Yıl: 2015 Cilt: 5 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 68 - 79 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Yükseköğretim Kurulu veya Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu yurt dışı burs ve destekprogramlarından biri ile Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan akademisyenlerin bu programlar hakkındaki görüşlerini belirlemektir.Çalışma, nitel araştırma desenlerinden bütüncül çoklu durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Veriler, 10 akademisyen ile gerçekleştirilenyarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucundaakademisyenlerin yurt dışı burs ve destek programlarını tercihlerini sürece, zamana ve maddi olanaklara bağlı nedenlerin etkilediğiortaya çıkmıştır. Akademisyenler yurt dışı burs ve destek programlarına akademik, sosyal-kültürel ve dil gelişimi gibi amaçlar içinkatılmaktadırlar. Amerika Birleşik Devletlerinde bilimin ileri olduğu düşüncesi ve arkadaş tavsiyesi bu ülkenin tercih edilmesinde önemlifaktörlerdir. Araştırmacılar araştırma süresi için altı ay ile bir yıl arasındaki bir zaman dilimini yeterli görmektedirler. Bu sürenin dilbecerisine, araştırma alanına, çalışılan konuya ve yapılacak projeye göre değişebileceği belirlenmiştir. Vize sürecinin uzun olması, sağlıksigortasının yapılmaması, vize ücretinin ödenmemesi, dil yetersizliği ve ilk birkaç ayın Amerika Birleşik Devletlerine uyum sağlama ilegeçmesi araştırmacılar tarafından dile getirilen bazı önemli sorunlardır. Kurumlara sağlık sigortası yapmaları, daha fazla akademisyeneyurt dışı burs ve destek programlarından yararlanma fırsatı vermeleri ve programlardan yararlanan akademisyenlerin deneyimlerini diğeraraştırmacılarla paylaşma olanağı oluşturmaları; akademisyenlere yurt dışına çıkmadan önce yapacakları araştırmayı netleştirmeleri veİngilizce konuşma ve dinleme pratiği yapmaları önerilerinde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Academic Staff s Views About International Scholarships and Support Programs

Öz:
The aim of this study is to determine views of academic staff who have been to the United States in order to do a research study by meansof scholarships and support programs provided by the Higher Education Council or Scientific or Technological Research Council ofTurkey about the scholarship programs. The qualitative study is carried out as a holistic multiple case study research design. The data weregathered through semi-structured interviews from 10 academic staff who participated the scholarship program. Data were analyzed withcontent analysis technique. The results indicated that application process, time and financial resources were important for the preferencesof academic staff in scholarship and support programs. The main reasons for applying the scholar program to undertake an internationalresearch study are grouped under three headings as academic, socio-cultural and foreign language improvements. The main influencingfactors behind the researchers preferences to go the United States are its level of advancements in scientific research and peer influence.Concerning the duration of a research study in abroad the participants thought that 6 months to one year is adequate time and this timedepends on the foreign language skills of the researchers, the field of study, subject and project. The main drawbacks of an internationalresearch study visit are the long waiting times for having the United States visa with no adequate support, the cost of health insurance andvisa, lack of speaking foreign language skills, and adaptation time in the first arrival. As a result, the experienced participants suggested thatthe future scholarships have to cover health insurance; the researchers have to be supported for developing their foreign language skills anddevelop a clear research agenda and project prior to going abroad. .
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ATİLA M, ÖZEKEN Ö, SÖZBİLİR M (2015). Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. , 68 - 79.
Chicago ATİLA M. Ertaç,ÖZEKEN Ö. Faruk,SÖZBİLİR Mustafa Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. (2015): 68 - 79.
MLA ATİLA M. Ertaç,ÖZEKEN Ö. Faruk,SÖZBİLİR Mustafa Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. , 2015, ss.68 - 79.
AMA ATİLA M,ÖZEKEN Ö,SÖZBİLİR M Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. . 2015; 68 - 79.
Vancouver ATİLA M,ÖZEKEN Ö,SÖZBİLİR M Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. . 2015; 68 - 79.
IEEE ATİLA M,ÖZEKEN Ö,SÖZBİLİR M "Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri." , ss.68 - 79, 2015.
ISNAD ATİLA, M. Ertaç vd. "Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri". (2015), 68-79.
APA ATİLA M, ÖZEKEN Ö, SÖZBİLİR M (2015). Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 5(1), 68 - 79.
Chicago ATİLA M. Ertaç,ÖZEKEN Ö. Faruk,SÖZBİLİR Mustafa Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi 5, no.1 (2015): 68 - 79.
MLA ATİLA M. Ertaç,ÖZEKEN Ö. Faruk,SÖZBİLİR Mustafa Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, vol.5, no.1, 2015, ss.68 - 79.
AMA ATİLA M,ÖZEKEN Ö,SÖZBİLİR M Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi. 2015; 5(1): 68 - 79.
Vancouver ATİLA M,ÖZEKEN Ö,SÖZBİLİR M Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi. 2015; 5(1): 68 - 79.
IEEE ATİLA M,ÖZEKEN Ö,SÖZBİLİR M "Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri." Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 5, ss.68 - 79, 2015.
ISNAD ATİLA, M. Ertaç vd. "Akademisyenlerin Yurt Dışı Burs ve Destek Programları Hakkındaki Görüşleri". Yükseköğretim ve Bilim Dergisi 5/1 (2015), 68-79.