Yıl: 2016 Cilt: 46 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 97 - 104 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu

Öz:
Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) multidisipliner hizmet veren ve hastane yatak kapasitelerine oranla enfeksiyonlarının en sık görüldüğü bölümleridir. Özellikle çoklu ilaca dirençli enfeksiyonlar ve yoğun antibiyotik kullanımı ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Metisiline dirençli Staphylococcus aureus, vankomisine dirençli enterokoklar, genişlemiş spektrumlu beta laktamaz ve karbapenemaz üreten Escherichia coli, Klebsiella türleri ve diğer Enterobacteriaceae ailesi üyeleri, Acinetobacter türleri ve Pseudomonas aeruginosa YBÜ'lerinde hastane enfeksiyonlarından (Hİ) sıklıkla sorumlu tutulan dirençli mikroorganizmalardır. Hastalara uygulanan invaziv girişimler, hastalığın şiddeti, yetersiz enfeksiyon kontrolü gibi faktörler enfeksiyon artışına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra üçüncü kuşak sefalosporinler, anti-pseudomonal penisilinler, karbapenemler, florokinolonlar gibi geniş spektrumlu parenteral antibiyotik kullanımı da hastane enfeksiyonu gelişiminde rol oynamaktadır. Antibiyotiklere dirençli etkenlerin neden olduğu enfeksiyonlar yalnızca morbidite ve mortaliteyi artırmakla kalmayıp, hastanede yatış süresinde uzama, maliyet ve değişik ciddi medikal komplikasyonlarda artışla sonlanmaktadır. Hastanelerde ve özellikle YBÜ'lerinde sürekli gözetim gerektiren Hİ'na yönelik önlemler alınması ve ampirik veya kanıta dayalı etkin antimikrobiyal tedavinin yapılabilmesi için, YBÜ'lerinde sıklıkla saptanan etkenlerin ve antibiyotik duyarlılıklarının izlenerek tedavi protokollerinin bu doğrultuda güncellenmesi gereklidir. Dolayısıyla yapılacak sürveyans çalışmaları ile gerçek sorunlar saptanıp, kümülatif antibiyogram sonuçları ile desteklenerek hedefe yönelik tedavi uygulanabilir ve YBÜ'lerinde yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji

The Problem of Antimicrobial Resistance in Intensive Care Units in Turkey

Öz:
Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) multidisipliner hizmet verenve hastane yatak kapasitelerine oranla enfeksiyonlarınınen sık görüldüğü bölümleridir.Özellikle çoklu ilaca dirençli enfeksiyonlar ve yoğun antibiyotikkullanımı ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Metisilinedirençli Staphylococcus aureus, vankomisine dirençli enterokoklar,genişlemiş spektrumlu beta laktamaz ve karbapenemazüreten Escherichia coli, Klebsiella türleri ve diğerEnterobacteriaceae ailesi üyeleri, Acinetobacter türleri vePseudomonas aeruginosa YBÜ’lerinde hastane enfeksiyonlarından(Hİ) sıklıkla sorumlu tutulan dirençli mikroorganizmalardır.Hastalara uygulanan invaziv girişimler,hastalığın şiddeti, yetersiz enfeksiyon kontrolü gibi faktörlerenfeksiyon artışına neden olabilmektedir. Bunun yanısıra üçüncü kuşak sefalosporinler, anti-pseudomonal penisilinler,karbapenemler, florokinolonlar gibi geniş spektrumluparenteral antibiyotik kullanımı da hastane enfeksiyonugelişiminde rol oynamaktadır. Antibiyotiklere dirençlietkenlerin neden olduğu enfeksiyonlar yalnızca morbiditeve mortaliteyi artırmakla kalmayıp, hastanede yatış süresindeuzama, maliyet ve değişik ciddi medikal komplikasyonlardaartışla sonlanmaktadır.Hastanelerde ve özellikle YBÜ’lerinde sürekli gözetimgerektiren Hİ’na yönelik önlemler alınması ve ampirikveya kanıta dayalı etkin antimikrobiyal tedavinin yapılabilmesiiçin, YBÜ’lerinde sıklıkla saptanan etkenlerin veantibiyotik duyarlılıklarının izlenerek tedavi protokollerininbu doğrultuda güncellenmesi gereklidir. Dolayısıylayapılacak sürveyans çalışmaları ile gerçek sorunlarsaptanıp, kümülatif antibiyogram sonuçları ile desteklenerekhedefe yönelik tedavi uygulanabilir ve YBÜ’lerindeyaşamı tehdit eden enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇIRAGİL P (2016). Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. , 97 - 104.
Chicago ÇIRAGİL PINAR Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. (2016): 97 - 104.
MLA ÇIRAGİL PINAR Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. , 2016, ss.97 - 104.
AMA ÇIRAGİL P Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. . 2016; 97 - 104.
Vancouver ÇIRAGİL P Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. . 2016; 97 - 104.
IEEE ÇIRAGİL P "Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu." , ss.97 - 104, 2016.
ISNAD ÇIRAGİL, PINAR. "Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu". (2016), 97-104.
APA ÇIRAGİL P (2016). Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 46(3), 97 - 104.
Chicago ÇIRAGİL PINAR Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi 46, no.3 (2016): 97 - 104.
MLA ÇIRAGİL PINAR Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, vol.46, no.3, 2016, ss.97 - 104.
AMA ÇIRAGİL P Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi. 2016; 46(3): 97 - 104.
Vancouver ÇIRAGİL P Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi. 2016; 46(3): 97 - 104.
IEEE ÇIRAGİL P "Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu." Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 46, ss.97 - 104, 2016.
ISNAD ÇIRAGİL, PINAR. "Ülkemizde Yoğun Bakım Ünitelerinde Antimikrobiyal Direnç Sorunu". Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi 46/3 (2016), 97-104.