YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl: 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 26 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 18-10-2019

YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Öz:
Bir yerden bir yere götürülmesi mümkün olmayan bir değere sahip mülke, taşınmaz mal yada gayrimenkul adı verilmektedir. Değer artış kazancı ve sermaye kazancı elde etmekamacıyla elde tutulan gayrimenkuller yatırım amaçlı gayrimenkuller olarak ifadeedilmektedir. Kazanç elde etmek veya kira geliri elde etmek amacıyla elde tutulan bu türtaşınmazların ölçüm ve muhasebeleştirme esasları uygulamadaki Tekdüzen MuhasebeSistemi’ne göre değişmiş bulunmaktadır.Bu çalışmada, günümüzde firmalara ciddi bir ekonomik gelir sağlayan yatırım amaçlıgayrimenkullerin ölçüm ve muhasebeleştirilme esaslarının Tekdüzen Muhasebe Sistemi veBüyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı açısından karşılaştırmasıyapılarak literatüre katkı sağlamak hedeflenmiş, benzerlikler ve farklılıkları açıklamakamacıyla çeşitli örnekler sunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme

COMPARISON OF MEASUREMENT AND ACCOUNTING TREATMENT OF INVESTMENT PROPERTIES FOR LARGE AND MEDIUM SIZED ENTERPRISES IN TERMS OF FINANCIAL REPORTING STANDARDS AND UNIFORM ACCOUNTING SYSTEM

Öz:
A property that cannot be moved from one place to another is defined as immovable property or real estate. Immovable properties retained with the intention of earning a return from value increment and capital gains are referred to as investment properties. Measurement and accounting treatment of such immovable properties kept for earning a return or rental income have been changed according to the Uniform Accounting System in practice. In this study, it is aimed to make contribution to the literature by comparing measurement and accounting treatment of investment properties that provide significant economic gains for the companies in terms of the Uniform Accounting System and Financial Reporting Standards for Large and Medium Sized Enterprises and several examples are given to explain similarities and differences.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SABUNCU B (2019). YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. , 1 - 26.
Chicago SABUNCU BIRSEL YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. (2019): 1 - 26.
MLA SABUNCU BIRSEL YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. , 2019, ss.1 - 26.
AMA SABUNCU B YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. . 2019; 1 - 26.
Vancouver SABUNCU B YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. . 2019; 1 - 26.
IEEE SABUNCU B "YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI." , ss.1 - 26, 2019.
ISNAD SABUNCU, BIRSEL. "YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI". (2019), 1-26.
APA SABUNCU B (2019). YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, 12(1), 1 - 26.
Chicago SABUNCU BIRSEL YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 12, no.1 (2019): 1 - 26.
MLA SABUNCU BIRSEL YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, vol.12, no.1, 2019, ss.1 - 26.
AMA SABUNCU B YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları. 2019; 12(1): 1 - 26.
Vancouver SABUNCU B YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları. 2019; 12(1): 1 - 26.
IEEE SABUNCU B "YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, 12, ss.1 - 26, 2019.
ISNAD SABUNCU, BIRSEL. "YATIRIM AMAÇLI GAYRİMENKULLERİN ÖLÇÜM VE MUHASEBE ESASLARININ BÜYÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER İÇİN FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI VE TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI". Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 12/1 (2019), 1-26.