Yıl: 2017 Cilt: 32 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 363 - 375 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu

Öz:
Uzaktan erişimli deneysel çalışma imkânı sunan web tabanlı laboratuvarlardaki en önemli sorunlardan biri,aynı anda birden fazla kullanıcının deney platformundan yararlanamayışıdır. Bu soruna çözüm olarakçalışmada, tek bir platform ve aynı sunucu bilgisayar üzerinden aynı anda birden fazla kişinin deneyyapmasına izin veren bir e-laboratuvar tasarımı ve uygulaması sunulmuştur. Örnek uygulama alanı olarakElektrik Elektronik Mühendisliği programında önemli bir yeri olan Elektrik Makinaları dersinin bazıuygulamaları seçilmiştir. Endüstriyel uygulamalarda sıkça kullanılan doğru akım motoru, adım motoru veservo motor ile ilgili temel deneyler, gerçekleştirilen platform üzerinden eş zamanlı olarak yapılmaktadır.Sistemin genel kontrolünde FPGA denetleyici kullanılmıştır. FPGA'in paralel işlem yapmasından dolayıhem deneylere eş zamanlı erişim kolaylıkla sağlanmış hem de veri alışverişi daha hızlı ve güvenligerçekleştirilmiştir. Kullanıcılar tasarlanan web sayfaları üzerinden dilediği deney düzeneğine bağlanarak deneyi uzaktan yürütebilmekte ve tüm deneysel verileri sayısal ve grafiksel ortamda inceleyebilmektedir.Çalışmanın tek bir sunucu bilgisayar ve denetleyici üzerinden gerçekleşmesi sistemin maliyetini ve boyutunudüşürmüştür. Ayrıca kolay bir şekilde yeni deney düzeneklerinin eklenebilmesinden dolayı sistem rahatlıklageliştirilebilir. Böylece, sunulan çalışma yeni ve özgün bir yöntem ile e-laboratuvar uygulamalarına katkı sağlamaktadır.
Anahtar Kelime:

A novel design for e-laboratories: Simultaneously accessible experimental application platform

Öz:
One of the crucial issues in web-based laboratories allowing remote access to real experiments is theirinsufficiency for allowing simultaneous access to multiple users. As a solution to this problem, this studypresents the design and implementation of an e-laboratory that allows conducting experiments by more thanone users at the same time through a single experimental platform and the same server. For the case study,some experiments of Electrical Machines course, which has an important role in Electrical and ElectronicsEngineering syllabus, are selected. In this context, basic experiments of some widely used machines in industrial applications like direct current machines, stepper motors and servo motors can be conductedsimultaneously by using the platform achieved. A FPGA controller is used for the main control process ofthe system. Thanks to the FPGA's capability of parallel operation, simultaneous access to experiments areprovided easily and data transfer is performed more quickly as well as reliably. Users can carry out anyexperiment remotely by connecting to the related experimental set via the designed web pages and can analyze all experimental results both graphically and numerically. The cost and the dimension of the systemis decreased because of using just a single controller and only one server as well. Besides, the system can beexpanded easily because of the ability to add new experimental sets simply. Thus, the study contributes to elaboratory applications by presenting a novel and innovative approach.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Irmak E, CALPBİNİCİ A (2017). E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. , 363 - 375.
Chicago Irmak Erdal,CALPBİNİCİ AYBERK E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. (2017): 363 - 375.
MLA Irmak Erdal,CALPBİNİCİ AYBERK E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. , 2017, ss.363 - 375.
AMA Irmak E,CALPBİNİCİ A E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. . 2017; 363 - 375.
Vancouver Irmak E,CALPBİNİCİ A E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. . 2017; 363 - 375.
IEEE Irmak E,CALPBİNİCİ A "E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu." , ss.363 - 375, 2017.
ISNAD Irmak, Erdal - CALPBİNİCİ, AYBERK. "E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu". (2017), 363-375.
APA Irmak E, CALPBİNİCİ A (2017). E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32(2), 363 - 375.
Chicago Irmak Erdal,CALPBİNİCİ AYBERK E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32, no.2 (2017): 363 - 375.
MLA Irmak Erdal,CALPBİNİCİ AYBERK E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol.32, no.2, 2017, ss.363 - 375.
AMA Irmak E,CALPBİNİCİ A E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2017; 32(2): 363 - 375.
Vancouver Irmak E,CALPBİNİCİ A E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2017; 32(2): 363 - 375.
IEEE Irmak E,CALPBİNİCİ A "E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu." Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32, ss.363 - 375, 2017.
ISNAD Irmak, Erdal - CALPBİNİCİ, AYBERK. "E-laboratuvarlar için yeni bir tasarım: Eş zamanlı erişilebilen deneysel uygulama platformu". Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi 32/2 (2017), 363-375.