ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Yıl: 2016 Cilt: 7 Sayı: 14 Sayfa Aralığı: 3 - 18 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Öz:
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının sınıf-içi değerlendirme alanına yönelik öz-yeterlik algılarının belirlenmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırma 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde öğrenimine devam eden 253 öğretmen adayının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen 5'li likert tipi ölçek öğretmen adaylarına uygulanmış ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Ölçekteki maddelerin geçerliğini belirleyebilmek için tüm maddelere madde analizi ve faktör analizi uygulanmıştır. Madde analizi kapsamında yapılan analizler sonucunda ölçekteki tüm maddelerin, madde toplam, madde kalan ve madde ayırt ediciliği sağladığı görülmüştür. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek için yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda ise ölçeğin sekiz boyutlu olduğu ortaya çıkmıştır. Birinci faktör, "Soru hazırlama"; ikinci faktör, "Not verme"; üçüncü faktör, "Değerlendirme"; dördüncü faktör, "Teste ilişkin analizler yapma"; beşinci faktör, "Değerlendirme sonuçlarından faydalanma"; altıncı faktör, "Değerlendirme yöntemine karar verme"; yedinci faktör, "Süreç değerlendirme" ve sekizinci faktör, "Etik kurallar" olarak adlandırılmıştır. Ölçeğin faktörlerine ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayıları sırasıyla 0.93; 0.87; 0.87; 0.85; 0.88; 0.84; 0.80; 0.65 olarak bulunmuştur. Ölçeğin bütününe ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ise 0.95'tir. Tüm bu sonuçlar geliştirilen ölçeğin, öğretmen adaylarının sınıf içi değerlendirme öz-yeterlik algılarını belirlemek amacıyla araştırmacılar tarafından kullanılabileceğini göstermektedir
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

CLASSROOM ASSESSMENT SELF-EFFICACY PERCEPTION SCALE FOR TEACHER CANDIDATES: VALIDITY AND RELIABILITY

Öz:
The aim of this study was to develop a valid and reliable scale which determines the classroom assessment self-efficacy levels of pre-service teachers. The participants of the study were 253 pre-service teachers who studied at Eskisehir Osmangazi University during 2013-2014 academic year. As a result of exploratory factor analysis (EFA) for construct validity, a construct with 38 items and eight factors has emerged. The factors were named as “Preparing questions”; “Grading”; “Evaluating”; “Making analysis regarding tests”; “Making use of the evaluation results”; “Deciding on the evaluation method”; “Process evaluation” and “Ethical principles”. The Cronbach Alpha reliability coefficients for the factors of the scale were 0.93; 0.87; 0.87; 0.85; 0.88; 0.84; 0.80; 0.65 respectively. On the other hand it was calculated as. 95 for the entire scale. The developed scale is a valid and reliable instrument that can be used in the field of education to determine the classroom assessment self-efficacy levels of the pre-service teachers
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇELİKER ERCAN G (2016). ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. , 3 - 18.
Chicago ÇELİKER ERCAN GÜLÇİN ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. (2016): 3 - 18.
MLA ÇELİKER ERCAN GÜLÇİN ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. , 2016, ss.3 - 18.
AMA ÇELİKER ERCAN G ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. . 2016; 3 - 18.
Vancouver ÇELİKER ERCAN G ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. . 2016; 3 - 18.
IEEE ÇELİKER ERCAN G "ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." , ss.3 - 18, 2016.
ISNAD ÇELİKER ERCAN, GÜLÇİN. "ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI". (2016), 3-18.
APA ÇELİKER ERCAN G (2016). ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, 7(14), 3 - 18.
Chicago ÇELİKER ERCAN GÜLÇİN ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA 7, no.14 (2016): 3 - 18.
MLA ÇELİKER ERCAN GÜLÇİN ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, vol.7, no.14, 2016, ss.3 - 18.
AMA ÇELİKER ERCAN G ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA. 2016; 7(14): 3 - 18.
Vancouver ÇELİKER ERCAN G ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA. 2016; 7(14): 3 - 18.
IEEE ÇELİKER ERCAN G "ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA, 7, ss.3 - 18, 2016.
ISNAD ÇELİKER ERCAN, GÜLÇİN. "ÖĞRETMEN ADAYLARI İÇİN SINIF-İÇİ DEĞERLENDİRME ÖZ-YETERLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI". EĞİTİM VE İNSANİ BİLİMLER DERGİSİ: TEORİ VE UYGULAMA 7/14 (2016), 3-18.