Yıl: 2014 Cilt: 54 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 99 - 101 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU

Öz:
Sigara, fetüs ve anne sağlığını olumsuz yönde etkileyen çok önemli ancak önlenebilir bir nedenlerden biridir. Pek çok kadın hamileliliği s ırasında sigara içmekte veya sigara dumanına maruz kalmaktadır. Bu çalışmada sosyodemografik faktörler ve eşlerin sigara içme davranışları ile gebelerin sigara içme davranışlarının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden 204 gebeye15 sorudan oluşan yüz yà 1⁄4ze bir anket uygulanmış, elde edilen veriler tanımlayÄ ±cı istatistiksel analizler ve Fishers exact test ile deÄerlendirilmiştir. Otuz altı ( % 17,6) kadın gebelik öncesinde sigarayı bıraktığınÄ ± bildirirken, sekizi (%3,9) hala sigara içmekteydi. Pasif içicilik oranı %52.9 idi. Eğitim ve gebelik öncesi veya sırasında sigara içimi arasında istatistiksel olarak anlamlÄ ± ilişki bulunmamaktaydı (p=0,4639). Geçmişte sigara içen ve halen sigara içen kadınların eşlerinin de sigara içicisi olma olasılığı daha fazlaydı. Gebeler düzenli olarak sağlık kontrollerine geldiklerinden, her iki ebeveyn adayını aktif ve pasif sigara i çiciliği konusunda bilgilendirmek amacıyla gebe takip programına dahil etmek akıllıca olacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları

-

Öz:
Summary Smoking, adversely affecting the health of the fetus and the mother is very important yet is one of the preventable causes. Many pregnant women either smoke or are exposed to cigarette smoke. In this study, we aimed to investigate the relation between socio-demographic factors and the smoking behavior of pregnant women and their spouses. A face to face questionnaire consisting of 15 questions was applied to 204 pregnant women who agreed to participate in the study. The descriptive statistical analysis of the data obtained were assessed by Fisher s exact test.While thirty- six (17.6%) women reported that they quit smoking before pregnancy, eight (3.9%) were still smoking. Passive smoking rate was 52.9%. Education and smoking before or during pregnancy did not have statistically significant relationship (p=0,4639). It is more likely for partners to be smokers of women who are former smokers and current smokers. Since most pregnant women come to regular health checks, it would be wise to include both candidate parents in follow up program to inform about active and passive smoking.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Gönenç I, VURAL Z, KÖSE G, TÜFEKÇİ C, AKA N (2014). GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. , 99 - 101.
Chicago Gönenç Işık,VURAL Zeynep Tuzcular,KÖSE Gültekin,TÜFEKÇİ Can,AKA Nurettin GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. (2014): 99 - 101.
MLA Gönenç Işık,VURAL Zeynep Tuzcular,KÖSE Gültekin,TÜFEKÇİ Can,AKA Nurettin GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. , 2014, ss.99 - 101.
AMA Gönenç I,VURAL Z,KÖSE G,TÜFEKÇİ C,AKA N GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. . 2014; 99 - 101.
Vancouver Gönenç I,VURAL Z,KÖSE G,TÜFEKÇİ C,AKA N GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. . 2014; 99 - 101.
IEEE Gönenç I,VURAL Z,KÖSE G,TÜFEKÇİ C,AKA N "GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU." , ss.99 - 101, 2014.
ISNAD Gönenç, Işık vd. "GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU". (2014), 99-101.
APA Gönenç I, VURAL Z, KÖSE G, TÜFEKÇİ C, AKA N (2014). GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 54(2), 99 - 101.
Chicago Gönenç Işık,VURAL Zeynep Tuzcular,KÖSE Gültekin,TÜFEKÇİ Can,AKA Nurettin GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54, no.2 (2014): 99 - 101.
MLA Gönenç Işık,VURAL Zeynep Tuzcular,KÖSE Gültekin,TÜFEKÇİ Can,AKA Nurettin GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, vol.54, no.2, 2014, ss.99 - 101.
AMA Gönenç I,VURAL Z,KÖSE G,TÜFEKÇİ C,AKA N GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2014; 54(2): 99 - 101.
Vancouver Gönenç I,VURAL Z,KÖSE G,TÜFEKÇİ C,AKA N GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2014; 54(2): 99 - 101.
IEEE Gönenç I,VURAL Z,KÖSE G,TÜFEKÇİ C,AKA N "GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU." Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 54, ss.99 - 101, 2014.
ISNAD Gönenç, Işık vd. "GEBELERDE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER VE PASİF SİGARA DUMANINA MARUZİYET DURUMU". Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54/2 (2014), 99-101.