Yıl: 2017 Cilt: 46 Sayı: özel sayı 1 Sayfa Aralığı: 297 - 302 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Öz:
Bu çalışmada Rubygem çilek çeşidinde yetiştirme periyodu süresince Kalsiyum, Bor, Kalsiyum+Bor ve Kontrol (su) yaprak uygulamalarının hasat ve bunu izleyen 1 ile 3 gün sonrasında 22?, %55-65 oransal nem raf ömrü koşullarında bazı kalite parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Yaprak uygulamaları Kalsiyum için taç yaprak dökümünde başlayarak (19 Şubat) 20 günde bir ara ile 100 ml/10 L dozda, Bor uygulaması ise çiçeklenme başlangıcında (10 Şubat) 30 günde bir ara ile 20 ml/10 L dozda uygulanmıştır. Kalsiyum+Bor uygulaması ile kombine uygulama şeklinde verilmeye devam etmiştir. Farklı uygulamaların raf ömrü süresince ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, SÇKM, titre edilebilir asit miktarı, meyve eti rengi, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan kapasitesi parametreleri değişimi üzerine etkili olduğu belirlenmiştir
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi

EFFECTS OF FOLIAR APPLICATION OF CALCIUM AND BORON ON QUALITY PARAMETERS AND BIOCHEMICAL COMPOSITION OF STRAWBERRY FRUIT DURING SHELF LIFE

Öz:
EFFECTS OF FOLIAR APPLICATION OF CALCIUM AND BORON ON QUALITY PARAMETERS AND BIOCHEMICAL COMPOSITION OF STRAWBERRY FRUIT DURING SHELF LIFE Floral applications of Calcium, Boron, Calcium+Boron and control (water) nutrition’s effects on some quality parameters of Rubygem strawberry fruits were evaluated after harvest and 1, 3th day of shelf life at 22℃, 55–65%. Floral applications of 100 ml/L Calcium was started from petal falls (19 February) continued with 20 days intervals, 20 ml/L Boron application was started from first flowering (10 February) continued with 30 days intervals. Calcium+Boron combinations were done within two applications. Effects of different nutrition applications on fruit weight loss, firmness, TSS, titratable acidity, color, total phenolic content and antioxidant capacity were evaluated after harvest and during shelf life. The results showed that different nutrition applications had effects on some quality parameters
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ozkaya o, YAVUZ N, DÜNDAR ö, ÖZKAYA A, PAYDAŞ KARGI S, Demircioğlu H, SARIDAŞ M (2017). ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. , 297 - 302.
Chicago ozkaya okan,YAVUZ Nihal,DÜNDAR ömür,ÖZKAYA Aslıhan,PAYDAŞ KARGI Sevgi,Demircioğlu Hatice,SARIDAŞ Mehmet Ali ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. (2017): 297 - 302.
MLA ozkaya okan,YAVUZ Nihal,DÜNDAR ömür,ÖZKAYA Aslıhan,PAYDAŞ KARGI Sevgi,Demircioğlu Hatice,SARIDAŞ Mehmet Ali ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. , 2017, ss.297 - 302.
AMA ozkaya o,YAVUZ N,DÜNDAR ö,ÖZKAYA A,PAYDAŞ KARGI S,Demircioğlu H,SARIDAŞ M ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. . 2017; 297 - 302.
Vancouver ozkaya o,YAVUZ N,DÜNDAR ö,ÖZKAYA A,PAYDAŞ KARGI S,Demircioğlu H,SARIDAŞ M ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. . 2017; 297 - 302.
IEEE ozkaya o,YAVUZ N,DÜNDAR ö,ÖZKAYA A,PAYDAŞ KARGI S,Demircioğlu H,SARIDAŞ M "ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ." , ss.297 - 302, 2017.
ISNAD ozkaya, okan vd. "ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ". (2017), 297-302.
APA ozkaya o, YAVUZ N, DÜNDAR ö, ÖZKAYA A, PAYDAŞ KARGI S, Demircioğlu H, SARIDAŞ M (2017). ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Bahçe, 46(özel sayı 1), 297 - 302.
Chicago ozkaya okan,YAVUZ Nihal,DÜNDAR ömür,ÖZKAYA Aslıhan,PAYDAŞ KARGI Sevgi,Demircioğlu Hatice,SARIDAŞ Mehmet Ali ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Bahçe 46, no.özel sayı 1 (2017): 297 - 302.
MLA ozkaya okan,YAVUZ Nihal,DÜNDAR ömür,ÖZKAYA Aslıhan,PAYDAŞ KARGI Sevgi,Demircioğlu Hatice,SARIDAŞ Mehmet Ali ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Bahçe, vol.46, no.özel sayı 1, 2017, ss.297 - 302.
AMA ozkaya o,YAVUZ N,DÜNDAR ö,ÖZKAYA A,PAYDAŞ KARGI S,Demircioğlu H,SARIDAŞ M ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Bahçe. 2017; 46(özel sayı 1): 297 - 302.
Vancouver ozkaya o,YAVUZ N,DÜNDAR ö,ÖZKAYA A,PAYDAŞ KARGI S,Demircioğlu H,SARIDAŞ M ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Bahçe. 2017; 46(özel sayı 1): 297 - 302.
IEEE ozkaya o,YAVUZ N,DÜNDAR ö,ÖZKAYA A,PAYDAŞ KARGI S,Demircioğlu H,SARIDAŞ M "ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ." Bahçe, 46, ss.297 - 302, 2017.
ISNAD ozkaya, okan vd. "ÇİLEKTE YAPRAKTAN KALSİYUM VE BOR UYGULAMALARININ RAF ÖMRÜ SÜRESİNCE MEYVE KALİTE VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ". Bahçe 46/özel sayı 1 (2017), 297-302.