Yıl: 2017 Cilt: 13 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 23 - 44 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 09-01-2019

MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ

Öz:
Sağlık alanında yapılan bir kamu regülasyonu olarak Sağlık Uygulama Tebliği, sağlık piyasalarınıdoğrudan etkileyen bir fiyat regülasyonudur. Çalışma kapsamında regülasyonlara, piyasaların arz,talep ve dolayısıyla fiyat yapısını negatif yönde etkileyen bir kamu müdahalesi olarak bakılmaktadır.Çalışmanın amacı ülkemizin sağlık piyasasını finansal ve idari açıdan doğrudan etkileyen ve bir sağlıkregülasyonu aracı olan Sağlık Uygulama Tebliği’nin özellikle üniversite hastanelerinin mali yapısındaneden olduğu etkilerin analiz edilmesidir. Bu kapsamda çalışmada kamu ile piyasa yaklaşımlarınınregülasyona nasıl baktığının yanı sıra SUT ile regülasyonlar arasında çeşitli ilişkilerden bahsedilmiş vebirtakım önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri

EFFECTS OF HEALTH REGULATIONS ON HEALTH INSTITUTIONS AS A FİSCAL REGULATION: UNIVERSITY HOSPITALS AND COMMUNIQUÉ ON HEALTHCARE PRACTICES IN TURKEY

Öz:
A public regulation made in the field of healthcare, the Communiqué on Healthcare Practices is a price regulation that has affected the healthcare market directly. In this study, the regulations are regarded as a public intervention with negative impacts on the market supply and demand, as well as its price structure. This study attempts to analyze the impact of the Communiqué on Healthcare Practices, a healthcare regulation tool that directly governs financial and administrative aspects of the healthcare market in our country, on the financial structure of university hospitals. In this context, we have scrutinized how public and market approach to this regulation, mentioning various relations between Communiqué on Healthcare Practices and the regulations and presenting several suggestions.
Anahtar Kelime:

Konular: Tıbbi İnformatik Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜLSEN M, YILDIRAN M (2017). MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. , 23 - 44.
Chicago GÜLSEN MUSTAFA ALPIN,YILDIRAN Mustafa MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. (2017): 23 - 44.
MLA GÜLSEN MUSTAFA ALPIN,YILDIRAN Mustafa MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. , 2017, ss.23 - 44.
AMA GÜLSEN M,YILDIRAN M MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. . 2017; 23 - 44.
Vancouver GÜLSEN M,YILDIRAN M MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. . 2017; 23 - 44.
IEEE GÜLSEN M,YILDIRAN M "MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ." , ss.23 - 44, 2017.
ISNAD GÜLSEN, MUSTAFA ALPIN - YILDIRAN, Mustafa. "MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ". (2017), 23-44.
APA GÜLSEN M, YILDIRAN M (2017). MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(1), 23 - 44.
Chicago GÜLSEN MUSTAFA ALPIN,YILDIRAN Mustafa MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 13, no.1 (2017): 23 - 44.
MLA GÜLSEN MUSTAFA ALPIN,YILDIRAN Mustafa MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.13, no.1, 2017, ss.23 - 44.
AMA GÜLSEN M,YILDIRAN M MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2017; 13(1): 23 - 44.
Vancouver GÜLSEN M,YILDIRAN M MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2017; 13(1): 23 - 44.
IEEE GÜLSEN M,YILDIRAN M "MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ." Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13, ss.23 - 44, 2017.
ISNAD GÜLSEN, MUSTAFA ALPIN - YILDIRAN, Mustafa. "MALİ REGÜLASYON OLARAK SAĞLIK REGÜLASYONLARININ SAĞLIK KURUMLARINA ETKİSİ: TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE HASTANELERİ VE SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ". Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 13/1 (2017), 23-44.