BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Yıl: 2019 Cilt: 19 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 43 - 62 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 20-11-2019

BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Öz:
Çalışmanın konusu, fon sağlama amacıyla sermaye piyasalarına ihraç edilen birmenkul kıymet olan sukuk finansal aracıdır. Çalışmada sukuk finansal aracınınincelenerek küresel ekonomideki rolünün vurgulanması, Türkiye’deki sukukpiyasaları hakkında bilgi verilmesi, geleneksel tahvil endeksleri ile sukukendeksleri arasındaki ilişkilerin ekonometrik olarak incelenmesiamaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, S&P ABD Devlet Tahvili Endeksi ileDow Jones AAA Dereceli Sukuk Toplam Getiri Endeksinin ve S&P 500 TahvilEndeksi ile S&P Global Yüksek Getirili Sukuk Endeksinin arasındaki kısa veuzun dönemli ilişkiler test edilmiştir. ABD’nin hem devlet tahvili hem de özelsektör tahvili endekslerinin global sukuk endekslerini etkilediği sonucu eldeedilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans

SUKUK AS A CAPITAL MARKET INSTRUMENT: AN APPLICATION ON S&P SUKUK INDEX AND CONVENTIONAL BOND INDEX

Öz:
The subject of the study is sukuk financial instrument which is issued to the capital markets for funding. In this study, examining this financial instrument and emphasizing its role in the global economy, informing about the sukuk market in Turkey, analyzing the relations between traditional bond indices and sukuk indices econometrically are aimed. For this purpose, the short and long term relations between the S&P US Treasury Bond Index and the DJ AAA Sukuk Total Return Index as well as relations between the S&P 500 Bond Index and the S&P Global High Yield Sukuk Index were analyzed. The results indicated that both of US government bonds and private sector bond indices affect global sukuk indices.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Sarkaya Icellioglu C (2019). BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. , 43 - 62.
Chicago Sarkaya Icellioglu Cansu BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. (2019): 43 - 62.
MLA Sarkaya Icellioglu Cansu BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. , 2019, ss.43 - 62.
AMA Sarkaya Icellioglu C BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. . 2019; 43 - 62.
Vancouver Sarkaya Icellioglu C BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. . 2019; 43 - 62.
IEEE Sarkaya Icellioglu C "BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA." , ss.43 - 62, 2019.
ISNAD Sarkaya Icellioglu, Cansu. "BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA". (2019), 43-62.
APA Sarkaya Icellioglu C (2019). BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(1), 43 - 62.
Chicago Sarkaya Icellioglu Cansu BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19, no.1 (2019): 43 - 62.
MLA Sarkaya Icellioglu Cansu BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.19, no.1, 2019, ss.43 - 62.
AMA Sarkaya Icellioglu C BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019; 19(1): 43 - 62.
Vancouver Sarkaya Icellioglu C BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019; 19(1): 43 - 62.
IEEE Sarkaya Icellioglu C "BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, ss.43 - 62, 2019.
ISNAD Sarkaya Icellioglu, Cansu. "BİR SERMAYE PİYASASI ARACI OLARAK SUKUK: S&P SUKUK ENDEKSİ VE GELENEKSEL TAHVİL ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19/1 (2019), 43-62.