Yıl: 2014 Cilt: 16 Sayı: Özel Sayı I Sayfa Aralığı: 60 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 24-07-2019

Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu

Öz:
İletişim, zamana paralel olarak hızlı değişim ve gelişmeler göstermiştir. Bu gelişme günümüzde o kadar hızlı bir şekilde devam etmektedir. Küreselleşen dünyamızda bireyler her bilgiye çok kısa bir sürede ulaşma imkânına kavuşmaktadırlar. Özellikle iletişimin kitleselleşmesi bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran en önemli unsurlardan biri olmuştur. Kitle iletişimi, kitlesel özellik taşıyan araçlarla, televizyon, gazete, radyo, internet, sinema vb. araçlarla gerçekleştirilen iletişimdir. Kişilerin günlük hayatlarında ilgili oldukları her konuda bilgi edinmeleri, öğrenmeleri, öğrendikleri konularda yorum, inceleme ve eleştiride bulunmaları hakkını bireylere sağlamaktadır. Topluma ve bireylere olayların duyurulması ile mümkün olmaktadır. Bu duyurma işlevini de etkin bir şekilde kitle iletişim araçları gerçekleştirmektedir. Dergi, gazete, kitap gibi yazılı basın araçları ve işitsel bir araç olan radyo ve sinema, televizyon, internet, video filmleri gibi görüntülü, sesli olan kitle iletişim araçları insanlara yoğun bir mesaj aktarımında bulunmaktadır. Kitle iletişim araçları, bilgi aktarımının yanında bireylerin ve toplumun yapısında sosyal davranış değişikliklerinin oluşmasına neden olabilmektedir. Kitle iletişim araçları, bireylere yeni yaşam modelleri sunarak, yeni beklentilerin, duyguların, düşüncelerin, değerlerin, inançların, tutumların ve eylemlerin oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Günümüzde hızla artan iletişim araçlarının yoğun mesajlarına maruz kaldıkları inkâr edilemez bir gerçektir. Özellikle çocuk ve gençlerin boş zamanlarını çoğunlukla kitle iletişim araçlarını kullanarak vakit geçirmeleri çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etki yaratarak suç işleme oranlarını yükselttiğini söylemek mümkündür. Kitle iletişim araçlarından televizyonun her evde bulunması ve hızla yayılması, kanal sayısının artması, denetimden çıkmış bir şekilde bireylere şiddet, saldırganlık ve ahlak normlarını zorlayan içeriklerin sunulması ve suçlu davranış biçimlerinin sunulması bireylerdeki suç işleme davranışı ile kitle iletişim araçları arasındaki ilişki sorununu ön plana çıkartmıştır. Bu çalışmada kitle iletişim araçları, çocuk ve gençlerin suça yönelimlerini teorik olarak incelemeye çalışılacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Film, Radyo, Televizyon

Mass Media and Fact of Crime

Öz:
Communication has made rapid progresses and alternation in parallel with time. Nowadays this progress continues rapidly. Individuals reach opportunities of accessing all data soonest on our globalized world. Especially popularization of communication has been one of the most important factors that simplify reaching information. Mass communication is a communication which is realized through means, which have bulk properties, like television, newspaper, radio, internet, cinema etc…. Mass media provides obtaining information, learning, interpreting subjects which they learn, analyzing and criticizing all related subjects in daily life of people. It can be possible with broadcasting events to society and individuals. This broadcastingprocess is also realized by mass media. Printed media, like magazines, newspapers, books and audio- visual media, like radio, cinema, internet, television and video films etc., intensively transfer messages to the people. Mass media transfers message moreover they can cause formation of social behavioral changes at the structure of the people and individuals. Mass media contribute formation of new expectations, emotions, thoughts, values, beliefs, attitudes and actions by providing new life models. At present it is a reality that cannot be denied that people be exposed to intensive messages ofmeans of communication. It can be said that especially children and young people usually spend spare time by using mass media so this affects negatively and increases ratio of criminality. Even if every house has a television, one of mass media, and spread rapidly, increase of channel number, providing contents that forces ethic norms, violence and aggressivityand presenting guilty behavioral manners bring relation problem between criminality behavior of individuals and mass media into the forefront. In this research we are going to try to mass media, turning into crime of young people and children theoretically.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Film, Radyo, Televizyon
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aydın, Oya Şakı (2007), Alımlama Araştırmaları ve Kültürel Çalışmalar Geleneğinin Katkısı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Yıl:6 Sayı:11 Bahar.
  • Bandura, Albert (1073), Agression: A Social Learning Analysis, Prentice-Hall, Englewood Cliffs.
  • Çakır, Vedat (2005), Bir Sosyal Etkinlik Olarak Eğlence veTelevizyon(KonyaÖrneği),http://www.sosyalbil.selcuk.edu .tr/sos_mak/articles/2005/13/VCAKIR.PDF Erişim Tarihi: 20.08.2013
  • Gürsoy Figen -Yıldız Bıçakcı Müdriye - Aral Neriman (2007), Ergenlerin Suça Yönelik Davranışlarını Akran Değerlendirmeleri ile Belirlenmesi, 6.Anadolu Adli Bilimler Kongresi, Sözel ve Poster Bildiriler Kitabı, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa
  • Griffin, E. (2000), A First look At Communication Theory, MC Graw Hill, U.S.2000, s. 354, 554, aktaran: Oya Şakı Aydın, Alımlama Araştırmaları ve Kültürel Çalışmalar Geleneğinin Katkısı, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Yıl:6 Sayı:11 Bahar.
  • Güz, Nurettin (1995),“Siyasal Tercihleri Belirlemede Kitle İletişim Araçlarının Rolü”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 28, sayı 1.
  • Kalender, Ahmet (2005), Siyasal iletişim, Seçmenler ve İkna Stratejileri, Çizgi Kitabevi, Konya.
  • Kara, Taylan (2011), Görsel Medyanın Aile Bireyleri Üzerindeki Etkisi Üzerine Bir Araştırma, T.C. Başbakanlık, T.İ.K., TÜİK Uzmanlık Tezi, Manisa.
  • Kunt, Veysel (2003). Suç ve Çocuk, Ankara Ün.,SBE., Sosyal Antropoloji ABD., Yüksek Lisans Tezi.
  • Megep, (2007), Mesleki ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Toplum ve Çocuk, Ankara.
  • Mutlu, Erol (2005), Globalleşme, Popüler Kültür ve Medya, Ütopya Yayınevi, Ankara.
  • Mutlu, Erol (1998), İletişim Sözlüğü, Ark Yayınları, Ankara.
  • Mutlu, Erol (1999), Televizyon ve Toplum, TRT Yayınları, Ankara.
  • Oskay, Ünsal (1993), XIX. Yüzyıldan Günümüze Kitle İletişiminin Kültürel İşlevleri, Der Yayınları, İstanbul.
  • Oskay, Ünsal (1971), Toplumsal Gelişmede Radyo ve Televizyon, Geri Kalmışlık Açısından Olanaklar ve Sınırlar, Sevinç Matbaası, Ankara.
  • Özkök, Ertuğrul (1985), İletişim Kuramları Açısından Kitlelerin Çözülüşü, Tan Yayınları, Ankara
  • Sevük, Handan Y. (1998), Uluslararası Sözleşmelerdeki İlkeler Açısından Çocuk Suçluluğu ile Mücadelede Kurumsal Yaklaşım, Beta Basım Yayım, 1. Basım, İstanbul.
  • Tannenbaum, D. P.H. (1975), “Zillmann, Emotional Arousal in the Facilitation of Aggression Through Communication”,Der. L. Berkowitz, Advances in Experiment Social Psychology, Cilt 8, Academic Press, New York.
  • Taşdemir, Erdem (2002), Basının Kamuoyu Oluşturma Fonksiyonu Doğrultusunda Siyasi Partilere Yaklaşımı, Selçuk İletişim Dergisi Cilt:2, Sayı:3, Konya.
  • Türkoğlu, Nurçay (2003), Kitle İletişimi ve Kültür, Naos Yayınları, İstanbul.
  • Uslu, Zeynep Karahan (2000), Televizyon ve Kadın, Alfa Yayınları, İstanbul.
  • Yalçın, Ayhan (1998), Benim Avukatım, Ansiklopedik hukuk rehberi, Geçit Kitabevi, İstanbul.
  • Yavuzer, Haluk (2006), Çocuk ve Suç, Remzi Kitabevi, 11.Basım, İstanbul.
  • Yumlu, Konca (1994), Kitle İletişim Kuram ve Araştırmaları, Nam Basım, İzmir.
APA Dilber F (2014). Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. , 60 - 66.
Chicago Dilber Fadime Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. (2014): 60 - 66.
MLA Dilber Fadime Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. , 2014, ss.60 - 66.
AMA Dilber F Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. . 2014; 60 - 66.
Vancouver Dilber F Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. . 2014; 60 - 66.
IEEE Dilber F "Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu." , ss.60 - 66, 2014.
ISNAD Dilber, Fadime. "Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu". (2014), 60-66.
APA Dilber F (2014). Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16(Özel Sayı I), 60 - 66.
Chicago Dilber Fadime Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 16, no.Özel Sayı I (2014): 60 - 66.
MLA Dilber Fadime Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, vol.16, no.Özel Sayı I, 2014, ss.60 - 66.
AMA Dilber F Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2014; 16(Özel Sayı I): 60 - 66.
Vancouver Dilber F Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 2014; 16(Özel Sayı I): 60 - 66.
IEEE Dilber F "Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 16, ss.60 - 66, 2014.
ISNAD Dilber, Fadime. "Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu". Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 16/Özel Sayı I (2014), 60-66.