Yıl: 2019 Cilt: 0 Sayı: 37 Sayfa Aralığı: 81 - 89 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 23-12-2019

Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi

Öz:
Afet, ekonomik ve sosyal kayıplara neden olan, sosyal hayatı kesintiyeuğratan ve ani olarak gelişen ve yerel kapasite ile üstesinden gelinemeyenolaylar olarak tanımlanır. Doğa kaynaklı ya da insan/teknoloji kaynaklıafetler aynı zamanda yavaş gelişen ve ani gelişen afetler olarak dasınıflandırılmaktadır. İklim değişiklikleri, kuraklık, çölleşme ve busüreçlere bağlı olarak gelişen kıtlık afeti de yavaş gelişen afetler sınıfındadeğerlendirilebilir. Dünya coğrafyasının birçok bölümünde insanoğlununvaroluşundan bu yana yaşanan kıtlık afeti dönem dönem Anadolutopraklarında da etkili olmuştur. Kıtlık, uzun süre yiyecek yetersizliğininbir sonucu olarak ortaya çıkar. Yağışların azlığı ile su kaynakları azalmayabaşlar ve kuraklığın etkisi artmaya başlar. Kıtlık, açlık ve susuzluk ciddisonuçlara neden olabilir. Anadolu tarihi dönemler boyunca, özellikleyağışların azlığı ve çekirge istilaları nedeniyle kıtlık afetine maruz kalmıştır.Hatta efsaneler, destanlara konu olan önemli kıtlıklar göç olgusunu daberaberinde getirmiştir. İnsan göçü, din, kültür, ekonomi, savaş, terörve afet gibi faktörlerle gerçekleşmektedir. Genellikle bu göçler zorunlunedenlerle ortaya çıkmış, yiyecek bulma arayışından ya da diğer türdenafetlerden kaynaklanmıştır. Kuraklık ve buna bağlı oluşan kıtlık iklimdeğişikliklerinin hızlanması ile artış göstermektedir. Bu çalışmada kıtlıkafeti kavramı, türleri, tarihte yaşanan kıtlık olayları anlatılmış ve kıtlıkafetine karşı alınabilecek önlemler ve risk yönetimi tartışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Coğrafya Kültürel Çalışmalar

Climate Related Famine Disasters in Anatolia and Risk Management

Öz:
Disasters are defined as sudden disruptions to the functioning of a community or a society at any scale that cannot be overcome by the local capacity. Disasters are also classified as natural or technological/human-made or as slow onset and rapid onset disasters. Climate change, drought, desertification and famine disaster due to these processes can be considered slow onset disasters. In many parts of the World since the existence of humanity, the famine has been effective. Scarcity emerges as a result of long-term food shortages. With the lack of rainfall, water resources begin to decrease and the effects of drought starts to increase. Famine, hunger and thirst can cause serious consequences. Throughout history, Anatolia was exposed to famine disasters, particularly due to the lack of precipitation and grasshopper infestation. In fact, legends and important famines that became subjects to epics have brought the phenomenon of migration. Human migration is realized by factors such as religion, culture, economy, war, terror and disaster. Generally, migrations are caused by searching for food in the past. drought and the increased famine with the acceleration of climate change. In this study, the concept of famine disaster, its types and the measures that can be taken against it are discussed along with the risk management.
Anahtar Kelime:

Konular: Coğrafya Kültürel Çalışmalar
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
APA Varol N, SELİMOĞLU E, GÜLTEKİN T (2019). Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. , 81 - 89.
Chicago Varol Nehir,SELİMOĞLU Eda,GÜLTEKİN Timur Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. (2019): 81 - 89.
MLA Varol Nehir,SELİMOĞLU Eda,GÜLTEKİN Timur Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. , 2019, ss.81 - 89.
AMA Varol N,SELİMOĞLU E,GÜLTEKİN T Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. . 2019; 81 - 89.
Vancouver Varol N,SELİMOĞLU E,GÜLTEKİN T Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. . 2019; 81 - 89.
IEEE Varol N,SELİMOĞLU E,GÜLTEKİN T "Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi." , ss.81 - 89, 2019.
ISNAD Varol, Nehir vd. "Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi". (2019), 81-89.
APA Varol N, SELİMOĞLU E, GÜLTEKİN T (2019). Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. Antropoloji, 0(37), 81 - 89.
Chicago Varol Nehir,SELİMOĞLU Eda,GÜLTEKİN Timur Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. Antropoloji 0, no.37 (2019): 81 - 89.
MLA Varol Nehir,SELİMOĞLU Eda,GÜLTEKİN Timur Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. Antropoloji, vol.0, no.37, 2019, ss.81 - 89.
AMA Varol N,SELİMOĞLU E,GÜLTEKİN T Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. Antropoloji. 2019; 0(37): 81 - 89.
Vancouver Varol N,SELİMOĞLU E,GÜLTEKİN T Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi. Antropoloji. 2019; 0(37): 81 - 89.
IEEE Varol N,SELİMOĞLU E,GÜLTEKİN T "Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi." Antropoloji, 0, ss.81 - 89, 2019.
ISNAD Varol, Nehir vd. "Anadolu’da İklime Bağlı Kıtlık Afeti ve Risk Yönetimi". Antropoloji 37 (2019), 81-89.