Yıl: 2017 Cilt: 17 Sayı: 35 Sayfa Aralığı: 275 - 316 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI

Öz:
Köy Enstitüleri, Cumhuriyet tarihinin tüm alanlarında en çok tartışılan eğitim konusu olmuştur. Kurulmasının üzerinden 77 yıl, kapatılmasının üzerinden 63 yıl geçmiş olmasına rağmen güncelliğini hiç kaybetmemiş bir konudur.Enstitüler üzerine çok sayıda yazılar yazılmış, araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar ve yazılar genellikle Köy Enstitülerinin genel işleyişi, kapanma nedenleri, ülke üzerindeki etkileri, yankıları, yapılan eleştirilere cevap, öncesi ve sonrası gibi noktalara odaklanarak yazılmıştır. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç da dahil olmak üzere enstitülerin içinden ve dışından pek çok kişibu konular hakkında kitaplar ve makaleler yazmışlardır.Yapılan araştırmalar ile yazılan yazıların önemli bir kısmı eleştiriler ve eleştirilere verilen cevaplardan oluşmaktadır. Eleştiriler çok farklı noktalardan ve farklı yerlerden yapılmaktadır. Öğrencilerin çok çalıştırılmasından köylü-şehirli sınıfsal ayrımının yapıldığına, öğretmenlerin maaşının azlığından müdürlerin yetkilerinin büyüklüğüne, kız-erkek bir arada okumasından din dersinin olmamasına kadar daha pek çok konuda bazen gerçekçi bazen de gerçek dışı eleştiriler yapılmıştır. Enstitülere yönelik eleştirilerde işin bir başka boyutu; Köy Enstitülerinin karşısında olan kişilerin sürekli enstitüleri eleştirmeleri ve bu eleştirilerin ideolojik düşüncelerden dolayı gerçek dışı olduğu düşüncesidir. Kimileri gerçekten bir şeyler gördüğü için, kimileri çıkarlarına ters geldiği için, kimileri başka başka nedenlerden enstitülerin ideoloji boyutunu eleştirmiştir.Bu çalışmada Köy Enstitülerine yönelik eleştirilerin odak noktasını oluşturan ve kapatılmalarının da temel nedeni olan enstitülerin ideolojik boyutu ele alınmıştır. Bu araştırma betimsel tarama modelinde bir araştırma olarak desenlenmiştir. Bununla birlikte daha önce belli bir amaca ve konuya yönelik yapılan çalışmaları birlikte göz önüne alınıp incelenmesi ve senteze ulaşılması nedeniyle meta-analiz de uygulanmıştır. Köy Enstitülerinin kurulmasında rolü olan yöneticilerin, bu okullarda öğretmenlik yapanların ve yine bu okullarda öğrencilik yapanların hatıra ve anlattıklarından hareket ederek köy enstitülerinin ideolojik yapısı ele alınıp verilmeye çalışılacaktır. Araştırmada yazılı kaynakların yanı sıra İvriz Köy Enstitüsü mezunu 7 öğretmen ile hazırlanmış olan yarı yapılandırılmış mülakat formu ile görüşme yapılmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

IDEOLOGICAL STRUCTURE OF VILLAGE INSTITUTES

Öz:
The Village Institutes have been the most discussed topic in the field of education of Republican history and even in all fields. Although it has been 77 years since their establishment and over 63 years since they were closed, they never lost their up-to-dateness.Many articles and researches were made on the institutes. The researches and articles have been written with a focus on the general functioning of the Village Institutes, reasons for their closure, their effects on the country, echoes, answers to the criticisms, before and after. Many important people from inside and outside the institute including the National Education Minister of the period Hasan Ali Yücel and the General Director of Primary Education Ismail Tonguç wrote books about these subjects. An important part of the researches and articles were criticisms and answers given to the criticisms. The criticisms were made from very different points, from different aspects. Sometimes realistic and sometimes unrealistic criticisms have been made in many areas, ranging from the large number of students being employed to the peasant-urban class distinction, from the low salary of teachers to the greatness of the principals’ authority, coeducation to the absence of religion lesson. There was another dimension in the criticisms against the Institutes; an ideological dimension which was advocated to exist by those opposing to the Institutes and which was generally denied by the Institutions. The ideological dimension was criticized by some peoplebecause they saw something, by some because of conflicts of interest and by others because of different reasons.This study will focus on the ideological dimension, which was the focal point of the criticisms against the Village Institutes and which was the main cause of their closure.This research was designed as a research in the descriptive survey method. However, metaanalysis has also been applied because it has been synthesized beforehand by examining the studies made for a certain purpose and subject.The ideological structure of the village institutes will be tried to be handled by acting from the administrators who have the role in the establishment of the Village Institutes and those who teach in these schools and those who are students in these schools.In addition to the sources mentioned in the survey, interviews were held with the semi-structured interview form prepared with 7 teachers who attended İvriz Village Institute. The data were analyzed by descriptive analysis method
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • KAYNAKÇA
  • I. Kitaplar
  • AKANDERE, Osman, Milli Şef Dönemi Çok Partili Hayata Geçişte Rol Oynayan İç ve Dış Tesirler, İz Yayıncılık, İstanbul, 1998.
  • AKYÜZ, Yahya, Türk Eğitim Tarihi, Ankara Üniversitesi, Ankara, 1989.
  • ALTUNIŞIK, Remzi, COŞKUN, Recai, ve BAYRAKTAROĞLU, Serkan, Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya Kitabevi, Sakarya, 2010.
  • ALTUNYA, Niyazi, Köy Enstitülerinin Tarihçesi, Kuruluşunun 50. Yılında Köy Enstitüleri, Eğit-Der Yayınlar 2, Ankara, 1990.
  • ALTUNYA, Niyazi, Köy Enstitüsü Sistemine Genel Bir Bakış, Kuruluşunun 70. yılında Bir Toplumsal Değişim Projesi Olarak Köy Enstitüleri Sempozyumu, Kastamonu, 2010.
  • ARAYICI, Ali, Kemalist Dönem Türkiye’sinde Eğitim Politikaları ve Köy Enstitüleri, Ceylan Yayınları, İstanbul, 1999.
  • BAŞARAN, Mehmet, Özgürleşme Eylemi: Köy Enstitüleri, Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 50. Yılına Armağan, Çağdaş Yayınları, İstanbul, 1990.
  • BAŞARAN, Mehmet, Devrimci Eğitim Köy Enstitüleri (Tonguç Yolu), Papirüs Yayınevi, İstanbul, 1999.
  • BOZKURT, Birgül, Köyde Cumhuriyet: Köy Enstitüleri, Köy Enstitüleri ve Yeni Arayışlar, Ege Tam Basım Yayın, İzmir, 2001.
  • BÜYÜKÖZTÜRK, Şener, KILIÇ ÇAKMAK, Ebru, AKGÜN, ÖZCAN Erkan, KARADENİZ, Şirin, DEMİREL, Funda, Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem Akademi, Ankara, 2014.
  • DEMİRTAŞ, Abdullah, Çağdaş Eğitim ve Köy Enstitüleri, Dikili Belediyesi Kültür Yayınları 4, Ankara, 1993.
  • DEWEY, John. (1939). Türkiye Maarifi Hakkında Rapor, T.C. Maarif Vekilliği, Ana Programa Hazırlıklar, Seri: B No:1., Devlet Basımevi, İstanbul, 1939.
  • DÜNDAR, Can, Köy Enstitüleri, İmge Kitabevi, Ankara, 2000.
  • DOĞAN, Hatice, Türkiye’deki Köy Enstitülerinin Toplumsal Değişmedeki Yeri, Akademik Düzlemde Köy Enstitüleri Sempozyumu, Dikili Belediyesi Kültür Yayını, İzmir, 2016.
  • EYÜBOĞLU, Sabahattin, Köy Enstitüleri Üzerine, Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş., İstanbul, 1999.
  • EVREN, Nazif, Köy Enstitüleri Neydi, Ne Değildi, Güldikeni Yayınları, Ankara, 1998.
  • İLERİ AKSOY, Cahide, Babam Tevfik İleri, Ayyıldız Yayııncılık, Ankara, 1977.
  • KAPLAN, Mehmet, Aydınlanma Devrimi ve Köy Enstitüleri, Kültür Bakanlığı Kültür Eserleri, Semih Ofset, Ankara, 2002.
  • KARASAR, Niyazi, Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayıncılık, Ankara, 2011.
  • KARA, Eylem, Bozkırlar Üzerinde Doğan Bir Güneş: Köy Enstitüleri, Akademik Düzlemde Köy Enstitüleri Sempozyumu, Dikili Belediyesi Kültür Yayını, İzmir, 2016.
  • KISAKÜREK, Necip Fazıl, Türkiye’de Komünizma ve Köy Enstitüleri, Doğan Güneş, İstanbul, 1962.
  • KIRAN, Hüseyin, KIRMIZI SUSAR Fatma, ERDEM, Ali Rıza, Köy Enstitüsü Mezunlarının Görüşlerine Göre Köy Enstitülerinin Kuruluş Nedenlerine İlişkin Nitel Bir Araştırma, Kuruluşunun 70. yılında Bir Toplumsal Değişim Projesi Olarak Köy Enstitüleri Sempozyumu, Kastamonu, 2010.
  • KİRBY, Fay, Türkiye de Köy Enstitüleri, Columbia Üniversitesi Doktora Tezi, Ed. Engin Tonguç, Güldikeni Yayınları, Ankara, 2000.
  • KOÇ, Nurgün, Ulus Devletin Yapılandırılması Sürecinde Köy Enstitüleri, Akademik Düzlemde Köy Enstitüleri Sempozyumu, Dikili Belediyesi Kültür Yayını, İzmir, 2016.
  • Köy Enstitüleri İle İlgili Yasalar, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı, C:2, İzmir, 2000.
  • MAKAL, Mahmut, Köy Enstitüleri ve Ötesi, Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 50 Yılına Armağan. Çağdaş Yayınları, İstanbul, 1990.
  • MAKAL, Mahmut, Kuruluşlarının 60. Yılında Köy Enstitüleri, Köy Enstitüleri Üzerine Yalanlar. Atatürkçü Düşünce Derneği Bulancak Şube Başkanlığı, Özkan Matbaacılık, Ankara, 2000.
  • ÖZ, Mustafa, Çığlık Köy Enstitülerine Eleştirel Bir Bakış, Tohum Basın Yayın, İstanbul, 2000.
  • SAZAK, Mehmet, Köy Enstitülerinin Evreleri, Kuruluşunun 70. yılında Bir Toplumsal Değişim Projesi Olarak Köy Enstitüleri Sempozyumu, Kastamonu, 2010.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi I. Dönem 3. Yasama Yılı Açılış Konuşmaları, Millet Meclisi Tutanak Dergisi, D:1, C. 18, S.2, Ankara, 1922.
  • PARKER, Berly, Türkiye’de İlk Tahsil Hakkında Rapor, T.C. Maarif Vekilliği, Ana Programa Hazırlıklar, Seri: B No:4. Devlet Basımevi, İstanbul, 1939.
  • TONGUÇ, Engin, Bir Eğitim Devrimcisi: İsmail Hakkı Tonguç (Yaşamı, Öğretisi, Eylemi), Güldikeni Yayınları, Ankara, 1997.
  • TONGUÇ, İsmail Hakkı, Kuruluşlarının 60. Yılında Köy Enstitüleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Bulancak Şube Başkanlığı, Özkan Matbaacılık, Ankara, 1941.
  • YAZICIOĞLU, Nuri Çelik, Türkiye’de Köy Enstitüleri Gerçeği, Kuruluşunun 70. yılında Bir Toplumsal Değişim Projesi Olarak Köy Enstitüleri Sempozyumu, Kastamonu, 2010.
  • Makaleler
  • BAŞARAN, Mehmet, “Özgürleşme Eylemcisi Tonguç”, Cumhuriyet Gazetesi, 23 Haziran 1990
  • GÖKTAN, Hikmet, “Ulusçuluğun ve Yurtseverliğin Şartları”, Akçadağ Köy Enstitüsü Dergisi, S: 9, Akçadağ Köy Enstitüsü Basımevi, Malatya, 1947.
  • GÖKTAN, Hikmet, “Köy Enstitüleri İçin”, Öğretmen Meslek ve Fikir Dergisi Köy ve Eğitim. S.1. Yıldız Matbaası, Ankara, 1954.
  • GÜNDÜZALP, Fuat, “Bir Yıl Dönümü Münasebetiyle: Demokratik Eğitim ve Köy Enstitüleri”, Öğretmen Meslek ve Fikir Dergisi Köy ve Eğitim, C. 3, S. 26, Yıldız Matbaası, Ankara, 1956.
  • ÖZTEKİN, Mehmet, “Milli Oyunlarımız ve Köy Enstitüleri”, Öğretmen Meslek ve Fikir Dergisi Köy ve Eğitim, S.7, Yıldız Matbaası, Ankara, 1954.
  • ŞAHİN, Mustafa, “Bir Halk Eğitim Çalışması Örneği Olarak Millet Mektepleri”, Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, C.1, S.2., İzmir, 1992.
  • ŞAHİN, Mustafa, “Türk Eğitim Sisteminde Yabancı Eğitim Uzmanlarından Yararlanma”, Toplumsal Tarih, C.9, S.54, İstanbul, 1998.
  • ŞAHİN, Mustafa, “ John Dewey’sInfluence on TurkishEducationSystem in theEarlyRepublicEra”, EuropeanJournal of EducationStudies, Volume: 3, Issue: 6, Kosova, 2017.
  • ŞANAL, Mustafa ve KARAGÖZ, Savaş, “Türk Eğitim Tarihi İçerisinde Kayseri Zincidere Köy Muallim Mektebi ve Faaliyetleri”, Milli Eğitim Dergisi S.172, Ankara, 2006.
  • TAŞKAYA, Musa, AKBAŞLI, Sait, “Okuma Yazma Öğretiminde Köy Enstitülerinin Yeri”, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.4, S.1, Mersin, 2008.
  • YAZGAN, Vasfiye, “Kendimizi Yabancılardan Dinleyelim”, Akçadağ Köy Enstitüsü Dergisi, S.11, Akçadağ Köy Enstitüsü Basımevi, Malatya, 1948.
  • II. Tezler
  • BAHADIR, Ziynet, Köy Enstitülerinin Sosyolojik İncelenmesi, Cumhuriyet Üniversitesi Doktora Tezi, Sivas, 1994.
  • ŞAHİN, Mustafa, Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Uygulamalarında Yabancı Uzmanların Yeri (1923-1960), Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Doktora Tezi, İzmir, 1996.
  • TOPRAK, Gül Nihan, Cumhuriyetin İlk Döneminde Türk Eğitim Sistemi ve Köy Enstitüleri, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar, 2008.
  • http://www.tbmm.gov.tr/tarihce/ataturk_konusma/1d3yy.htm Erişim Tarihi: 12.01.2016
  • TONGUÇ, Engin (2006). Bazı Eleştirilere Yanıtlar. http://www.koyenstituleri. de/ke Erişim Tarihi: 11.01.2016
APA YILDIZ YILMAZ N, AKANDERE O (2017). KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. , 275 - 316.
Chicago YILDIZ YILMAZ NİHAL,AKANDERE OSMAN KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. (2017): 275 - 316.
MLA YILDIZ YILMAZ NİHAL,AKANDERE OSMAN KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. , 2017, ss.275 - 316.
AMA YILDIZ YILMAZ N,AKANDERE O KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. . 2017; 275 - 316.
Vancouver YILDIZ YILMAZ N,AKANDERE O KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. . 2017; 275 - 316.
IEEE YILDIZ YILMAZ N,AKANDERE O "KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI." , ss.275 - 316, 2017.
ISNAD YILDIZ YILMAZ, NİHAL - AKANDERE, OSMAN. "KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI". (2017), 275-316.
APA YILDIZ YILMAZ N, AKANDERE O (2017). KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, 17(35), 275 - 316.
Chicago YILDIZ YILMAZ NİHAL,AKANDERE OSMAN KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 17, no.35 (2017): 275 - 316.
MLA YILDIZ YILMAZ NİHAL,AKANDERE OSMAN KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, vol.17, no.35, 2017, ss.275 - 316.
AMA YILDIZ YILMAZ N,AKANDERE O KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi. 2017; 17(35): 275 - 316.
Vancouver YILDIZ YILMAZ N,AKANDERE O KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi. 2017; 17(35): 275 - 316.
IEEE YILDIZ YILMAZ N,AKANDERE O "KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI." Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, 17, ss.275 - 316, 2017.
ISNAD YILDIZ YILMAZ, NİHAL - AKANDERE, OSMAN. "KÖY ENSTİTÜLERİNİN İDEOLOJİK YAPISI". Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi 17/35 (2017), 275-316.