Yıl: 2018 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 93 - 117 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ

Öz:
Günümüz serbest piyasa ekonomisinin en önemli unsuru olan piyasalar birçok açıdan yapısal farklılıklar gösterir. Firma davranışları ve fiyatın belirlenmesi ise piyasa yapısına bağlıdır. Yapı-Davranış-Performans (SCP) yaklaşımına göre, piyasa yapısı ile o piyasadaki firmaların davranışları ve ekonomik performansları arasında nedensellik ilişkileri bulunmaktadır. Piyasa yapısının en iyi bilinen ve çok sık kullanılan göstergelerinden birisi de yoğunlaşmadır. Yoğunlaşma genel olarak, piyasadaki üretim veya satışların az sayıda firma tarafından kontrol edilmesi durumunu ifade etmektedir. Bir piyasanın tekel ya da tam rekabete ne kadar yakın olduğu da yoğunlaşma oranı yardımıyla analiz edilebilmektedir. Yoğunlaşma oranını belirleyebilmek için literatürde çok sayıda endeksin geliştirildiği görülmektedir. Bu çalışmada bu endekslerin belli başlıcaları özetlenmiştir. Ayrıca Türkiye'de 2004-2017 arası otomobil ve hafif ticari araç satış verileriyle, N-firna yoğunlaşma oranları (CR4, CR8)ve HerfindahlHirschman endeksleri hesaplanarak piyasanın genel bir analizi yapılmıştır
Anahtar Kelime:

MARKET STRUCTURE AND CONCENTRATION: AN ANALYSIS ON TURKISH AUTOMOTIVE SECTOR

Öz:
Market, which is the most important element of today's free market economy, shows structural differences in many respects. The behavior of the firm and the determination of the price depends on the market structure. According to the Structure-Conduct-Performance (SCP) approach, there is a causal relationship between the market structure and the behavior and economic performance of firms in that market. One of the most well-known and frequently used indicators of market structure is concentration. Concentration generally refers to the fact that the production or sales on the market are controlled by a small number of companies. The closeness of a market to a monopoly or perfect competition can also be analyzed with the help of concentration ratio. It seems that a large number of indices are developed in the literature to determine the concentration ratio. In this study, the main points of these indices are summarized. In addition, using automotive sales data 2004-2017 from cars and light commercial vehicles in Turkey, an overall analysis of the market is made by calculating N-Firm concentration ratios (CR4,CR 8) and the Herfindahl-Hirschman index
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ILDIRAR M, KIRAL E (2018). PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. , 93 - 117.
Chicago ILDIRAR Mustafa,KIRAL Ersin PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. (2018): 93 - 117.
MLA ILDIRAR Mustafa,KIRAL Ersin PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. , 2018, ss.93 - 117.
AMA ILDIRAR M,KIRAL E PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. . 2018; 93 - 117.
Vancouver ILDIRAR M,KIRAL E PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. . 2018; 93 - 117.
IEEE ILDIRAR M,KIRAL E "PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ." , ss.93 - 117, 2018.
ISNAD ILDIRAR, Mustafa - KIRAL, Ersin. "PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ". (2018), 93-117.
APA ILDIRAR M, KIRAL E (2018). PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 93 - 117.
Chicago ILDIRAR Mustafa,KIRAL Ersin PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18, no.1 (2018): 93 - 117.
MLA ILDIRAR Mustafa,KIRAL Ersin PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.18, no.1, 2018, ss.93 - 117.
AMA ILDIRAR M,KIRAL E PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018; 18(1): 93 - 117.
Vancouver ILDIRAR M,KIRAL E PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018; 18(1): 93 - 117.
IEEE ILDIRAR M,KIRAL E "PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, ss.93 - 117, 2018.
ISNAD ILDIRAR, Mustafa - KIRAL, Ersin. "PİYASA YAPISI VE YOĞUNLAŞMA: TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR ANALİZ". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 18/1 (2018), 93-117.