Yıl: 2018 Cilt: 29 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 138 - 142 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 28-12-2018

Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu

Öz:
Şizofreni hastalarının öykülerinde travmatik yaşam olayları sık görül-mektedir. Bu durum hem hastalığın ortaya çıkışına hem de var olan hastalığın gidişinin kötüleşmesine yol açabilir. Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) travmatik yaşam olaylarının tedavisinde kullanılan etkin bir terapi yöntemidir. 1980’lerde Shapiro tarafından geliştirilmiştir. EMDR birçok Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) hastasının tedavisinde yaygın olarak kullanılmasına rağmen, psikotik bozukluk hastalarında uygulanmasına çok fazla rastlanmamaktadır. Bu makalede çocukluk çağı cinsel istismarı ve travmatik özellikte olabilecek zorunlu psikiyatrik yatış yaşantısı olan bir şizofreni hastasında EMDR ile psikiyatrik yakınmalarının gidişi ve tedavisi tartışılmıştır. 8 yıldır şizofreni bozukluk tanısı olan olguya an-tipsikotik tedavi yanı sıra 2 seans EMDR uygulanmış ve sonuç olarak genel klinik gidişinde olumlu yönde bir değişim gözlenmiştir. Bu ol-guyla ilgili düşüncelerimiz EMDR tedavisinin TSSB ve psikotik bo-zukluk birlikteliğinde etkili, güvenli ve kısa süreli bir müdahale olduğu şeklindedir. Ancak EMDR’nin şizofreni olgularının tedavisindeki yeri ile ilgili literatür oldukça kısıtlıdır ve konuyla ilgili çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikoloji Psikiyatri

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy on a Patient with Schizophrenia and Clinical Effects: A Case Study

Öz:
Being exposed to traumatic experiences is rather common in patients with schizophrenia. Adverse experiences may induce the onset of psy-chotic symptoms or trigger current symptoms to be exacerbated. Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) is an effective ther-apy in the treatment of incidences with underlying traumatic experi-ences, there by it can be conducted on various cases in addition to other treatments such as psycho-medication or another therapy method. It was developed by Shapiro in 1980s. Although desensitization is widely applied on patients with Post-Traumatic Stress Disorder, it is unusual for EMDR therapy to be safely and effectively performed in the treat-ment of psychotic disorder sor symptoms. In the present case study, EMDR treatment process and course of psychiatric state in a patient with history of child hood abuse and forced psychiatric residency will be discussed. The patient who had a diagnosis of schizophrenia for 8 years was treated with antipsychotic treatment as well as 2 sessions of EMDR, and as a result, a positive change was observed in her general clinical course. Our thoughts on this phenomenon are that EMDR treatment is an effective, safe and short-term intervention in the comorbidity of PTSD and psychotic disorders. However, the literature about the place of EMDR in the treatment of schizophrenia cases is rather limited and much more research is needed.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikoloji Psikiyatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Olgu Sunumu Erişim Türü: Erişime Açık
  • Van den Berg DP, van der Gaag M (2012) Treating trauma in psychosis with EMDR: a pilot study. J Behav Ther Exp Psychiatry 43:664-71.
  • Ulusoy M, Sahin NH, Erkmen H (1998) Turkish version of the Beck Anxiety Inventory: Psychometric Properties. Journal of Cognitive Psychotherapy 12:163-72.
  • Longden E, Madill A, Waterman MG (2012) Dissociation, trauma, and the role of lived experience: toward a new conceptualization of voice hearing. Psychol Bull 138:28-76.
  • Larkin W, Read J (2008) Childhood trauma and psychosis: Evidence, pathways, and implications. J Postgrad Med 54:287-93.
  • Kostakoğlu AE, Batur S, Tiryaki A ve ark. (1999) Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeğinin (PANSS) Türkçe uyarlamasının geçerlilik ve güvenilirliği. Türk Psikoloji Dergisi 14:23-32.
  • Hisli N (1988) Beck Depresyon Envanteri’nin Geçerliği Üzerine Bir Çalışma. Psikoloji Dergisi 6:118-26.
  • Hainsworth C, Starling J, Brand F ve ark. (2011) Trauma and psychotic symptoms: Data from a pediatric mental heal thin patien tunit. Journal of Traumatic Stress 24:491-4.
  • Geyran P, Kocabaşoğlu N, Özdemir Çorapçıoğlu A ve ark. (2005) Peritravmatik Dissosiyasyon Ölçeği (PDEQ) Türkçe Versiyonunun Geçerlilik ve Güvenilirliği. Yeni Symposium 43:79-84.
  • Frueh BC, Grubaugh AL, Yeager DE ve ark. (2009) Delayed-onset post-traumatic stress disorder among war veterans in primarycare clinics. Br J Psychiatry 194:515-20.
  • De Bont PA, van Minnen A, De Jongh A (2013) Treating PTSD in patients with psychosis: a within-group controlled feasibility study examining the efficacy and safety of evidence-based PE and EMDR protocols. Behav Ther 44:717-30.
  • De Bont PA, van den Berg DP, van der Vleugel BM ve ark. (2013) A multi-site single blind clinical study to compare the effects of prolonged exposure, eye movement desensitization and reprocessing and waiting list on patients with a current diagnosis of psychosis and comorbid post traumatic stress disorder: study protocol for the randomized controlled trial Treating Trauma in Psychosis. Trials 14:151.
  • De Bont PA, van den Berg DP, van der Vleugel BM ve ark. (2016) Prolonged exposure and EMDR for PTSD v. a PTSD waiting-list condition: effects on symptoms of psychosis, depression and social functioning in patients with chronic psychotic disorders. Psychol Med 46:2411-21.
  • Çorapçıoğlu A, Yargıç İ, Geyran P ve ark. (2006) “Olayların Etkisi Ölçeği» (IES-R) Türkçe Versiyonunun Geçerlilik ve Güvenilirliği. Yeni Symposium 44:14-22.
  • Aydemir Ö, Esen Danacı A, Akbay Pırıldar Ş ve ark. (2000) Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği Türkçe Versiyonunun Özgüllüğü ve Duyarlılığı. Nöropsikiyatri Arşivi 37:210-3.
  • Aker AT, Özeren M, Başoğlu M ve ark. (1999) Klinisyen Tarafından Uygulanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği (TSSB-Ö)- Geçerlik ve Güvenilirlik Çalışması. Turk Psikiyatri Derg 10:286-93.
APA YASAR A, KİRAZ S, USTA D, ABAMOR A, ZENGİN EROGLU M, kavakci o (2018). Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. , 138 - 142.
Chicago YASAR Alisan Burak,KİRAZ Seda,USTA Dilara,ABAMOR Ayse Enise,ZENGİN EROGLU Meliha,kavakci onder Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. (2018): 138 - 142.
MLA YASAR Alisan Burak,KİRAZ Seda,USTA Dilara,ABAMOR Ayse Enise,ZENGİN EROGLU Meliha,kavakci onder Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. , 2018, ss.138 - 142.
AMA YASAR A,KİRAZ S,USTA D,ABAMOR A,ZENGİN EROGLU M,kavakci o Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. . 2018; 138 - 142.
Vancouver YASAR A,KİRAZ S,USTA D,ABAMOR A,ZENGİN EROGLU M,kavakci o Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. . 2018; 138 - 142.
IEEE YASAR A,KİRAZ S,USTA D,ABAMOR A,ZENGİN EROGLU M,kavakci o "Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu." , ss.138 - 142, 2018.
ISNAD YASAR, Alisan Burak vd. "Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu". (2018), 138-142.
APA YASAR A, KİRAZ S, USTA D, ABAMOR A, ZENGİN EROGLU M, kavakci o (2018). Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. Türk Psikiyatri Dergisi, 29(2), 138 - 142.
Chicago YASAR Alisan Burak,KİRAZ Seda,USTA Dilara,ABAMOR Ayse Enise,ZENGİN EROGLU Meliha,kavakci onder Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. Türk Psikiyatri Dergisi 29, no.2 (2018): 138 - 142.
MLA YASAR Alisan Burak,KİRAZ Seda,USTA Dilara,ABAMOR Ayse Enise,ZENGİN EROGLU Meliha,kavakci onder Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. Türk Psikiyatri Dergisi, vol.29, no.2, 2018, ss.138 - 142.
AMA YASAR A,KİRAZ S,USTA D,ABAMOR A,ZENGİN EROGLU M,kavakci o Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. Türk Psikiyatri Dergisi. 2018; 29(2): 138 - 142.
Vancouver YASAR A,KİRAZ S,USTA D,ABAMOR A,ZENGİN EROGLU M,kavakci o Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu. Türk Psikiyatri Dergisi. 2018; 29(2): 138 - 142.
IEEE YASAR A,KİRAZ S,USTA D,ABAMOR A,ZENGİN EROGLU M,kavakci o "Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu." Türk Psikiyatri Dergisi, 29, ss.138 - 142, 2018.
ISNAD YASAR, Alisan Burak vd. "Şizofreni Olgusunda Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) Uygulaması ve Kliniğe Etkileri: Olgu Sunumu". Türk Psikiyatri Dergisi 29/2 (2018), 138-142.