Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme

Yıl: 2014 Cilt: 29 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 110 - 123 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme

Öz:
Bu araştırmanın amacı, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki psikolojik danışma becerileri eğitimine ilişkin mevcut durumu incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, ulusal ve uluslararası literatür psikolojik danışman eğitimi ve psikolojik danışma becerileri eğitimi kavramları kapsamında taranmıştır. Ardından, Türkiye'de ve Amerika Birleşik Devletleri'nde psikolojik danışma becerilerinin yeri; psikolojik danışma becerilerine ilişkin çeşitli tanımlamalar ve sınıflandırmalar; sistemli ve yapılandırılmış beceri eğitim programları ve üniversitelerde psikolojik danışman adaylarına psikolojik danışma becerilerinin kazandırılmasına ilişkin yürütülen derslerin mevcut durumu betimlenmiştir. Sonuç olarak, araştırmadan elde edilen sonuçlar ilgili ulusal ve uluslararası literatür ışığında tartışılmış ve Türkiye'deki psikolojik danışma becerileri eğitimine ilişkin bazı öneriler sunulmuştur
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Teaching Counseling Skills to Counselor Trainees: A Comparative Study

Öz:
The purpose of this study was to examine the current situation of counseling skills training in the United States and Turkey. In accordance with this purpose, national and international literature was reviewed within the scope of counselor education and counseling skills training. Afterwards, the place of counseling skills in counselor education, several descriptions and classifications of counseling skills, numerous systematic and structured counseling skills training programs and the current situation of counseling skills courses aiming at teaching counseling skills to counselor trainees at universities were described. Consequently, the results obtained from the study were discussed in the lights of national and international literature and some suggestions were proposed regarding counseling skills training in Turkey
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Adams, S. (2006). Does CACREP acreditation make a difference? A look at NCE results and answers. Journal of Professional Counseling: Practice, Theory, and Research, 34, 66–76.
  • Akkoyun, F. (1995). PDR’de ünvan ve program sorunu: Bir inceleme ve öneriler. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2, 1-21.
  • Aladağ, M. (2009). Psikolojik danışman eğitiminde psikolojik danışma uygulaması ve süpervizyonu standartları. VIII. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalları Toplantısı’nda sözel bildiri olarak sunuldu, Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, Türkiye.
  • Aladağ, M. (2013). Rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programlarında psikolojik danışma uygulaması öncesinde psikolojik danışma becerileri eğitimi: Betimsel bir inceleme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(1), 55-79.
  • Aladağ, M., & Bektaş, D. Y. (2009). Examining individual-counseling practicum in a Turkish undergraduate counseling program. Eurasian Journal of Educational Research, 37, 53-70.
  • Aladağ, M. ve Bektaş, D. Y. (2007). Psikolojik danışman egitiminde psikolojik danışma becerilerinin kazandırılması. IX. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunuldu, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Aydın, A. (1996). Empatik becerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Baker, S. B., Daniels, T. G., & Greeley, A. T. (1990). Systematic training of graduate-level counselors: Narrative and meta-analytical reviews of three major programs. The Counseling Psychologist, 18, 355–421.
  • Bektaş, D. Y. ve Aladağ, M. (2005). Psikolojik danışma ilke ve teknikleri dersinin kapsamı ve işlenişi. VIII. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunuldu, Marmara Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.
  • Bernard, J. M., & Goodyear, R. K. (2004). Fundamentals of clinical supervision. Boston: Pearson Education Inc.
  • Bikos, L. H., Uruk, A., Sun, Z. E., Karaırmak, Ö. ve Denizli, S. (2003). Psikolojik danışma sürecinde kullanılan yardım becerilerinin yardım becerileri sistemine göre incelenmesi: Uluslar arası bir karşılaştırma. VII. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunuldu, İnönü Üniversitesi, Malatya, Türkiye.
  • Blocher, D. H. (1983). Toward a cognitive developmental approach to counseling supervision. The Counseling Psychologist, 11, 27-34.
  • Borders, L. D., Bernard, J. M., Dye, H. A., Fong, M. L., Henderson, P., & Nance, D. W. (1991). Curriculum guide for training counseling supervisors: Rationale, development, and implementation. Counselor Education and Supervision, 31(1), 58-80.
  • Bradley, C., & Fiorini, J. (1999). Evaluation of counseling practicum: National study of programs accredited by CACREP. Counselor Education and Supervision, 39(2), 110-119.
  • Brown, S. D., & Lent, R. W. (2008). Handbook of counseling psychology. In N. Ladany, & A. G. Inman (Eds.), Developments in counseling skills training and supervision (pp. 338-354). John Wiley and Sons, Inc.
  • CACREP Psikolojik Danışmanlık ve İlgili Programların Akreditasyonu Konseyi (The Council for Accreditation of Counseling and Related Programs [CACREP]) Standartları (2009). Retrieved October 12, 2010, from http://67.199.126.156/doc/2009%20Standards.pdf.
  • Carkhuff, R. R. (2000). The art of helping in the 21st century. U.S.A.: Human Resource Development Press, Inc.
  • Cormier, S., & Nurius, P. S. (2003). Interviewing and cahnge strategies for helpers: Fundamental skills and cognitive behavioral interventions. Pacific Grove, CA: Brooks/Cole.
  • Daniels, T. (2003). A review of research on microcounseling: 1967-present. Pacific Grove: Brooks/Cole.
  • Daniels, T. (1994). Assessing counsellor training programs. Guidance and Counseling, 9.
  • Daniels, T., & Ivey, A. (Eds.) (2007). Microcounseling: Making skills training work in a multicultural world. USA, Illinois, Springfield: Charles C. Thomas Publisher.
  • Denizli, S. (2010). Danışanların algıladıkları terapötik çalışma uyumu ve oturum etkisi düzeylerinin bazı değişkenlere göre yordanması: Ege Üniversitesi örneği. Yayımlanmamış doktora tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Denizli, S., Aladağ M., Bektaş, D. Y., Cihangir-Çankaya, Z. ve Özeke-Kocabaş, E. (2009). Psikolojik danışman eğitiminde bireyle psikolojik danışma uygulaması ve süpervizyonu: Ege Üniversitesi Örneği. X. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunuldu, Çukurova Üniversitesi, Adana, Türkiye.
  • Doğan, S. (2007). “Lisans düzeyinde psikolojik danışman yetiştirme modeli”nin geliştirilmesi üzerine düşünceler. IX. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunuldu, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Doğan, S. (2004). Yeni psikolojik danışma ve rehberlik lisans programı ve ders tanımları. VIII. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalları Toplantısı’nda sözel bildiri olarak sunuldu, Pamukkale Üniversitesi, Denizli, Türkiye.
  • Doğan. S. (2000). Psikolojik danışman yetiştirmede akreditasyonun gereği ve bir model önerisi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2, 31-38.
  • Doğan, S., ve Erkan, S. (2001). Türkiye’de psikolojik danışman eğitimi profili: Mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri. VI. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara, Türkiye.
  • Egan, G. (Eds.) (1997). Kişilerarası ilişkiler kurmada ve kişisel yardım hizmetini vermede sistematik bir model. Ankara: Form Ofset.
  • Etringer, B. D., Hillerbrand, E., & Claiborn, C. D. (1995). The transition from novice to expert counselor. Counselor Education and Supervision, 35(1), 4-17.
  • Gibson, R. L., & Mitchell, M. H. (2008). Introduction to counseling and guidance. New Jersey: Upper Saddle River.
  • Gladding, S. T. (2000). Counseling; A comprehensive profession. New Jersey: Prentice Hall.
  • Granello, D. H., & Hazler, R. J. (1998). A developmental rationale for curriculum order and teaching styles in counselor education programs. Counselor Education and Supervision, 38(2), 89-105.
  • Hackney, H., & Cormier, S. (2005). The professional counselor: A process guide to helping. Boston: Pearson Education Inc.
  • Hill, C. E., & O’Brien K. M. (1999). Helping skills: Facilitating exploration, insight and action. Washington, DC: American Psychological Association.
  • Hill, C. E., Roffman, M., Stahl, J., Friedman, S., Hummel, A., & Wallace, C. (2008). Helping skills training for undergraduates: Outcomes and prediction of outcomes. Journal of Counseling Psychology, 55(3), 359-370.
  • Hill, C. E., Stahl, J., & Roffman, M. (2007). Training novice psychotherapists: Helping skills and beyond. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training, 44(4), 364–370.
  • Hill, E. C., Sullivan, C., Knox, S., & Schlosser, L. Z. (2007). Becoming psychotherapists: Experiences of novice trainees in a begining graduate class. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training, 44(4), 434-449.
  • Ivey, A. E., & Ivey, M. B. (2003). Intentional interviewing and counseling: Facilitating client development in a multicultural society. Pacific Grove: Brooks/Cole.
  • Ivey, A., Normington, C. J., Miller, C. D., Morrill, W. H., & Haase, R. F. (1968). Microcounseling and attending behavior: An approach to prepracticum counselor training. Journal of Counseling Psychology, 15(1).
  • Kavas, A. B. (2006). Bireysel ve grupla psikolojik danışma uygulamalarına yönelik bir değerlendirme: Kazanılan beceriler, süreç ve öneriler. I. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunuldu, Mersin Üniversitesi, Mersin, Türkiye.
  • Korkut, F. (2006). Counselor education, program accreditation and counselor credentialing in Turkey. International Journal for the Advancement of Counseling, 29(1), 11-20.
  • Köseoğlu, S. M. (1994). Psikolojik danışmanların empatik becerilerinin ve kişilik özelliklerinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.
  • Levitov, J. E., Fall, K. A., & Jennings, M. C. (1999). Counselor clinical training with client- actors. Counselor Education and Supervision, 38(4), 249-259.
  • Loganbill, C., Hardy, E., & Delworth, U. (1982). Supervision: A conceptual model. The Counseling Psychologist, 10, 3-42.
  • Longborg, S., Daniels, J. A., Hammond, S. G., Houghton-Wenger, B., & Brace, J. (1991). Counselor and client verbal response mode changes during initial counseling sessions. Journal of Counseling Psychology, 38(4), 394-400.
  • Martin, J., Slemon, A. G., Hiebert, B., Hallberg, E. T., & Cummings, A. L. (1989). Conceptualizations of novice and experienced counselors. Journal of Counseling Psychology, 36(4), 395-400.
  • Mayfield, W. A., Kardash, C. M., & Kivlighan, D. M. (1999). Differences in experienced and novice counselors' knowledge structures about clients: Implications for case conceptualization. Journal of Counseling Psychology, 46(4), 504-514.
  • McMahon, M., & Patton, W. (2000). Conversations on clinical supervision: Benefits perceived by school counselors. British Journal of Guidance and Counseling, 28(3), 339-351.
  • McNeill, B. W., Stoltenberg, C. D., & Pierce, R. A. (1985). Supervisees’ perceptions of their development: A test of Counselor Complexity Model. Journal of Counseling Psychology, 32(4), 630-633.
  • Ögren, M. L., Jonsson, C. O., & Sundin, E. C. (2005). Group supervision in psychotherapy: The relationship between focus, group climate and perceived attained skill. Journal of Clinical Psychology, 61(4), 373-388.
  • Özkan, R., Anjel, M., Soysal, A. (2009). Türkiye’de rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında gözetim/süpervizyon “Bir durum saptaması”. X. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, Çukurova Üniversitesi, Adana, Türkiye.
  • Pitts, J. H. (1992). Organizing a practicum and internship program in counselor education. Counselor Education and Supervision, 31(4), 196–207.
  • Rautalionko, E., Lisper, H., & Ekehammar, B. (2007). Reflective listening in counseling: Effects of training time and evaluation social skills. American Journal of Psychotherapy, 61(2), 191–209.
  • Sanberk, İ. (2010). Psikolojik danışman-danışan ilişkisinin çözümlenmesi ve bazı süreç sonuç değişkenleri açısından incelenmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana, Türkiye.
  • Sargın, N. (1993). Rehber öğretmenlerin empati düzeylerinin geliştirilmesine ilişkin bir model önerisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Sexton, T. L. (2000). Reconstructing clinical training: In pursuit of evidence-based clinical training. Counselor Education and Supervision, 39(4), 218-227.
  • Sexton, T. L. (1998). Reconstructing counselor education: Supervision, teaching, and clinical training revisited. Counselor Education and Supervision, 38(1), 2-5.
  • Stoltenberg, C. (1981). Approaching supervision from a developmental perspective: The counselor complexity model. Journal of Counseling Psychology, 28(1), 59-65.
  • Truax, C. B., & Carkhuff, R. R. (1967). Toward effective counseling and psychotherapy: Training and practice. Chicago: Adline Publishing Company.
  • Urbani, S., Smith, M. R., Maddux, C. D., Smaby, M. H., Torres-Rivera, E., & Crews, J. (2002). Skills-based training and counseling self-efficacy. Counselor Education and Supervision, 42(2), 92–106.
  • Ünal, G. (1997). Psikolojik danışma ve rehberlik eğitimi alan öğrencilerin empatik eğilimlerinde gözlenen değişimler (Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya, Türkiye.
  • Vallance, K. (2004). Exploring counsellor perceptions of the impact of counseling supervision on clients. British Journal of Guidance and Counseling, 32, 559-574.
  • Wheeler, S., & Richards, K. (2007). The impact of clinical supervision on counsellors and therapists, their practice and their clients: A systematic review of the literature. Counseling and Psychotherapy Research, 7(1), 54-65.
  • Whiston, S. C., & Coker, J. K. ( 2000). Reconstructing clinical training: Implications from research. Counselor Education and Supervision, 39(4), 228-253.
  • Yaka, B. (2005). Psikolojik danışmanların temel psikolojik danışma becerilerine ilişkin yeterlik düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Yaka, B. (2011). Mikro beceri eğitimi programının psikolojik danışman adaylarının psikolojik danışma becerilerine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, Türkiye.
  • Yıldırım, İ. (1992). Psikolojik danışma ve rehberlik programı öğrencileri ile psikoloji programı öğrencilerinin empatik eğilim ve empatik beceri düzeyleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7, 193-208.
APA Meydan B (2014). Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. , 110 - 123.
Chicago Meydan Betul Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. (2014): 110 - 123.
MLA Meydan Betul Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. , 2014, ss.110 - 123.
AMA Meydan B Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. . 2014; 110 - 123.
Vancouver Meydan B Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. . 2014; 110 - 123.
IEEE Meydan B "Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme." , ss.110 - 123, 2014.
ISNAD Meydan, Betul. "Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme". (2014), 110-123.
APA Meydan B (2014). Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(3), 110 - 123.
Chicago Meydan Betul Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 29, no.3 (2014): 110 - 123.
MLA Meydan Betul Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.29, no.3, 2014, ss.110 - 123.
AMA Meydan B Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2014; 29(3): 110 - 123.
Vancouver Meydan B Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2014; 29(3): 110 - 123.
IEEE Meydan B "Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme." Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, ss.110 - 123, 2014.
ISNAD Meydan, Betul. "Psikolojik Danışman Adaylarına Psikolojik Danışma Becerilerinin Kazandırılması: Karşılaştırmalı Bir İnceleme". Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 29/3 (2014), 110-123.