Yıl: 2001 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 1 - 7 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi

Öz:
Bu çalışma koyunların süt veriminin tahmininde en uygun denetim aralığı ve doğumdan sonra denetime başlama zamanının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Laktasyon süt veriminin tahmin edilmesinde Hollanda ve İsveç yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma toplam 40 baş Akkaraman ve Hamdani x Akkaraman (F1) melezi koyunda laktasyon boyunca günlük denetimler yapılarak yürütülmüştür. Böylece hem günde tek sağım esasına göre koyunların gerçek süt verimleri, hem de buna en yakın tahmini yapabilecek yöntemler belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre koyunlarda süt verim denetimine başlama zamanının ve denetim aralıklarının 8 haftaya kadar uzatılmasıyla elde edilen sonuçların gerçek süt veriminden önemli ölçüde farklı olmadığı görülmüştür. Ayrıca günlük süt veriminin 2-4 haftalar arasında hafifçe azaldıktan sonra 10. haftaya kadar arttığı ve ardından düşüşe geçtiği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime: matematiksel modeller süt verimi laktasyon dönemi koyun istatistiksel analizler

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

Variation of milk yield in sheep during lactation period and estimation of lactation milk yield by means of different methods

Öz:
This study was carried out to determine the best testing intervals and the first testing date after lambing in the estimation of milk yield in sheep. In the estimation of lactation milk yield Holland and Sweden methods were used. This research was carried out with daily controls during lactations in total of 40 Akkaraman and Hamdani x Akkaraman (F1) crossbred ewes. Thus, both actual milk yields of ewes according to single milking and the best methods for milk yield estimation were determined. It seems that the testing intervals and the first testing date after lambing can extend until 8 weeks for estimation of milk yield. In addition, it has been realized that daily milk yield decreased a little between 2 and 4 weeks, then, increased until 10th week and decreased gradually after 10th week.
Anahtar Kelime: sheep statistical analysis mathematical models milk yield lactation stage

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ekoloji Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altın, T. ve H. Çelikyürek, 1996. Kalıntı sütle kuzu büyütmenin koyunların süt verimine etkisi. Yüzüncü Yıl Üniv. , Zir. Fak. Derg., 6(1): 173-184.
  • Anonim, 1999. D.İ.E. Tarım İstatistikleri Özeti. Ankara
  • Aydoğan, M. ve İ. Gül, 1992. Sakız ve Karayaka ırkları arasındaki melezlemelerle yeni bir koyun tipinin geliştirilme imkanları. Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Derg., 16: 393-402.
  • Başpınar, H., M. Oğan, E. S. Batmaz, M. Petek ve M. Karamustafaoğlu, 1996. Karacabey Merinosu koyunlarının yarı entansif koşullarda başlıca verim özellikleri üzerine bir araştırma, 1. dölverimi özellikleri, süt verimi ve sıfat öncesi canlı ağırlığı. Hayvancılık Araştırma Derg., 6(1-2):40-44.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu ve F. Gürbüz, 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. A. Ü. Zir. Fak. Yay., 1021, Ankara, 381 s.
  • Eliçin, A., 1970. Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliğinde Yetiştirilen İvesi Koyunlarının Süt Verimi, Laktasyon Uzunluğu ve % Yağ Nispeti ile İlgili Araştırmalar. A Ü Zir. Fak. Yay. No: 385. Ankara
  • Güney, O., L. Özcan, E. Pekel, O. Biçer ve O. Torun, 1990. Çağdaş düzeydeki Sakız x İvesi(F1) ve Saf İvesi koyunların Çukurova koşullarındaki performansları. Ç. Ü. Zir. Fak. Derg. , 5(1): 91-100.
  • Karaca, O., N. Akyüz, S. Andiç ve T. Altın, 1995. Köylü işletmelerinde Karakaş koyunlarının süt verimleri üzerinde bir araştırma, Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Derg., (Baskıda).
  • Kaymakçı, M. ve R. Sönmez, 1992. Koyun Yetiştiriciliği, Hasat Yayıncılık, Hayvancılık Serisi:3, İstanbul. 405s.
  • Macit, M. ve A. Aksoy, 1996. Atatürk Üniversitesi Tarım İşletmesinde yetiştirilen İvesi ve Morkaraman koyunlarının yarı entansif şartlarda bazı önemli verim özellikleri bakımından karşılaştırılması, Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Derg., 20(6): 465-470.
  • Mavrogenis, A.P., 1982. Environmental and genetic factors influencing milk production and lamb output of Chios sheep. Livestock Prod. Sci., 8: 519-527.
  • Özsoy, M. K. ve Y. Vanlı, 1986. Merinos, Morkaraman ve İvesi ırkları ile bunların iki-ırk ve üç-ırk melezlerinin koyun verim özellikleri bakımından değerlendirilmesi, Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Derg., 10(2): 178- 192.
  • Öztürk, B. 1991. Koyunlarda Süt Verim Denetim Yöntemleri Arasında Karşılaştırmalı Araştırmalar. Doktora Tezi , E.Ü. Fen Bilimleri Enst. İzmir, 75s.
  • Ruvuna, F., J.K. Kogi, J.F. Taylor and S.M. Mkuu, 1995. Lactation curves among crosses of galla and east African with Toggenburg and Anglo Nubian goats. Small Ruminant Research, 16: 1-6.
  • Sakul, H. and W.J. Boylan, 1992. Lactation curves for several US sheep breeds. Animal Production, 84:229- 233.
  • SAS., 1998. PC SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Cary. NC., USA.
  • Sönmez, R., Ç. Koçak ve M. Kaymakçı, 1988. Zootekni Uygulamaları. E Ü Zir. Fak.Yay. No:289, İzmir. 165s.
  • Sönmez, R., L. Türkmut ve M. Kaymakçı, 1991. Tahirova koyun tipinin sabitleştirilmesi ve halk elindeki Kıvırcık koyunlarının bu tiple ıslahı olanakları. Türk Veterinerlik ve Hayvancılık Derg., 15(1): 72-86.
APA ALTIN T (2001). Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. , 1 - 7.
Chicago ALTIN TUFAN Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. (2001): 1 - 7.
MLA ALTIN TUFAN Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. , 2001, ss.1 - 7.
AMA ALTIN T Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. . 2001; 1 - 7.
Vancouver ALTIN T Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. . 2001; 1 - 7.
IEEE ALTIN T "Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi." , ss.1 - 7, 2001.
ISNAD ALTIN, TUFAN. "Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi". (2001), 1-7.
APA ALTIN T (2001). Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 1 - 7.
Chicago ALTIN TUFAN Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 11, no.2 (2001): 1 - 7.
MLA ALTIN TUFAN Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, vol.11, no.2, 2001, ss.1 - 7.
AMA ALTIN T Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 11(2): 1 - 7.
Vancouver ALTIN T Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 2001; 11(2): 1 - 7.
IEEE ALTIN T "Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11, ss.1 - 7, 2001.
ISNAD ALTIN, TUFAN. "Koyunlarda süt veriminin laktasyon boyunca değişimi ve farklı yöntemlere göre tahmin edilmesi". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi 11/2 (2001), 1-7.