SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl: 2017 Cilt: 16 Sayı: 2-Cilt 3 Sayfa Aralığı: 223 - 230 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 04-02-2019

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz:
Türk hukukunda sigortacılık faaliyetlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi2007 yılında yürürlüğe giren Sigortacılık Kanununda yer alan esaslar dairesinde gerçekleşmektedir. Sigortacılık faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin olarak Türk hukukundaki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, 1956 yılından 2007 yılına kadar geçendönemde söz konusu alana ilişkin çok sayıda düzenleme ve mevzuat değişikliği yapıldığı görülmektedir.Sigortacılık Kanunu, Avrupa Birliği müktesebatı ve sigortacılık alanındaki gelişmeler ve ihtiyaçlar dikkate alınarak hazırlanmıştır1. Sigortacılık Kanununda yer alanhükümler incelendiğinde, devletin sigortacılık alanındaki etkinliğinin en üst düzeydeolduğu tespit edilmektedir. Devletin bu alana müdahalesinin gerekliliği ve dozu tartışılabilir olmakla beraber, Sigortacılık Kanununda belirli bir sistemin öngörüldüğü ve faaliyetlerin düzenlenmesi ve denetiminin belirli bir anlayışı yansıttığı da bir gerçektir.Gerçekten Kanunda devletin sigortacılık yapacak kuruluşların kurulması, faaliyete geçmesi, faaliyetlerinin devamı ve sona ermesi aşamalarında hangi yetkilere sahip olduğuve bu yetkileri kim aracılığıyla kullanacağı detaylı biçimde düzenlenmiştir.Sigorta şirketlerinin kuruluşu ve esas sözleşme değişikliklerinin izne tâbi olmasımeselesi, Sigortacılık Kanununda öngörülen sistemin işleyişi açısından değerlendirilecektir.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Effects of Licence for Establishment and Prime Contract Changes on Arrangements of Insurance Activities

Öz:
In Turkish Law, basic principles of auditing and arrangement of insurance activities are tied to provisions of Insurance Code numbered 5684 which came in to force in 2007. During the term between 1956 and 2007, a large number of arrangements and changes for regulation of insurance activities were made. When Insurance Act numbered 5684 were constituted, both developments of insurance industry and legal acquis of European Union were taken in to consideration. If the provisions of Insurance Code are reviewed, it seems that the intervention of the state on insurance sector has increased considerably. Although necessity and amount of state intervention can be criticised, it is important to emphasize that Insurance Code has set forth a particular system and author it is which the state has during establishment, starting up, continuance and ending of insurance firms and how this companies use the se authorities are regulated in detail. Inthisstudy, the matter of licence for establishment and prime contract changes are aimed to review within the scope of provisions of Insurance Code.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ŞEKER ÖĞÜZ Z (2017). SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. , 223 - 230.
Chicago ŞEKER ÖĞÜZ ZEHRA SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. (2017): 223 - 230.
MLA ŞEKER ÖĞÜZ ZEHRA SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. , 2017, ss.223 - 230.
AMA ŞEKER ÖĞÜZ Z SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. . 2017; 223 - 230.
Vancouver ŞEKER ÖĞÜZ Z SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. . 2017; 223 - 230.
IEEE ŞEKER ÖĞÜZ Z "SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ." , ss.223 - 230, 2017.
ISNAD ŞEKER ÖĞÜZ, ZEHRA. "SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ". (2017), 223-230.
APA ŞEKER ÖĞÜZ Z (2017). SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 16(2-Cilt 3), 223 - 230.
Chicago ŞEKER ÖĞÜZ ZEHRA SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16, no.2-Cilt 3 (2017): 223 - 230.
MLA ŞEKER ÖĞÜZ ZEHRA SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.16, no.2-Cilt 3, 2017, ss.223 - 230.
AMA ŞEKER ÖĞÜZ Z SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2017; 16(2-Cilt 3): 223 - 230.
Vancouver ŞEKER ÖĞÜZ Z SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2017; 16(2-Cilt 3): 223 - 230.
IEEE ŞEKER ÖĞÜZ Z "SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ." İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 16, ss.223 - 230, 2017.
ISNAD ŞEKER ÖĞÜZ, ZEHRA. "SİGORTA ŞİRKETLERİNİN KURULUŞUNUN VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİNİN GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞININ İZNİNE BAĞLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ". İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 16/2-Cilt 3 (2017), 223-230.