Yıl: 2017 Cilt: 5 Sayı: Special Issue 2 Sayfa Aralığı: 64 - 76 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi

Öz:
Gastronomi turizmi genel anlamda insanların yiyecekler ve yiyecekler ile ilgili deneyimleriyle ilgilenen bir kavramdır. Bölgedeki yeme içme kültürü ile bölgede yetişen, üretilen ve bölgeye özgü yöntemlerle sunulan gastronomik ürünler gastronomik kimliği oluşturur. Gastronomik kimliğin bileşenlerinden biri olan yöresel ürünlerin, kaybolmamaları ve oldukları gibi korunmaları ve gelecek nesillere aktarılması önemlidir. Coğrafi işaretler tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürün ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren belirleyici işaretlerdir. Bu çalışmada coğrafi işaretleme ile belgelenen yöresel ürünlerin gastronomik kimlik oluşturmada katkısı literatür araştırması ile ortaya konulacak; coğrafi işaretli ürünlerin satış ve pazarlamasında etkin olarak kullanılan bir kurumsal işletme incelenecektir. Model olarak Nosi ve Zanni tarafından geliştirilen "Tipik (Özgün/Karakteristik) Gıda Ürün (Typical Food Products-TFP) Pazarını Destekleyen Hizmetlerin Sınıflandırılması" modeline uygun olarak Metro İşletmesi seçilmiştir. Model, çoklu durum deseni niteliği taşımaktadır. İlk durum deseni olarak koruma fonksiyonu açısından bilimsel araştırma, üreticilere destek ve yerel kamu otoritelerine destek olmak üzere üç boyut yer almaktadır. İkinci durum deseni ise eğitim fonksiyonu olarak; olay veya etkinlik organizasyonu, tat eğitimi ve akademik eğitim olmak üzere yine üç boyuttan oluşmaktadır. Koruma ve eğitim boyutlarıyla ilgili işletmenin yaptığı uygulamalar dikkate alınarak belirtilen işletmenin durumu analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre gastronomik kimlik oluşturmada yöresel ürünlerin satış ve pazarlanmasında üreticilere yol gösterebilecek sonuçlara ulaşılmıştır
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Finans

(The Local Products Role in Developing Gastronomic Identification: An Example of Case Study Intended to Sales and Marketing of Products)

Öz:
Gastronomy tourism is a concept that interest in food and people’s experiences with food. Eatingand drinking culture in a region and products that rising, breeding and presenting with a specificforms of that region composes “Gastronomic Identification”. Local products are one of thecomponentals of gastronomic identification. It is important that these products completelyprotection, to be unlost and transformed to the next generations. Geographical indications are thedecisive indications that show the source of product, characteristic properties of product and theconnection between the product and geographical region. In this study, the additive of localproducts documented with the geographical designs to the composed of gastronomic identificationwill put forth with a literature search and a corporate business that used efficiently with the sale andmarketing of geographical indication produccts will analyse. As a model Metro Business hadchosen befited to the model of “A taxonomy of supporting services within the TFP (Typical FoodProducts) Market” developed by Nosi and Zanni. This model has carried quality of multiple statusdesign. First status design has three dimensions. Protection function with in terms of a scientificresearch, support to producers and support local public authorities. Second status design has alsothree dimensions; organization of events, taste education and academic education. The status ofbusinesses with the dimension of protection and education. As the obtained findings in theformation of gastronomic identification; with the subject of sales and marketing of local products,we reached some results that can guide to the producers.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akgöl Y. (2012). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Mersin.
  • Beşirli, H. (2010). Yemek, Kültür ve Kimlik. Milli Folklor Dergisi. 22(87), 159-169.
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon Rekabetçiliği ve Seyahat Motivasyonu Bakımından Gastronomik Kimlik. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 1(2): 39-51.
  • Demirer, H.R. (2010). “Yöresel Ürün ve Coğrafi İşaretler; Fransa ve Türkiye Üzerine Bir İnceleme”, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, , Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Antalya.
  • Deveci, B., Türkmen, S. ve Avcıkurt, C.(2013). Kırsal Turizm ile Gastronomi Turizmi İlişkisi: Bigadiç Örneği, Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 3(2): 30-31.
  • Durlu-Özkaya, F. ve Can, A. (2012). Gastronomi Turizminin Destinasyon Pazarlamasına Etkisi, Türktarım Dergisi, 206: 28-33.
  • Harrington, R. J. (2005). Defining Gastronomic Identitiy Culture on Prevailing Components, Texture and Flavors in Wine and Food. Journal of Culinary Science and Technology. 4(2/3):129-152.
  • Hegarty, J. A. and O’Mahony,G.B. (2001). Gastronomy: A Pheneomenon of Cultural Expressionismand an Asthetic for Living. International Journal of Hospitality Management, 20: 3-13.
  • Henderson,J.C.(2009). Food Tourism Reviewed. British Food Journal. 111(4):317–326.
  • Karakulak, Ç. (2016). “Coğrafi İşaretleme Yoluyla Gastronomik Kimlik Oluşturma ve Gastronomik Kimliğin Destinasyon Pazarlamasındaki Rolü: Trakya Örneği”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla.
  • Kivela, J. ve Crotts, C.,J. (2005), Gastronomy Tourism. Journal of Culinary Science and Technology, 4 (2-3): 29- 55.
  • Metro Sürdürülebilirlik Raporu, (2016), https://view.publitas.com/metro-kataloglar/metro-2016-surdurulebilirlikraporu-1/page/1Erişim Tarihi: 15.04.2017.
  • Nebioğlu, O. (2016). “Yerel Gastronomik Ürünlerin Turizmde Kullanılmasını Etkileyen Faktörler”, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • Nosi, C. Ve Zanni, L. (2004). Moving From “Typical Products”to “Food-Related Services” The Slow Food Case as A New Business Paradigm. British Food Journal, Vol: 106, No:10/11: 779-792.
  • Santich, B. (2004). The Study of Gastronomy and Its Relevance to Hospitality Education and Training, Hospitality Management, Vol: 23: 15-24.
  • Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2015). Gastronomi Turizmi Üzerine Bir Literatür İncelemesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, Cilt:26, Sayı 2, Güz, 264-278.
  • Scarpato, R. (2003). Tourism and Gastronomy. Hjalager, A.M.,Richards G.(Ed.), Taylor and Francis e-Library, Chapter 4, ss. 52-101. Türk Patent Enstitüsü. Coğrafi İşaretler Bilgilendirme.http://www.turkpatent.gov.tr/TurkPatent/commonContent/CAboutErişim Tarihi: 15.04.2017.
  • Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı”, 4 Temmuz 2015.
  • Yüncü, H. (2010). Sürdürülebilir Turizm Açısından Gastronomi Turizmi ve Perşembe Yaylası. 10. Aybastı- Kabataş kurultayı: Yerel değerler ve yayla turizmi içinde (s. 28-34). Şengel, S. (Edt.) Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, Ankara.
  • 4 Mevsim, Üretimden Tüketime Tarım Dünyası, Yıl: 5, Sayı: 19, Aralık 2016.
APA TÖRE BAŞAT H, SANDIKÇI M, Çelik S (2017). Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. , 64 - 76.
Chicago TÖRE BAŞAT Hümeyra,SANDIKÇI MUSTAFA,Çelik Sabri Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. (2017): 64 - 76.
MLA TÖRE BAŞAT Hümeyra,SANDIKÇI MUSTAFA,Çelik Sabri Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. , 2017, ss.64 - 76.
AMA TÖRE BAŞAT H,SANDIKÇI M,Çelik S Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. . 2017; 64 - 76.
Vancouver TÖRE BAŞAT H,SANDIKÇI M,Çelik S Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. . 2017; 64 - 76.
IEEE TÖRE BAŞAT H,SANDIKÇI M,Çelik S "Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi." , ss.64 - 76, 2017.
ISNAD TÖRE BAŞAT, Hümeyra vd. "Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi". (2017), 64-76.
APA TÖRE BAŞAT H, SANDIKÇI M, Çelik S (2017). Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(Special Issue 2), 64 - 76.
Chicago TÖRE BAŞAT Hümeyra,SANDIKÇI MUSTAFA,Çelik Sabri Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5, no.Special Issue 2 (2017): 64 - 76.
MLA TÖRE BAŞAT Hümeyra,SANDIKÇI MUSTAFA,Çelik Sabri Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, vol.5, no.Special Issue 2, 2017, ss.64 - 76.
AMA TÖRE BAŞAT H,SANDIKÇI M,Çelik S Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 64 - 76.
Vancouver TÖRE BAŞAT H,SANDIKÇI M,Çelik S Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies. 2017; 5(Special Issue 2): 64 - 76.
IEEE TÖRE BAŞAT H,SANDIKÇI M,Çelik S "Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, ss.64 - 76, 2017.
ISNAD TÖRE BAŞAT, Hümeyra vd. "Gastronomik Kimlik Oluşturmada Yöresel Ürünlerin Rolü: Ürünlerin Satış ve Pazarlanmasına Yönelik Bir Örnek Olay İncelemesi". Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/Special Issue 2 (2017), 64-76.