Yıl: 2018 Cilt: 0 Sayı: 51 Sayfa Aralığı: 1 - 19 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 03-07-2019

KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Öz:
Kamu harcamaları ve vergi gelirleri arasındaki ilişki, bütçe açığı sorunu yaşayan ülkeler açı- sından kilit bir rol oynamaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırabilmek için harcamalar ve vergi gelirleri arasındaki nedensellik ilişkisinin test edilmesi önem arz etmektedir. Çalışmada Türkiye ekonomisi- nin aylık verilerinden oluşan veri setiyle kamu harcamaları ve vergi gelirleri arasındaki ilişki asi- metrik nedensellik testi ile incelenmiştir. Test sonuçlarına göre Türkiye’de kamu harcamaları ve vergi gelirleri arasında asimetrik bir nedenselliğin olduğu tespit edilmiştir. Bütçe açığını azaltmada bu asimetrik ilişkinin dikkate alınması politika başarısı için önemlidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme İktisat İşletme Finans

THE ASYMMETRIC CAUSALITY BETWEEN PUBLIC EXPENDITURE AND TAX REVENUE: THE CASE OF TURKEY

Öz:
The relationship between public spending and tax revenues plays a key role in countries with budgetary problems. It is important to test the causality between spending and tax revenue to cope with this problem altogether. In this study, the relationship between public spending and tax revenues is investigated with asymmetric causality test using Turkey’s monthly data set. The results indicate that there is an asymmetric causality between public spending and tax revenue in Turkey. Taking account of this asymmetric relationship in reducing the budget deficit is important for policy success.
Anahtar Kelime:

Konular: Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Aysu A, BAKIRTAŞ D (2018). KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. , 1 - 19.
Chicago Aysu Ahmet,BAKIRTAŞ Doğan KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. (2018): 1 - 19.
MLA Aysu Ahmet,BAKIRTAŞ Doğan KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. , 2018, ss.1 - 19.
AMA Aysu A,BAKIRTAŞ D KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. . 2018; 1 - 19.
Vancouver Aysu A,BAKIRTAŞ D KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. . 2018; 1 - 19.
IEEE Aysu A,BAKIRTAŞ D "KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." , ss.1 - 19, 2018.
ISNAD Aysu, Ahmet - BAKIRTAŞ, Doğan. "KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ". (2018), 1-19.
APA Aysu A, BAKIRTAŞ D (2018). KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0(51), 1 - 19.
Chicago Aysu Ahmet,BAKIRTAŞ Doğan KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 0, no.51 (2018): 1 - 19.
MLA Aysu Ahmet,BAKIRTAŞ Doğan KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.0, no.51, 2018, ss.1 - 19.
AMA Aysu A,BAKIRTAŞ D KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2018; 0(51): 1 - 19.
Vancouver Aysu A,BAKIRTAŞ D KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2018; 0(51): 1 - 19.
IEEE Aysu A,BAKIRTAŞ D "KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 0, ss.1 - 19, 2018.
ISNAD Aysu, Ahmet - BAKIRTAŞ, Doğan. "KAMU HARCAMALARI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ". Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 51 (2018), 1-19.