"YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ

Yıl: 2016 Cilt: 11 Sayı: 7 Sayfa Aralığı: 43 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

"YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ

Öz:
Ahmet Hamdi Akseki ülkemizde din eğitimi ve din hizmetleri konusunda önemli yeri olan bir şahsiyettir. Bu yüzden kendisi hakkında iki sempozyum tertip edilmiş ve orada sunulan tebliğlerde onun din eğitim ve öğretimi konusundaki görüşleri ele alınmıştır. Fakat bu sempozyumlarda Akseki'nin din öğretimi ilke ve yöntemleri sistematik ve özel bir konu olarak ele alınmamıştır. Bu açıdan bu çalışmada, eğitimci kişiliğinin genel hatlarından bahsedilerek onun bu yönü değerlendirmeye alındı ve derslerde uygulamış olduğu din öğretimi ilkeleri günümüz öğretim ilkeleri açısından incelenip değerlendirildi. Çalışma nitel bir desene dayalı olarak tarihsel dökümantasyon ve içerik analizi yöntemiyle geliştirildi. Bu noktada, öğretim ilkelerinin açık bir şekilde görüldüğü beş kitabın birleştirilmiş şekli olan Akseki'nin "Yavrularımıza Din Dersleri" adlı eserindeki din öğretimi ilkelerinin neler olduğu ortaya koyulmaya çalışıldı. Akseki'nin "Yavrularımıza Din Dersleri" adlı eserinde genel olarak, çocukların bilgi, beceri ve zihinsel yapılarına göre bir öğretim tarzının olduğunu, aynı zamanda çocuklara yeni bilgiler öğretmeye çalışırken iletişim ilkelerini etkili kullandığını söylemek mümkündür. Buna ek olarak ders verirken konuyu şiir, hikâye, kıssa ve yaşanmış olaylarla pekiştirmesi, konuları sıkıcı olmadan anlatması ve uzatmaması, çocukların hiç kimseye ihtiyaç duymadan dersleri anlayabilecek sadelikte dili kullanması sebebiyle, yaşadığı dönemde din öğretimi ilkelerine önemli derecede yer verdiği ortaya çıkmıştır. Bu amaçla Din Eğitimi alanına özellikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine önemli katkılar vereceği düşüncesiyle yapılmaya değer bir çalışma olduğu kanaatini taşımaktayız.
Anahtar Kelime:

RELIGIOUS EDUCATION PRINCIPLES WHICH APPLIED BYAHMET HAMDI AKSEKÎ IN HIS BOOK "THE RELIGIONCOURSES FOR OUR KIDS"

Öz:
Ahmet Hamdi Akseki is a figure who holds an important place in religious education and religious services in our country. Therefore two symposiums has been arranged about himself and there, his views on religion education and training are discussed via presented papers. However, in these symposiums religious education principles and methods of Ahmet Hamdi Aksekî: were not under debate as systematically and as a special topic. From this view, in this work his educator side was taken to evaluation by mentioning the general outline of his educator personality, and his religious education principles which he applied in his courses were examined and appraised in todays education principles. The study was developed with historical documentation and content analysis method based on a qualitative pattern. At this point, it has been tried to set out what are the principles of religion education mentioned in the book named "Religion Courses For Our Kids" which is a combined form of his five books, and where his education alphabet is clearly seen. In Akseki's book named "Religion Courses For Our Kids" there is an education method based on in general children's knowledge, skills and mental structure, and it is also possible to say that he uses communication basics effectively while he is trying to teach children new information. In addition, the teaching style to consolidate the subject with poems, stories, anecdotes and experienced events during teaching. According to him its neccessary that the subjects without tedious and prolonged, as well as using of a simple and plain language, that the children can understand the lessons without help of others. It's reveals the fact, that he had given significant place to the principles of religious education during his period. For this purpose, it is an important contribution to the field of Religious Education particularly for the teachers of Religion Culture and Ethics. Therefore I think it's a worth subject for research.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alimoğlu, Ethem. (2004). Ahmet Hamdi Akseki'nin Hayatı. Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu. Haz. ARSLAN, Hüseyin ve ERDOĞAN Mehmet. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Akseki, Ahmet Hamdi. (1968). Yavrularımıza Din Dersleri. 6. Baskı. İstanbul: Üçdal Neşriyat.
  • Akyüz, Yahya. (1999). Türk Eğitim Tarihi. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Aydın, Mehmet Zeki. (2013). Din Öğretiminde Yöntemler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Aydın, Mehmet Zeki. (2012). "Ailede Din Eğitimi". Din Eğitimi (El Kitabı). Ed. Recai Doğan ve Remziye Ege. Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Ayhan, Halis. (2000). "Cumhuriyet Dönemi Din Eğitimine Genel Bir Bakış: Atatürk'ün İslam Dini ve Din Eğitimi Hakkındaki Görüşleri". M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi. S.18. ss. 5-27.
  • Bayraklı, Bayraktar. (1999). Kur'an'da Değişim Gelişim ve Kalite Kavramları. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  • Bayraklı, Bayraktar. (2002). İslam'da Eğitim. İstanbul: Bayraklı Yayınları.
  • Bayraktar, Mehmet Faruk. (1997). İslam Eğitiminde Öğretmen-Öğrenci Münasebetleri. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  • Bolay, S. H. (1989). "AKSEKİ, Ahmet Hamdi". İslam Ansiklopedisi (c.2, ss. 293-295). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Buyrukçu, R. (2002). "Selim Sabit Efendi'nin Rehnuma-i Muallimin'ine Pedagojik Bir Yaklaşım". Dini Araştırmalar Dergisi. C. 4, S. 12, ss. 7-30.
  • Çamdibi, Hasan Mahmut. (2000). Eğitim İlkeleri ve Rehberlik. İstanbul: İleti Yayınları.
  • Demirtaş, Selma. (2005). Çalışma Yaşamında Motivasyonun Önemi ve Teşvik Araçlarının Yeri. Marmara Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Devellioğlu, Ferit. (1986). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Sözlük. Ankara: Aydın Kitabevi Yayınları.
  • Doğan, Recai. (2004). Ahmet Hamdi Akseki ve Yaygın Din Eğitimine Hizmetleri. Yayına Hazırlayanlar: Hüseyin Arslan - Mehmet Erdoğan, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, (http://ktp.isam.org.tr/pdfdrg/D131337/2004/2004_DOGANR.pdf.)
  • Emiroğlu, Selim. (2012). "Kutadgu Bilig'de Çocuk Eğitimi". Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/1 Winter 2012, Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, www.turkishstudies.net, ISSN: 1308-2140, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.7788, ANKARA-TURKEY, p.1027-1041.
  • Ercan, Recep. (2014). "Öğretmenlerde Çocuk Sevgisi". Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 9/8 Summer 2014, Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, www.turkishstudies.net, ISSN: 1308-2140, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.7788, ANKARA-TURKEY, p. 435-444.
  • Gültekin, Mehmet. (2012). "Öğrenme ve Öğretme İlkeleri". Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ed. Kıymet Selvi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Yayınları.
  • Hesapçıoğlu, Muhsin. (1998). Öğretim İlke ve Yöntemleri (Eğitim Programları ve Öğretim). İstanbul: Beta Yayım Dağıtım.
  • Kalem, Salih. ve Fer, Seval. (2003). "Aktif öğrenme modeliyle oluşturulan öğrenme ortamının öğrenme, öğretme ve iletişim sürecine etkisi". Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 3 (2), 433-461.
  • Kara, İsmail. (1997). Türkiye'de İslamcılık Düşüncesi. 3. Baskı. C.2. İstanbul: Kitabevi Yayınları.
  • Komisyon, Meb. (2012). Öğretim İlke Ve Yöntemleri (11. Sınıf Ders Kitabı). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, (http://docplayer.biz.tr/4948173- Ogretim-ilke-ve-yontemleri-11-sinif-ders-kytabi.html).
  • Komisyon, Pegem. (2013). Kpss Öğretim İlke Ve Yöntemleri. 4. Basım. Ankara: Pegem Akademi Yayınları. (http://pegem.net/dosyalar/dokuman/)
  • Köylü Mustafa ve Nazıroğlu Bayram Ali. (2012). "İlköğretimde Din Eğitimi". Din Eğitimi. Ed. Mustafa Köylü ve Nurullah Altaş. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.
  • Küçükahmet, Leyla. (2011). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Küçük, Mehmet ve Yangın, Selami. (2012). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Önder, Mustafa. (2013). "Sevgi, Din Dili Ve Hikâyelerin Çocukların Din Eğitimindeki Yeri Ve Önemi". The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science (Jasss) Volume 6, Issue 3, p. 1285-1298.
  • Öcal, Mustafa. (1999). Din Eğitimi ve Öğretiminde Metodlar. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Özyılmaz, Ömer. Din Dersleri Öğretmeni Olarak Ahmet Hamdi Akseki. Yayına Hazırlayanlar: Hüseyin Arslan - Mehmet Erdoğan, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, (http://isamveri.org/pdfdkm/01/DKM011256.pdf.)
  • Pala, Aynur. (2011). "Öğrenme ve Öğretim İlkeleri". Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ed. Şeref Tan. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Selçuk, Ziya. (2007). Eğitim Psikolojisi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Vatansever Bayraktar, Hatice. (2015). "Sınıf Yönetiminde Öğrenci Motivasyonu ve Motivasyonu Etkileyen Etmenler". Turkish Studies - International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 10/3 Winter 2015, Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, www.turkishstudies.net, ISSN: 1308-2140, DOI Number: http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.7788, ANKARA-TURKEY, p.1079-1100.
  • Yavuz, Kerim. (2004). Din Eğitimi ve Öğretiminde A.Hamdi Akseki'nin Yeri. Yayına Hazırlayanlar: Hüseyin Arslan - Mehmet Erdoğan, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları. Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, (http://isamveri.org/pdfdrg/D131337/2004/2004_YAVUZK.pdf.)
  • TDK. (Türk Dil Kurumu). Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, (http://www.tdk.gov.tr.)
  • Akdeniz İlahiyat Fakültesi. Erişim Tarihi: 22 Nisan 2016, (http://ilahiyat.akdeniz.edu.tr/ahmethamdi-akseki-sempozyumu-8-9-kasim-2013)
APA AKTAŞ H (2016). "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. , 43 - 66.
Chicago AKTAŞ HAMZA "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. (2016): 43 - 66.
MLA AKTAŞ HAMZA "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. , 2016, ss.43 - 66.
AMA AKTAŞ H "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. . 2016; 43 - 66.
Vancouver AKTAŞ H "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. . 2016; 43 - 66.
IEEE AKTAŞ H ""YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ." , ss.43 - 66, 2016.
ISNAD AKTAŞ, HAMZA. ""YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ". (2016), 43-66.
APA AKTAŞ H (2016). "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. Turkish Studies (Elektronik), 11(7), 43 - 66.
Chicago AKTAŞ HAMZA "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. Turkish Studies (Elektronik) 11, no.7 (2016): 43 - 66.
MLA AKTAŞ HAMZA "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. Turkish Studies (Elektronik), vol.11, no.7, 2016, ss.43 - 66.
AMA AKTAŞ H "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. Turkish Studies (Elektronik). 2016; 11(7): 43 - 66.
Vancouver AKTAŞ H "YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ. Turkish Studies (Elektronik). 2016; 11(7): 43 - 66.
IEEE AKTAŞ H ""YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ." Turkish Studies (Elektronik), 11, ss.43 - 66, 2016.
ISNAD AKTAŞ, HAMZA. ""YAVRULARIMIZA DİN DERSLERİ" KİTABINDA AHMET HAMDİ AKSEKİ'NİN UYGULADIĞI DİN ÖĞRETİMİ İLKELERİ". Turkish Studies (Elektronik) 11/7 (2016), 43-66.