Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi

Yıl: 2009 Cilt: 0 Sayı: 17 Sayfa Aralığı: 28 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi

Öz:
Fen ve Teknoloji dersinin amacı, öğrencilere fen ve teknolojinin doğasını, fen, teknoloji, toplum ve çevre arasındaki etkileşimlerini anlama, çevre sorunlarını fark etme, sorgulama, doğal çevreye değer verme, bu değerlere uygun bir şekilde hareket etmelerini sağlanmaktır. Bu araştırmada, İlköğretim öğretmen adaylarının Fen ve Teknoloji dersinde çevresel problemlerin öğretimine yönelik bakış açıları, hazır buluşluluk düzeyleri ve öz-yeterlilikleri belirlemeye çalışılmıştır. Araştırma Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi'nde bulunan İlköğretim Fen Bilgisi ve Sınıf Öğretmenliği programı öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Çalışmada ölçme aracı olarak beş dereceli likert tipi tutum ölçeği kullanılmıştır. Cronbach alfa ile güvenirlik testi yapılmıştır (Alpha=,8522). Veri çözümlemede, t-testi, varyans analizi ve aritmetik ortalama istatistiki teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının fen ve teknoloji dersinde çevresel problemlerin öğretimine yönelik bakış açıları, hazır bulunuşlukları ve öz yeterliliklerinin birbirinden farklılıklar gösterdiği bulunmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Perspectives, Readiness and Self-efficacy of Pre-service Teachers Related to Teaching Environmental Problems in The Context of Science and Technology Education

Öz:
The purpose of science is to teach students both science and technology, as well as helping them to understand the many interactions among science, technology, and societal and environmental problems. The intention is to provide the students suitable conditions in order for them to be aware of related social, economical, and moral environments. In addition, focus was instigated in order to teach eager students comprehension; cognition, interrogation and natural environment in order to help students act reasonably, while interacting with their society and environment. In this study, primary school candidate teachers were investigated in order to find attitudes in teaching environmental problems in society and technology. Self-efficacy and ready found attitudes toward teaching in environmental problems between Science and Technology was investigated. This study has been applied to candidate teachers practiced in primary school science and class teaching at the Siirt Education Faculty of Dicle University. The Likert Scale study of five degrees has been used as a means of measuring. Cronbach alpha was used for reliability testing (Alpha=,8522). In the analysis of dates, some statistical techniques were used such as the t-test, variance analysis, and arithmetic means. As a result, one finds that the candidate teachers have different self-efficacy and perspectives towards teaching the environmental problems of science and technology
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAHYAOGLU M (2009). Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. , 28 - 40.
Chicago KAHYAOGLU MUSTAFA Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. (2009): 28 - 40.
MLA KAHYAOGLU MUSTAFA Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. , 2009, ss.28 - 40.
AMA KAHYAOGLU M Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. . 2009; 28 - 40.
Vancouver KAHYAOGLU M Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. . 2009; 28 - 40.
IEEE KAHYAOGLU M "Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi." , ss.28 - 40, 2009.
ISNAD KAHYAOGLU, MUSTAFA. "Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi". (2009), 28-40.
APA KAHYAOGLU M (2009). Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0(17), 28 - 40.
Chicago KAHYAOGLU MUSTAFA Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 0, no.17 (2009): 28 - 40.
MLA KAHYAOGLU MUSTAFA Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.17, 2009, ss.28 - 40.
AMA KAHYAOGLU M Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009; 0(17): 28 - 40.
Vancouver KAHYAOGLU M Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2009; 0(17): 28 - 40.
IEEE KAHYAOGLU M "Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0, ss.28 - 40, 2009.
ISNAD KAHYAOGLU, MUSTAFA. "Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Dersinde Çevresel Problemlerin Öğretimine Yönelik Bakış Açıları, Hazır Bulunuşlukları ve Öz-Yeterliliklerinin Belirlenmesi". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 17 (2009), 28-40.