Yıl: 2015 Cilt: 4 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 254 - 276 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER

Öz:
Edebiyat ve eğitim farklı disiplinler olmasına rağmen birbiriyle iç içe olan, birbirini destekleyen iki alandır. Nitekim birçok araştırmacı da edebiyat ile eğitim arasında sıkı bir ilişki olduğunu vurgulamış ve edebiyat kelimesinin kökü olan "edeb" sözcüğünün eğitim anlamına geldiğini belirtmişlerdir. Edebiyat ile eğitim ilişkisi, edebî eserlerde de dikkat çekmektedir. Birçok edebî eser; dönemin eğitim özellikleri, eğitim kurumları, evde eğitim, ailenin çocuğu eğitmesi gibi örnekler sunmaktadır. Özellikle Tanzimat devrinde Batı medeniyeti ile Osmanlı değerlerinin çok teferruatlı karşılaştırmalarını yapan yazar Ahmet Mithat Efendi olmuştur (Okay, 2005: 21). Ahmet Mithat Efendi ayrıca, eserleri vasıtası ile toplumu eğitme çabası içerisindedir. Bu çalışmada Ahmet Mithat Efendi'nin zıtlıklardan yola çıkarak, kötüyü göstererek toplumu iyiye yönlendirmeye çalıştığı Çengi romanı üzerinde durulmuştur. Roman, doküman tarama ile farklı bölümlerde ele alınan aile içi eğitim ve bu eğitimde verilen değerler bakımından incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda Ahmet Mithat Efendi'nin Çengi romanında dört farklı aile örneği olduğu ancak bu ailelerin hiçbirinin mükemmel olmadığı tespit edilmiştir. Annelik görevini yerine tam olarak getiremeyen Saliha Molla ve Sünbül Hanım, çocukları Dâniş Çelebi ile Cemal Bey'in eğitiminde birçok hatalar yapmışlardır. Baba olarak kızının üzerine çok fazla düşen Canbert Bey de kızı Melek Hanım'ı dünyadan soyutlayarak yanlış bir eğitim yolu izlemiştir. Romanda üzerinde durulan aileler ve ailelerin çocuklarını eğitme biçimleri, ne çocuğun üzerine fazla düşmenin ne de çocuğu tamamen yalnız bırakmanın doğru yol olduğunu, çocuğun eğitiminde bir orta yol bulmanın onun sağlıklı gelişimi ve geleceği için ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelime:

DOMESTIC EDUCATION AND OUTSTANDING VALUES IN ÇENGI NOVEL OF AHMET MITHAT EFENDI

Öz:
Although literature and education are different disciplines, they are one within the other and supporting each other. Thus many researchers emphasized the strong relationship between literature and education and indicated "edeb" which is the root of literature, means education. Education and literature relationship is emphasized in literary works. Many literary works present samples such as education at home, educationl features of the term, educating the child by parents. Especially in Tanzimat reform era Ahmet Mithat Efendi was the writer who compared West civilization and Ottoman values (Okay, 2005: 21). Ahmet Mithat Efendi also tries to educate society via his works.T his study emhasizes on the novel "Çengi" written by Ahmet Mithat Efendi, in which, from the adversities, he tried to direct the society to the good by showind the bad. The novel has been analyzed using document scanning method, in terms of the education given in the family and the values in this education. After the analysis it has been found that there are four different family samples in the novel. However they are not perfect. Saliha Molla and Sünbül Hanım who could not fulfill their maternity duties, have made many mistakes during Daniş Çelebi and Cemal Bey's education, who are their children. Canbert Bey, who pampers his daughter, Melek Hanım, has followed a wrong course of education by isolation his daughter from the World. The families and the ways that the families adopt to educate their children show that neither to pamper the children nor to isolate them completely, but to find a middle course for the children's education is vital for the children's healty development and future.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
  • AHMET MİTHAT EFENDİ (2000). Çengi, Kafkas, Süleyman Muslî (Yayına Hazırlayan: Erol Ülgen ve Fatih Andı), Ankara: Türk Dil Kurumu Yay.
  • AKYÜZ, K., (2013). Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri 1860-1923, İstanbul: İnkılap Kitabevi
  • BAYDAR, P., (2009). İlköğretim Beşinci Sınıf Sosyal Bilgiler Programında Belirlenen Değerlerin Kazanım Düzeyleri ve Bu Sü- reçte Yaşanılan Soruların Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Adana
  • ÇETİN, N., (2012). Ahmet Mithat Efendi'nin Romanlarında Millî Özgüven Duygusu, Temrin, Ahmet Mithat Efendi Özel Sayısı, Kasım 2012, S.55, s.s 10-18
  • DEMİRCİOĞLU, İ. H.; TOKDEMİR, M. A., (2008). Değerlerin Oluşturulma Sürecinde Tarih Eğitimi: Amaç, İşlev, İçerik, Değerler Eğitimi Dergisi, Cilt 6, No 15, s.s.69-88
  • ESEN, N., (1991). Türk Romanında Aile Kurumu, Ankara: Yücel Ofset Matbaacılık
  • ESEN, N., (2014). Hikaye Anlatan Adam: Ahmet Mithat, İstanbul: İletişim Yayınları
  • (2006). İlköğretim (6, 7, ve. 8. Sınıflar İçin) Türkçe Öğretim Programı, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları
  • KARASAR, N., (2009). Bilimsel Araştırma Yön- temi, (19. baskı), Ankara: Nobel Akademi Yayıncılık
  • KARATAY, H., (2011). Karakter Eğitiminde Edebi Eserlerin Kullanımı, Turkish Studies, Volume 6/1, Winter 2011, s.s. 1439- 1454
  • KAVCAR, C., (1999). Edebiyat ve Eğitim, (3. Basım), Ankara: Engin Yayınları
  • KESEBİR, E., (2010). Tanzimat Romanında Anne, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üni- versitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Balıkesir.
  • KUDRET, C., (2004). Türk Edebiyatında Hikaye ve Roman 1 Tanzimattan Meşrutiyete Kadar, İstanbul: Dünya Yayınları
  • MORAN, B., (2002). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış 1 Ahmet Mithat'tan A.H.Tanpınar'a, (13. Baskı), İstanbul: İletişim Yayınları
  • NAMLI, T., (2010). Tanzimat Dönemi Türk Ro- manında Sosyal Tenkit, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Elazığ
  • OKAY, O., (1991). Batı Medeniyeti Karşısında Ahmet Mithat Efendi, Ankara: Milli Eğitim Basımevi
  • OKAY, O., (2005). Batılılaşma Devri Türk Edebiyatı, (Birinci Baskı), İstanbul: DergâhYyayınları
  • OLPAK KOÇ, C., (2013). Don Kişot ve Dâniş Çelebi, Turkish Studies, Volume 8/4, Spring 2013, s.s. 1111-1120
  • PALA, İ., (2006). TDV. İslâm Ansiklopedisi, C.31, s.524-526, İstanbul
  • PARLA, J., (2001). Don Kişot'tan Bugüne Ro- man, (3. Baskı), İstanbul: İletişim Yayınları
  • YALAR, T., (2010). İlköğretim Sosyal Bilgiler Programında Değerler Eğitiminin Mevcut Durumun Belirlenmesi ve Öğretmenlere Yönelik Bir Program Modülü Geliştirme, Doktora Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri(Eğitim Programları ve Öğretimi) Anabilim Dalı
APA OZDEMIR M, KARAKAŞ YILDIRIM Ö (2015). AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. , 254 - 276.
Chicago OZDEMIR MEHMET,KARAKAŞ YILDIRIM ÖZGE AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. (2015): 254 - 276.
MLA OZDEMIR MEHMET,KARAKAŞ YILDIRIM ÖZGE AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. , 2015, ss.254 - 276.
AMA OZDEMIR M,KARAKAŞ YILDIRIM Ö AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. . 2015; 254 - 276.
Vancouver OZDEMIR M,KARAKAŞ YILDIRIM Ö AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. . 2015; 254 - 276.
IEEE OZDEMIR M,KARAKAŞ YILDIRIM Ö "AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER." , ss.254 - 276, 2015.
ISNAD OZDEMIR, MEHMET - KARAKAŞ YILDIRIM, ÖZGE. "AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER". (2015), 254-276.
APA OZDEMIR M, KARAKAŞ YILDIRIM Ö (2015). AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ, 4(11), 254 - 276.
Chicago OZDEMIR MEHMET,KARAKAŞ YILDIRIM ÖZGE AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ 4, no.11 (2015): 254 - 276.
MLA OZDEMIR MEHMET,KARAKAŞ YILDIRIM ÖZGE AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ, vol.4, no.11, 2015, ss.254 - 276.
AMA OZDEMIR M,KARAKAŞ YILDIRIM Ö AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ. 2015; 4(11): 254 - 276.
Vancouver OZDEMIR M,KARAKAŞ YILDIRIM Ö AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER. ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ. 2015; 4(11): 254 - 276.
IEEE OZDEMIR M,KARAKAŞ YILDIRIM Ö "AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER." ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ, 4, ss.254 - 276, 2015.
ISNAD OZDEMIR, MEHMET - KARAKAŞ YILDIRIM, ÖZGE. "AHMET MİTHAT EFENDİ'NİN ÇENGİ ROMANINDA AİLE İÇİ EĞİTİM VE ÖNE ÇIKAN DEĞERLER". ULUSLARARASI HAKEMLİ AKADEMİK VE BEŞERİ BİLİMLER DERGİSİ 4/11 (2015), 254-276.