Yıl: 2016 Cilt: 8 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 488 - 504 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme

Öz:
Örgütlerin faaliyet alanları ya da türleri ne olursa olsun varlıklarını sürdürebilmeleri için ihtiyaç duyulan en önemli faktör güçtür. Güç, örgüt içerisindeki bireylerin davranışlarının oluşmasında ve bu davranışların örgütsel amaçlara hizmet etmesinde üst yönetim tarafından kullanılan bir araçtır. Bu çalışma, güç, otorite, örgütsel güç, örgütsel güç kaynakları ve örgütsel güç türlerini tartışmayı ve irdelemeyi amaçlayan niteliksel bir incelemedir. Amaç, ilgili literatür tarandıktan sonra güç ve güç türleri hakkında kapsamlı bir yargıya varmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde güç ve otorite kavramları tarihsel süreçleri ile bütünsel olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, gücün kaynakları ve türleri hakkında kavramsal bir analiz yapılmıştır. Sonuç olarak güç ve güç türlerine yönelik tanım ve teoriler açıklanmış, Weber'in geleneksel otorite anlayışından hareketle geleneksel güç yeni bir güç türü olarak önerilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Kamu Yönetimi

A Conceptual Study on Organizational Power and Sources of Power

Öz:
Regardless of the areas of activity or types of organizations, the most important factor needed to sustain their existence is power. Power is a tool used by senior management in the formation of behaviors of individuals within the organization and in the serving of these behaviors for organizational purposes. This study is a qualitative study aimed at discussing and examining the power, authority, organizational power, organizational sources of power and organizational power types. The objective is to arrive at a comprehensive judgment on the power and power types after the relevant literature is searched. In the first part of the study, the concepts of power and authority are handled holistically with their historical processes. In the second part, a conceptual analysis is made about the sources and types of power. As a result, an explanatory definition and classification of power and power types have been tried and traditional power has been proposed as a new type of power, starting from Weber's definition of traditional authority.
Anahtar Kelime:

Konular: Kamu Yönetimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KIZANLIKLI M, KOÇ H, KILIÇLAR A (2016). Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. , 488 - 504.
Chicago KIZANLIKLI M Murat,KOÇ Hakan,KILIÇLAR Arzu Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. (2016): 488 - 504.
MLA KIZANLIKLI M Murat,KOÇ Hakan,KILIÇLAR Arzu Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. , 2016, ss.488 - 504.
AMA KIZANLIKLI M,KOÇ H,KILIÇLAR A Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. . 2016; 488 - 504.
Vancouver KIZANLIKLI M,KOÇ H,KILIÇLAR A Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. . 2016; 488 - 504.
IEEE KIZANLIKLI M,KOÇ H,KILIÇLAR A "Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme." , ss.488 - 504, 2016.
ISNAD KIZANLIKLI, M Murat vd. "Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme". (2016), 488-504.
APA KIZANLIKLI M, KOÇ H, KILIÇLAR A (2016). Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. İşletme Araştırmaları Dergisi, 8(4), 488 - 504.
Chicago KIZANLIKLI M Murat,KOÇ Hakan,KILIÇLAR Arzu Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. İşletme Araştırmaları Dergisi 8, no.4 (2016): 488 - 504.
MLA KIZANLIKLI M Murat,KOÇ Hakan,KILIÇLAR Arzu Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. İşletme Araştırmaları Dergisi, vol.8, no.4, 2016, ss.488 - 504.
AMA KIZANLIKLI M,KOÇ H,KILIÇLAR A Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2016; 8(4): 488 - 504.
Vancouver KIZANLIKLI M,KOÇ H,KILIÇLAR A Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. İşletme Araştırmaları Dergisi. 2016; 8(4): 488 - 504.
IEEE KIZANLIKLI M,KOÇ H,KILIÇLAR A "Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme." İşletme Araştırmaları Dergisi, 8, ss.488 - 504, 2016.
ISNAD KIZANLIKLI, M Murat vd. "Örgütsel Güç ve Gücün Kaynakları Üzerine Kavramsal Bir İnceleme". İşletme Araştırmaları Dergisi 8/4 (2016), 488-504.