Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki

Yıl: 2018 Cilt: 15 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 52 - 56 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-01-2020

Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki

Öz:
Giriş: Bu çalışmada doğum yapan annelerin doğumu algılayışı ile hemşirelik bakımını algılayışı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipteki epidemiyolojik araştırmada 97normal doğum ya da planlanmamış sezeryan yapan anneye ulaşılmıştır.Veri toplamak amacıyla Soru Formu, Annenin Doğumu Algılama Ölçeği(ADAÖ) ve Hemşirelik Bakımını Algılama Ölçeği (HBAÖ) kullanılmıştır.Veri girişi için “SPSS for Windows 18.0”paket programı kullanılmıştır.Bulgular: Doğum sayısı ve ADAÖ alt boyutundan doğum ağrısıdeneyimleri puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı farkolduğu, doğum sayısı arttıkça doğum ağrısı deneyimlerinin olumluolduğu belirlenmiştir (p<0.05). Katılımcıların ADAÖ ve tüm alt boyutlarıpuan ortalamaları ile HBAÖ toplam puan ortalamaları arasında pozitifyönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır (p<0.05).Sonuç: Annelerin hemşirelik bakımı olumlu yönde algılayışı doğum sürecini de olumlu algılamalarını sağlamaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları Hemşirelik

The Correlation Between Perception of Birth And Nursing Care Levels of Mothers

Öz:
Aim: The aim of study was to evaluate relationship between level of mothers’ perception of birth and nursing care. Material and Methods: This descriptive epidemiologic study was carried out with 97 mothers who made normal birth or unplanned caesareon. Perception of Birth Scale and Patient Perception of Nursing Care have been using during the data collection. Data was analyzed by with SPSS 18.00 Statistical Package Program. Results: A statistically significant difference was found between POBS’s sub-scale pain experiences of birth. it was found that more births increases positive pain experiences of birth. A positive and significant correlation was also found between POBS, POBS’subscales and PPNC scores (p<0.01). Conclusion: A positive perception of nursing care of mothers provides positive perception of birth process.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA YILMAZ e, NAZİK F (2018). Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. , 52 - 56.
Chicago YILMAZ emine,NAZİK FEYZA Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. (2018): 52 - 56.
MLA YILMAZ emine,NAZİK FEYZA Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. , 2018, ss.52 - 56.
AMA YILMAZ e,NAZİK F Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. . 2018; 52 - 56.
Vancouver YILMAZ e,NAZİK F Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. . 2018; 52 - 56.
IEEE YILMAZ e,NAZİK F "Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki." , ss.52 - 56, 2018.
ISNAD YILMAZ, emine - NAZİK, FEYZA. "Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki". (2018), 52-56.
APA YILMAZ e, NAZİK F (2018). Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 15(2), 52 - 56.
Chicago YILMAZ emine,NAZİK FEYZA Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15, no.2 (2018): 52 - 56.
MLA YILMAZ emine,NAZİK FEYZA Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, vol.15, no.2, 2018, ss.52 - 56.
AMA YILMAZ e,NAZİK F Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2018; 15(2): 52 - 56.
Vancouver YILMAZ e,NAZİK F Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi. 2018; 15(2): 52 - 56.
IEEE YILMAZ e,NAZİK F "Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki." Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi, 15, ss.52 - 56, 2018.
ISNAD YILMAZ, emine - NAZİK, FEYZA. "Annelerin Doğumu Algılayışı ile Hemşirelik Bakımını Algılayışı Arasındaki İlişki". Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 15/2 (2018), 52-56.