Yıl: 2015 Cilt: 2 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 271 - 284 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: Bu araştırma kanser hastalarının hastalıklarını nasıl algıladıklarını ve bu algıyı etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Medikal Onkoloji Kliniği'nde yürütülmüştür. Araştırma verileri Ocak-Eylül 2010 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya belirtilen tarihler arasında klinikte yatarak tedavi gören 18 yaş ve üzerinde, Türkçe okuyabilen ve anlayabilen, araştırmaya gönüllü olarak katılan, araştırmaya katılmayı engelleyebilecek fiziksel ve zihinsel bir engeli bulunmayan 192 hasta dahil edilmiştir. Araştırmanın verileri soru formu ve Hastalık Algısı Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Hastaların hastalığın başlangıcından beri en fazla yorgunluk yaşadığı ve en çok bu belirtiyi hastalıkları ile ilişkilendirdikleri tespit edilmiştir. Hastaların hastalık hakkındaki görüşleri ile ilgili alt boyutlar incelendiğinde; kişisel kontrol algısı ve sonuçlar algısı puan ortalamalarının diğer alt boyutlara göre yüksek olduğu ve süre (döngüsel) algısı ve hastalığı anlayabilme puan ortalamalarının ise en düşük olduğu bulunmuştur. Hastaların en fazla hastalık nedeni olarak risk faktörlerini algıladıkları belirlenmiştir. Sonuç; hastaların hastalığın süresi, seyri ve tedavisi üzerindeki iç kontrol algılarının yüksek ve hastalığı anlama ve kavramalarının düşük olduğu belirlemiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Genel ve Dahili Tıp Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri

Evaluation of Cancer Patients Perception of Illness

Öz:
Objectives: The purpose of this study is to determine how cancer patients perceive their illness and factors affecting the perception illness. Methods: The study was a descriptive and cross-sectional study. Data were collected Erzurum Atatürk University Research Hospital Medical Oncology Clinic between February and September, 2010. The study population was consisted of 192 cancer patients, who was over 18 years of age, who understand and can speak Turkish, without any psychiatric illness diagnosis and awareness of th eillness. Data collection tools were Patient Quastionnaire and İlness Percepitions Questionnaire. Results: Since the beginning of the disease patients experienced fatigue symptoms and associated this symptom with their illness. When examined subscales related to their views on the disease patients; the score mean for perception of personal control and perception of consequences all sub-scales regarding the patients' view on their illness, was higher in comparison to all other sub-scales of the scale. The score mean for perception of time (cyclical) and perception of illness coherence was the lowest. Risk factors attributions were determined as the most common reasons behind the patient illness.Conclusion; It is determined high internal control on duration of illness and course illness, treatment. It is determined low understanding of illness.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Genel ve Dahili Tıp Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YILMAZ KARABULUTLU E, KARAMAN S (2015). Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. , 271 - 284.
Chicago YILMAZ KARABULUTLU ELANUR,KARAMAN SEDA Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. (2015): 271 - 284.
MLA YILMAZ KARABULUTLU ELANUR,KARAMAN SEDA Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. , 2015, ss.271 - 284.
AMA YILMAZ KARABULUTLU E,KARAMAN S Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. . 2015; 271 - 284.
Vancouver YILMAZ KARABULUTLU E,KARAMAN S Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. . 2015; 271 - 284.
IEEE YILMAZ KARABULUTLU E,KARAMAN S "Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi." , ss.271 - 284, 2015.
ISNAD YILMAZ KARABULUTLU, ELANUR - KARAMAN, SEDA. "Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi". (2015), 271-284.
APA YILMAZ KARABULUTLU E, KARAMAN S (2015). Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 2(3), 271 - 284.
Chicago YILMAZ KARABULUTLU ELANUR,KARAMAN SEDA Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 2, no.3 (2015): 271 - 284.
MLA YILMAZ KARABULUTLU ELANUR,KARAMAN SEDA Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, vol.2, no.3, 2015, ss.271 - 284.
AMA YILMAZ KARABULUTLU E,KARAMAN S Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2015; 2(3): 271 - 284.
Vancouver YILMAZ KARABULUTLU E,KARAMAN S Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions. 2015; 2(3): 271 - 284.
IEEE YILMAZ KARABULUTLU E,KARAMAN S "Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi." Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions, 2, ss.271 - 284, 2015.
ISNAD YILMAZ KARABULUTLU, ELANUR - KARAMAN, SEDA. "Kanser Hastalarında Hastalık Algısının Değerlendirilmesi". Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi /Journal of Health Sciences and Professions 2/3 (2015), 271-284.