VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Yıl: 2015 Cilt: 12 Sayı: 32 Sayfa Aralığı: 36 - 56 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Öz:
Kamu hizmetlerinin sunulmasında devletler açısından büyük önemi olan vergilerin etkin bir şekilde toplanabilmesi için siyasi idareler, mükelleflerin vergiye yönelik mükellefiyetlerini tam olarak ifa edebilmeleri adına mükelleflerce sahip olunması gereken tutum ve davranışları etkileyen faktörleri doğru tespit etmeli ve bu tespitler doğrultusunda politikalar geliştirmelidir. Bu bağlamda çalışmada vergiye yönelik tutum ve davranışları önemli bir şekilde etkileyen vergi ahlakının oluşmasında vergi bilincinin etkisine yer verilmiştir. Çalışmada vergi bilincinin vergi ahlakı üzerindeki etkisi incelenirken, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maliye Bölümü ve İlahiyat Fakültesi öğrencilerine anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada örneklem kütlesinin maliye bölümü ve ilahiyat bölümü öğrencileri arasından seçilmesindeki amaç ise; ağırlıklı olarak mali, ekonomik ve vergi kavramlarına yönelik ders alan maliye bölümü öğrencileri ile dini ve ahlaki konularda ders alan ilahiyat bölümü öğrencilerinin vergi bilinci ve vergi ahlakı düzeyleri arasında kıyas yapılabilmesi olmuştur. Böylece farklı iki alan olan bu bölümlerin vergi ahlakının belirlenmesinde vergi bilincinin etkisi incelenmiştir. Yapılan ampirik çalışma neticesinde ise ilahiyat bölümü öğrencilerinin vergi bilinci ve vergi ahlakına yönelik ifadelere maliye bölümü öğrencilerine kıyasla daha fazla katıldıkları sonucu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akdoğan, A. (2009).Kamu maliyesi.Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Aktan, C. C. (2004).Toplam ahlak temiz topluma doğru.İstanbul: Zaman Kitabevi.
  • Aktan C. C., Dileyici D. ve Vural İ. Y. (2006).Vergileme ekonomisi ve vergileme psikolojisi.Ankara: Seçkin Kitabevi.
  • Alkan, A. (2009). Vergi bilinci ve vergi uygulamaları karşısında mükellef davranışlarının tespiti: zonguldak ili örneği.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • Edizdoğan N., Çetinkaya Ö. ve Gümüş E. (2010).Kamu maliyesi. Bursa: Ekin Basım Yayın.
  • Hazman, G. G. (2009). Vergi bilincini etkileyen muhtemel dışsal etkenlerin lojistik regresyon analizi ile tespiti. Akademik İncelemeler Dergisi, 4 (1), 53-54.
  • İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (2010).Türkiye'de vergi bilinci: İstanbul araştırması.No: 134. İstanbul: İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yayınları
  • İzgi, K. ve Saruç N. T. (2011). Sosyo-kültürel faktörlerin vergi ahlakı üzerindeki etkisi: üniversite öğrencileri ile yapılan anket çalışması.Ekonomi Bilimleri Dergisi, 3 (2), 137-140.
  • Ömürbek, N., Çiçek H. G. ve Çiçek S. (2007). Vergi bilinci üzerine bir inceleme: üniversite öğrencileri üzerinde yapılan anketin bulguları. Maliye Dergisi, (153), 102-107.
  • Sağbaş, İ. ve Başoğlu A. (2005).İlköğretim çağındaki öğrencilerin vergileri algılaması: afyonkarahisar ili örneği. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7 (2), 133.
  • Saraçoğlu, F. (2008). Yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumunun vergiye karşı tutum üzerine etkilerinin anket sonuçları çerçevesinde değerlendirilmesi.Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, (15), 16-17.
  • Şahin, A. (2009).Kayıtdışı ekonomi ve vergi ahlakı etkileşimi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Torgler, B. (2003).Tax morale: theory and emprical analysis of tax compliance. Universitat Basel, Basel.
  • Tosuner, M. ve Demir İ. C. (2009).vergi ahlakının sosyal ve kültürel belirleyenleri.Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14 (1), 2.
  • Tosuner, M. ve Demir İ. C. (2007). Toplumsal bir olgu olarak vergi ahlakı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(3), 1.
  • Zorlu, Ö. (2012). İlköğretim çağındaki öğrencilerin vergi bilinci düzeyi ve vergi bilinci düzeyi ile ilgili örnek uygulama: Ankara İli Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
APA YEŞİLYURT Ş (2015). VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. , 36 - 56.
Chicago YEŞİLYURT Şahin VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. (2015): 36 - 56.
MLA YEŞİLYURT Şahin VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. , 2015, ss.36 - 56.
AMA YEŞİLYURT Ş VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. . 2015; 36 - 56.
Vancouver YEŞİLYURT Ş VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. . 2015; 36 - 56.
IEEE YEŞİLYURT Ş "VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ." , ss.36 - 56, 2015.
ISNAD YEŞİLYURT, Şahin. "VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ". (2015), 36-56.
APA YEŞİLYURT Ş (2015). VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(32), 36 - 56.
Chicago YEŞİLYURT Şahin VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12, no.32 (2015): 36 - 56.
MLA YEŞİLYURT Şahin VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.12, no.32, 2015, ss.36 - 56.
AMA YEŞİLYURT Ş VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2015; 12(32): 36 - 56.
Vancouver YEŞİLYURT Ş VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2015; 12(32): 36 - 56.
IEEE YEŞİLYURT Ş "VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ." Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, ss.36 - 56, 2015.
ISNAD YEŞİLYURT, Şahin. "VERGİ BİLİNCİNİN VERGİ AHLAKI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MALİYE VE İLAHİYAT BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ". Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12/32 (2015), 36-56.