Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma

Yıl: 2014 Cilt: 1 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 9 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma

Öz:
AMAÇ: Bu araştırma, iki özel hastanenin hemşirelik hizmetlerindeki hasta güvenliği kültürünü değerlendirerek etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla karşılaştırmalı ve tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir.YÖNTEM: Araştırma verilerinin toplanmasında hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini belirlemek amacı ile oluşturulan "Anket Formu" ile Türkmen ve ark. tarafından geliştirilen "Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırma iki özel hastanede çalışan 151 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, Student t testi, Mann Whitney U, Kruskall Wallis ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. BULGULAR: Hemşirelerin, hasta güvenliğine ilişkin bulguları değerlendirildiğinde, % 76,2'sinin hasta güvenliği konusunda eğitim aldıkları belirlenmiştir. Ölçekten alınan en yüksek puan ortalaması "eğitim" alt boyutunda 3,04±0,609 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin ölçek ve alt boyutlarından aldıkları puan ortalamaları karşılaştırıldığında, ölçek toplamında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı (p<0,05) fark olduğu saptanmıştır. Ölçek ve alt boyutlarından alınan puan ortalamaları hasta güvenliği eğitimi alma durumlarına göre karşılaştırıldığında ise "çalışan davranışı" ile "eğitim" alt boyutlarında istatistiksel olarak çok ileri düzeyde anlamlı (p<0,001) fark bulunmuştur. SONUÇ: A Hastanesinin hemşirelik hizmetlerinde hasta güvenliği kültürünün B Hastanesine göre daha iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu durumun hemşirelerin hasta güvenliğine yönelik almış oldukları eğitim ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Hemşirelik Davranış Bilimleri

A Study for Evaluation of Patient Safety Culture in Nursing Services

Öz:
OBJECTIVE: This survey was conducted comparatively and descriptively in order to determine the affecting factors of two private hospital settings by evaluating patient safety culture in nursing services. METHOD: While collecting the survey data, a "Questionnaire" designed to determine the social-demographical characteristics of the nurses and the "Patient Safety Culture Scale" developed by Turkmen et. al. were used. The survey included 151 nurses working in two private hospitals. Frequency, percentage, arithmetic mean, Student t-test, Mann Whitney U, Kruskall Wallis and Chi-Square test were used to evaluate the data. RESULTS: When the nurses were evaluated according to the findings related to patient safety, it was determined that 76.2% of them received training on patient safety. The highest score average for scale was 3.04±0.609 in "Training". In comparison of score averages of the nurses for scale and sub-dimensions, it was ascertained that there were statistically significant (p<0.05) differences in the overall scores in the groups. A highly statistically significant (p<0.001) difference between the "staff behavior" and "training" was found when the score averages from the scale and its sub-dimensions were compared with the condition of receiving patient safety training. CONCLUSION: It was determined that the patient safety culture in nursing services was better conducted in the hospital A than it was in the Hospital B. This condition is considered to be associated with the training of the nurses on patient safety.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Hemşirelik Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARACA A, ARSLAN H (2014). Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. , 9 - 18.
Chicago KARACA ANİTA,ARSLAN Hediye Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. (2014): 9 - 18.
MLA KARACA ANİTA,ARSLAN Hediye Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. , 2014, ss.9 - 18.
AMA KARACA A,ARSLAN H Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. . 2014; 9 - 18.
Vancouver KARACA A,ARSLAN H Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. . 2014; 9 - 18.
IEEE KARACA A,ARSLAN H "Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma." , ss.9 - 18, 2014.
ISNAD KARACA, ANİTA - ARSLAN, Hediye. "Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma". (2014), 9-18.
APA KARACA A, ARSLAN H (2014). Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 1(1), 9 - 18.
Chicago KARACA ANİTA,ARSLAN Hediye Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi 1, no.1 (2014): 9 - 18.
MLA KARACA ANİTA,ARSLAN Hediye Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, vol.1, no.1, 2014, ss.9 - 18.
AMA KARACA A,ARSLAN H Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi. 2014; 1(1): 9 - 18.
Vancouver KARACA A,ARSLAN H Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi. 2014; 1(1): 9 - 18.
IEEE KARACA A,ARSLAN H "Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma." Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi, 1, ss.9 - 18, 2014.
ISNAD KARACA, ANİTA - ARSLAN, Hediye. "Hemşirelik Hizmetlerinde Hasta Güvenliği Kültürünün Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma". Sağlık ve Hemşirelik Yönetimi Dergisi 1/1 (2014), 9-18.