. Dep- ression and Anxiety 1998;7:188-93.
APA Savas N, ONER S, TAMAM L, ÖNER H, SALTOĞLU N, Aytaç N, AKBABA M (2002). Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. , 177 - 184.
Chicago Savas Nazan,ONER SEVA,TAMAM Lut,ÖNER Hidayet,SALTOĞLU Neşe,Aytaç Necdet,AKBABA Muhsin Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. (2002): 177 - 184.
MLA Savas Nazan,ONER SEVA,TAMAM Lut,ÖNER Hidayet,SALTOĞLU Neşe,Aytaç Necdet,AKBABA Muhsin Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. , 2002, ss.177 - 184.
AMA Savas N,ONER S,TAMAM L,ÖNER H,SALTOĞLU N,Aytaç N,AKBABA M Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. . 2002; 177 - 184.
Vancouver Savas N,ONER S,TAMAM L,ÖNER H,SALTOĞLU N,Aytaç N,AKBABA M Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. . 2002; 177 - 184.
IEEE Savas N,ONER S,TAMAM L,ÖNER H,SALTOĞLU N,Aytaç N,AKBABA M "Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı." , ss.177 - 184, 2002.
ISNAD Savas, Nazan vd. "Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı". (2002), 177-184.
APA Savas N, ONER S, TAMAM L, ÖNER H, SALTOĞLU N, Aytaç N, AKBABA M (2002). Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, 7(3), 177 - 184.
Chicago Savas Nazan,ONER SEVA,TAMAM Lut,ÖNER Hidayet,SALTOĞLU Neşe,Aytaç Necdet,AKBABA Muhsin Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi 7, no.3 (2002): 177 - 184.
MLA Savas Nazan,ONER SEVA,TAMAM Lut,ÖNER Hidayet,SALTOĞLU Neşe,Aytaç Necdet,AKBABA Muhsin Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, vol.7, no.3, 2002, ss.177 - 184.
AMA Savas N,ONER S,TAMAM L,ÖNER H,SALTOĞLU N,Aytaç N,AKBABA M Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi. 2002; 7(3): 177 - 184.
Vancouver Savas N,ONER S,TAMAM L,ÖNER H,SALTOĞLU N,Aytaç N,AKBABA M Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı. Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi. 2002; 7(3): 177 - 184.
IEEE Savas N,ONER S,TAMAM L,ÖNER H,SALTOĞLU N,Aytaç N,AKBABA M "Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı." Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, 7, ss.177 - 184, 2002.
ISNAD Savas, Nazan vd. "Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları polikliniği'nde izlenen kronik B hepatitli hastalarda anksiyete ve depresyon görülme sıklığı". Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi 7/3 (2002), 177-184.