Yıl: 2018 Cilt: 0 Sayı: 31 Sayfa Aralığı: 303 - 314 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU

Öz:
Her ne kadar "sivil toplum" konusunda yüzlerce yayın ve tartışmalar yapılmış, sadece bu bahse ayrılmış pek çok bilimsel konferans, toplantı, seminer ve çalıştaylar düzenlenmiş olmasına rağmen henüz üzerinde tam olarak fikir birliğine varılmış bir "sivil toplum" kavramına ulaşılamamıştır. Sivil toplum devlet-toplum ayrışması içinde, toplumun devletten ahlaki ve siyasi olarak daha güçlü ve daha belirleyici olduğunu simgelediği sürece de, demokratikleşmenin ve demokratik toplum yönetiminin tanımlayıcı temel referans-noktalarından biri olma işlevini üstlenmektedir. Bununla birlikte sivil toplumu sadece demokratik toplum yönetimi temelinde taşıdığı siyasi ve ahlaki değerlere gönderimle düşünmek, kavrama güçlü bir değer yargısı da yüklemek sorunu da taşımaktadır. Sivil toplumun günümüzdeki içeriğine kavuşmasında diğer önemli bir süreci ise demokratik düşüncenin gelişimi oluşturmaktadır. Sivil toplumun en önemli işlevi demokrasinin yerleşmesi, gelişmesi ve konsolidasyonunda görülmektedir. Bugün Türkiye'de, STK'ların örgütsel yaşama odaklanıp tüm dikkatlerini örgütsel ve finansal kapasite sorunlarını çözmeye vermekte, ama ne yazık ki demokratikleşme süreçlerine katkı ve kamusal tartışma alanını genişletme işlevlerini gerçekleştirmede sınırlı kalmaktadırlar. Türkiye'de sivil toplumun bazı yapısal sorunlarının yanı sıra zihniyet anlamında ve demokrasi kültürünün içselleştirilmesi anlamında da ciddi bariz sıkıntılar söz konusudur.
Anahtar Kelime:

CIVIL SOCIETY IN TERMS OF DEMOCRATIZATION AND ITS POSITION FROM OTTOMAN TO TURKISH REPUBLIC

Öz:
Even though there have been hundreds of publications and discussions on “civil society” and many scientific conferences, meetings, seminars and workshops have been organized only in this field, a concept of “civil society” to be fully agreed upon has not been reached yet. Civil society, insofar as it symbolizes that the society is morally and politically stronger and more determinative of the state in the process of state-society decentralization, is also one of the defining reference points of democratization and democratic society. However, there is also the problem of thinking of civil society only by limiting it to the political and moral values that it carries on the basis of democratic society and so emphasizing a strong value judgment over it. Another important process for the civil society to reach the present-day content is the development of democratic thought. The most important function of civil society is seen in the settlement, development and consolidation of democracy. In Turkey today, NGOs focus on organizational life and give all their attention to solving organizational and financial capacity problems, but unfortunately they are limited in their ability to contribute to democratization processes and to expand the scope of public debate. In Turkey, there are some serious problems in terms of mentality and the internalization of democracy culture as well as some structural problems of civil societ
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ZARİÇ S (2018). DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. , 303 - 314.
Chicago ZARİÇ SAMİ DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. (2018): 303 - 314.
MLA ZARİÇ SAMİ DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. , 2018, ss.303 - 314.
AMA ZARİÇ S DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. . 2018; 303 - 314.
Vancouver ZARİÇ S DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. . 2018; 303 - 314.
IEEE ZARİÇ S "DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU." , ss.303 - 314, 2018.
ISNAD ZARİÇ, SAMİ. "DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU". (2018), 303-314.
APA ZARİÇ S (2018). DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 0(31), 303 - 314.
Chicago ZARİÇ SAMİ DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 0, no.31 (2018): 303 - 314.
MLA ZARİÇ SAMİ DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.0, no.31, 2018, ss.303 - 314.
AMA ZARİÇ S DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018; 0(31): 303 - 314.
Vancouver ZARİÇ S DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018; 0(31): 303 - 314.
IEEE ZARİÇ S "DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU." Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 0, ss.303 - 314, 2018.
ISNAD ZARİÇ, SAMİ. "DEMOKRATİKLEŞME AÇISINDAN SİVİL TOPLUM VE OSMANLI’DAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE KONUMU". Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 31 (2018), 303-314.