Yıl: 2016 Cilt: 18 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 539 - 557 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ

Öz:
Son yıllarda işletmeler, yönetim faaliyetlerine özel bir ilgi duymakta ve sözkonusu faaliyetleri adım adım bünyelerinde uygulamaya çalışmaktadırlar. Bu faaliyetlerden biri olan "İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY)", insan merkezli, çalışanların ilişkilerini yönetim sistemi içerisinde ele alan, kurum kültürüne uygun birtakım politikalar geliştiren ve bu yönüyle kurum yönetiminde önemli bir fonksiyonu üstlenen özelliklere sahiptir. Bu yönetim süreci içerisinde de, özellikle veritabanı kullanımı işletmelerin kaynaklarını doğru ve etkili bir şekilde yönetmeleri bakımından oldukça önemlidir. Dolayısıyla, bu çalışmada işletmelerde insan kaynakları yönetiminde veritabanı kullanımının önemini ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada literatür taraması yapılarak öncelikle işletmelerde İKY; daha sonra sözkonusu yönetim süreci içerisinde veritabanı kullanımının önemi araştırılmıştır. Veritabanı kullanımı sonrasında elde edilen sonuçlar irdelenerek konunun önemi literatürde yapılan çalışmalar ve bu konudaki açıklamalarla ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda işletmeler açısından önemli sayılabilecek birtakım veri ve sonuçlara ulaşılmıştır. Öncelikle veritabanı kullanımı, kamu kuruluşlar için önemli görülse de günümüzde yeterli derecede kullanılmadığı anlaşılmaktadır. Bu noktada, özellikle insan kaynakları yöneticilerinin belirli periyotlarda eğitime alınmaları gerekmektedir. Ayrıca, yönetim sürecinde kullanılan veritabanları, kullanıcılar için verilere erişim, güncelleme, depolama ve raporlama gibi birtakım fonksiyonları sağladığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte, veritabanın kullanılması, işletmenin insan kaynakları ile ilgili bir hafızaya sahip olmasına ve bu yolla da sözkonusu kaynakların yönetiminde etkili sonuçlar alınmasına sebep olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İşletme Finans

THE IMPORTANCE OF USING DATABASE IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT APPLIED IN BUSINESSES

Öz:
In recent years, businesses has a special interest in the management activities and are working to implement these activities in-house step by step. "Human Resource Management (HRM)" that is one of these activities have features that people-centered, discussed the relationship of employee in the management system, developed some policies according to corporate culture, are and that assume an important function in the management instGazi Üniversitesi, Bilişim Enstitüsü, Yönetim Bilişim Sistemleri Böülümü, Ankara, Türkiyeitutions in this respect. In the management process, database usage is particularly important for businesses to manage their resources correctly and effectively. Therefore, this study aimed to put forward the importance of using the database in human resource management at businesses. In the study, investigated primarily HRM in businesses; later the importance of the database usage in this process by reviewing of the literature. The importance of the database usage has been demonstrated by examining these studies in the literature and by explanations in this regard. At the end of study, has been reached on a number of data and results that can be considered important in terms of businesses. Firstly, usage of the database, it is understood that has not been use in sufficiently although important for public institutions. At this point, the human resources manager especially should be trained in certain periods. In addition, the database used in the management process, it was understood that providing a number of functions such as access to data, updating, storage and reporting for users. However, use of the database has been shown to be caused to have a memory related to human resources, and thus it caused to obtain effective results in the management of these funds.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ARMSTRONG, Michael; (1992), Human Resources Management Strategy&Action, Clays Ltd.
  • AYCAN, Z. (2001), "Human Resource Management in Turkey-Current Issues and Future Challenges", International Journal of Manpower (22) 2001: 252-260.
  • AYDIN, Ufuk (2000), "İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Hukuku ve İşçi Sendikaları", Prof. Dr. Nusret Ekin'e Armağan (38): 2000: 1003-1024.
  • AYKAÇ, Burhan (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi ve İnsan Kaynaklarının Stratejik Planlaması, 1. Baskı, Nobel Yayınları, Ankara.
  • AYTAÇ, Serpil (1997), Çalışma Yaşamında Kariyer Planlaması, Geliştirilmesi ve Sorunları, 1. Baskı, Epsilon Yayınları, İstanbul.
  • BARUTÇUGİL, İ. (2002). Bilgi yönetimi. İstanbul: Kariyer Yayıncılık.
  • BAYRAÇ, A. (2008). İşletmelerde Stratejik İnsan Kaynakları Yönetiminde Eğitim ve Geliştirme, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanayi ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı, Konya.
  • BAYRAKTAROĞLU, S. (2002), Stratejik ve Stratejik Olmayan İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: Beta.
  • BAYRAKTAROĞLU, S. (2003), İnsan Kaynakları Yönetimi, Adapazarı: Sakarya Kitabevi.
  • BENLİ, A., & ŞAHİN, L. (2004). İnsan Kaynakları Yönetiminde İşgören Bulma ve Seçme: Çınar Hotel Uygulaması. Bilgi, 8, 113-124.
  • BİNGÖL, D. (2003), İnsan Kaynakları Yönetimi, İstanbul: Beta.
  • BÜYÜKUSLU, Ali Rıza,(1998), "Türkiye'de İnsan Kaynakları Yönetimi ve Gelişimine Kritik Bir Yaklaşım", Mess Mercek Dergisi, Ekim.
  • CALP, M. H., CANAL, M. R. (2011). Güngören, V., İnsan Kaynakları Yönetiminde Veritabanı Kullanımı ve Geliştirilen Bir Veritabanı Programının Kullanılabilirlik Analizi, Gazi Üniversitesi Politeknik Dergisi, Cilt 14, Sayı 4.
  • CEYHAN, U., (1999). İnternet Ortamında Java Teknolojileri Kullanılarak WWW Üzerinden Yönetilebilen Veri Tabanı Sistemi ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Fen Bilimleri Enstitüsü Uluslararası Bilgisayar Anabilim Dalı.
  • ÇALIŞKAN, E. N. (2010). The Impact of Strategic Human, Resource Management On Organizational Performance, Journal of Naval Science and Engineering, Vol. 6, No.2, pp. 100-116.
  • ÇAYIRLI, M. (2005), Veritabanı Tasarımlarında Karşılaşılan Güçlükler ve Çözüm Önerileri.
  • DAFT, R.L. (1991), Managemet, United States of America: The Dryden Press.
  • DEMİRCAN, M. N., (2008). İnşaat sektöründe etkin karar alma sürecinde bilişim teknolojilerinin stratejik önemi ve bir uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İzmir.
  • DEMİRCAN, M.L., MOLTAY, C.A. (1997), "Bilgiyi Yönetmek", İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.S., s.69.
  • FINDIKÇI, İ. (2000). "İnsan Kaynakları Yönetimi", Alfa Yayınları, İstanbul.
  • FINDIKÇI, İ. (2003), İnsan Kaynaklan Yönetimi, Alfa Basım Yayım, İstanbul.
  • GÜNDÜZ, D., (2002). Veritabanına Giriş, Linux Kullanıcıları Derneği Seminerleri, İstanbul.
  • KARAMAN, H. (2015). İTÜ Kampüsü Afet Bilgi Sistemi, Afet Yönetimi Obje Modelinin Oluşturulması Ve İlişkili Sorgulamaların Yapılandırılması (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • KAYNARCA, A., (1994). A Geodetic Database Design Architecture, Master of Science, Boğaziçi University, Institute for Graduate Studies in Earthquake Research, İstanbul.
  • KÖSEOĞLU, K. (2005). Veritabanı Mantığı, ISBN: 975-6477-56-3, Pusula Yayıncılık ve İletişim, İstanbul.
  • KURŞUN, V., (2006). İnsan kaynakları alanında veritabanı ve bilişim sistemleri uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Üretim Yönetimi Ve Pazarlama, Temmuz.
  • MONDY, R. vd. (1999). Human Resource Management, New Jersey: A Simon&Schuster Company, Prentice Hall.
  • NERDRUM, L. ve ERIKSON, T. (2001), "Intellectual Capital: A Human Capital Perspective", Journal of Intellectual Capital, No : 2, pp. 127-135.
  • ÖZGEN, H., ÖZTÜRK, A. ve YALÇIN, A. (2002). İnsan Kaynakları Yönetimi, Adana, Nobel Yayın.
  • ÖZSÖZ, B. (2006), İşletmelerde Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması ve Uygulamadan Bir Örnek, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Mayıs.
  • PALMER, M., WINNERS, K.T., (1993 ), İnsan Kaynakları, İstanbul, Rota Yayınları
  • SADULLAH, Ömer (1999), İnsan Kaynakları Yönetimi, No:537, Eskişehir.
  • SALDAMLI, A. (2008). İnsan kaynakları yönetiminde bilişim teknolojisinin kullanımına yönelik bir araştırma: Tekirdağ örneği.
  • SERİNKAN, C., (1996). İşletmelerin Personel/İnsan Kaynakları Yönetimi, Verimlilik Dergisi, MPM Yayını, Ankara.
  • TAHİROĞLU, F., (2002), Düşünceden Sonuca İnsan Kaynakları, İstanbul, Hayat Yayıncılık, 2. Baskı
  • TUĞCU, Kemal (1998), "2000'li Yıllarda Rekabet ve insan Kaynakları Yönetimi", Mercek Dergisi, Ocak, s.79.
  • ÜLGEN, H., ve MİRZE, S.K., (2004). İşletmelerde Stratejik Yönetim, İstanbul, Literatür Yayınları
  • YILMAZ, Y. (2007) İnsan Kaynakları Yönetiminde E-Dönüşüm, Gazi Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi 9/1. 159 -168.
  • YÜKSEL, Ö., (2000), İnsan Kaynakları Yönetimi, Ankara, Gazi Kitapevi.
APA CALP M (2016). İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. , 539 - 557.
Chicago CALP M.Hanefi İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. (2016): 539 - 557.
MLA CALP M.Hanefi İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. , 2016, ss.539 - 557.
AMA CALP M İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. . 2016; 539 - 557.
Vancouver CALP M İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. . 2016; 539 - 557.
IEEE CALP M "İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ." , ss.539 - 557, 2016.
ISNAD CALP, M.Hanefi. "İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ". (2016), 539-557.
APA CALP M (2016). İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(2), 539 - 557.
Chicago CALP M.Hanefi İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, no.2 (2016): 539 - 557.
MLA CALP M.Hanefi İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.18, no.2, 2016, ss.539 - 557.
AMA CALP M İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016; 18(2): 539 - 557.
Vancouver CALP M İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016; 18(2): 539 - 557.
IEEE CALP M "İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ." Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18, ss.539 - 557, 2016.
ISNAD CALP, M.Hanefi. "İŞLETMELERDE UYGULANAN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNDE VERİTABANI KULLANIMININ ÖNEMİ". Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/2 (2016), 539-557.