BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ

Yıl: 2015 Cilt: 15 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 159 - 173 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ

Öz:
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme alanında yeterlilik düzeylerini amaca uygun olacak bir şekilde seçilmiş ölçme aracı ile saptayarak, ölçekte bulunan 3 alt boyut ve ölçeğin bütününün belirlenmiş bağımsız değişkenlerle aralarında anlamlı bir farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Bu amaçla araştırmanın örneklemini Bolu ilinde görev yapan öğretmenler arasından basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilmiş 178 öğretmen oluşturmaktadır. Bu araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Ölçekte bulunan Temel Kavramlar ve Ölçme Teknikleri boyutunda öğretmenlerin büyük çoğunluğu kendilerini yeterli görürken; İstatistiksel Çözümleme ve Raporlaştırma boyutunda öğretmenler kendilerini yetersiz hissetmektedirler. Ayrıca öğretmenlerin kıdem yılına, lisansta ölçme ve değerlendirme dersi almalarına göre yeterlilik algısı incelendiğinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Verileri analiz etmek ve anlamlı bir farklılığın olup olmadığını belirlemek için betimsel istatistik, Mann Whitney U, Kruscal Wallis, bağımsız örneklemler-t testi kullanılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

THE ANALYSIS OF THE COMPETENCY PERCEPTION ON MEASUREMENT AND EVALUATION OF THE TEACHERS IN BOLU

Öz:
The aim of this research is to determine the teachers' levels of competency in the field of measurement and evaluation with the measuring tool which was appropriately selected for the purpose and to determine whether there is a difference between the scale of a collection of 3 sub dimension, scale and independent variables. For this aim, the sample of this research constitudes 178 teachers who were selected among the teachers working in Bolu by simple permit random sampling method. In this research Survey method is used. While most of the teachers see themselves competent in the matter of the basic concepts and measurement techniques, they feel themselves inefficient in the matter of Statistical analysis and reporting. Also, significant differences were found in the scales of those who has taken measurement and evaluation courses through undergraduate education. To analyse the data and to determine the significant difference; descriptive statistics, Mann Whitney U, Kruscal Wallis, test of independent samples were used.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA MUTLUER C (2015). BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. , 159 - 173.
Chicago MUTLUER Cem BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. (2015): 159 - 173.
MLA MUTLUER Cem BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. , 2015, ss.159 - 173.
AMA MUTLUER C BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. . 2015; 159 - 173.
Vancouver MUTLUER C BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. . 2015; 159 - 173.
IEEE MUTLUER C "BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ." , ss.159 - 173, 2015.
ISNAD MUTLUER, Cem. "BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ". (2015), 159-173.
APA MUTLUER C (2015). BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), 159 - 173.
Chicago MUTLUER Cem BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 15, no.1 (2015): 159 - 173.
MLA MUTLUER Cem BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.15, no.1, 2015, ss.159 - 173.
AMA MUTLUER C BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 15(1): 159 - 173.
Vancouver MUTLUER C BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 15(1): 159 - 173.
IEEE MUTLUER C "BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15, ss.159 - 173, 2015.
ISNAD MUTLUER, Cem. "BOLU İLİNDEKİ ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME GENEL YETERLİLİK ALGILARININ İNCELENMESİ". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 15/1 (2015), 159-173.