Yıl: 2018 Cilt: 25 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 925 - 939 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 13-02-2020

Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Finansal okuryazarlık finansal piyasaları anlayabilme, tasarruf ve tüketim dengesinikurabilme, finansal risk ve çeşitli alternatifler arasından doğru seçimleri yapabilme yeteneği olaraktanımlanabilir. Finansal okuryazarlık; bireylerin kredi kartı kullanımı, emeklilik planları, konut vebireysel kredi kullanımının hangi zamanlarda avantajlı olduğunu, sigorta gibi faaliyetlerin nasılişlediğini ve hangilerinin bireylerin çıkarlarına hizmet ettiğini ortaya çıkarır. Kişilerin finansalokuryazarlık düzeyinin yüksek olması finansal piyasaları anlamalarına ve risk-getiri dengesikurmalarına yardımcı olur. Özellikle üniversite gençliğinin finansal okuryazarlık düzeyinin yüksekolması ülke geleceğini şekillendirmek için gereklidir. Üniversiteye gelmiş bireylerin finansalokuryazarlık düzeylerini artırmak sadece finans derslerine giren akademisyenlerle mümkündeğildir. Bu kültürü kazandırmak ancak üniversitedeki akademisyenlerin tamamının temel finansbilgilerinin yükseltilmesi ile gerçekleştirilebilecektir. Çalışmamızda Türkiye’deki akademisyenlerinfinansal okuryazarlık düzeylerini ölçmek amacıyla temel ve gelişmiş finansal okuryazarlıkdüzeylerini ölçen sorular sorulmuştur. Anket dört yüz on beş akademisyene uygulanmıştır. Bukapsamda erkek akademisyenlerin kadınlardan, sosyal bilimler alanında çalışan akademisyenlerinsağlık bilimlerinde çalışanlardan, lisansüstü mezunu olan akademisyenlerin lisans mezunuolanlardan, öğretim görevlisi ve öğretim üyesi olan akademisyenlerin araştırma görevlisiolanlardan finansal açıdan daha okuryazar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca akademisyenlerinyaşları arttıkça finansal okuryazarlık düzeylerinin artmakta olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim İşletme Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans

A Research On The Determination Of The Relationship Between Academic Improvement And Financial Literacy

Öz:
Financial literacy can be defined as the ability of financial markets to understand, to set the savings and consumption balance, financial risk and to make the right choice among various alternatives. Financial literacy; reveals individuals use credit cards, retirement plans, when it is advantageous to use housing and personal lending, how work activities such as insurance, and which ones serve their interests. The high level of financial literacy of people helps to understand financial markets and establish a risk-return balance. In particular, the high level of financial literacy of university youth is necessary to shape the country's future. Increasing the financial literacy of individuals who have come to the university is not possible with the only academicians who are in finance courses. Gaining this culture can be achieved by upgrading the basic financial information of all academics in universities.In this research; In order to measure the financial literacy levels of academicians who are working in Turkey, questions were asked about basic and advanced financial literacy levels. Four hundred and fifteen academics were employed in the survey. Consequently, by the meaning of financial literacy level male academicians, academicians which are studying on social sciences, academicians whose have post graduate degree and faculty members are higher than female acedemicians, academicians on health sciences, academicians whose have graduate degree and lecturers respectively. In addition, as the age of academicians increases, financial literacy levels also increase
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim İşletme Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Almenberg, J. & Save-Söderberg J. (2011). Financial literacy and retirement planning in Sweden. CeRP Working Paper, No:112, Italy.
  • Altan, F. ve Biçer, E.B. (2016), Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık ile İlgili Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Aralık, 20(4), ss. 1501-1517.
  • Amagir, Aisa & Groot, Wim & Maassenvandenbrink, H & Wilschut, A. (2017). A review of financial-literacy education programs for children and adolescents. Citizenship, Social and Economic education. 2017
  • Barış, S. (2016). Finansal Okuryazarlık ve Bütçeleme Davranışı: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. TESAM Akademi Dergisi, 3(2), 13-38.
  • Danışman ,Sezer D Ve Gümüş U.T, Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Kara Harp Okulu Bilim Dergisi,12,2016
  • Dick, J. (2013). Knowing what not to do: financial literacy and consumer credit choices, Master Thesis: 6-14.
  • Er B., Şahin Y.E., Mutlu M., "Finansal Eylem ve Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma", Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, vol.54, pp.75-88, 2017
  • FINLIT ”Financial Literacy around the World (2015)” https://responsiblefinanceforum.org/wpcontent/uploads/2015/12/2015-Finlit_paper_17_F3_SINGLES.pdf Erişim(22.04.2018)
  • Sedat Durmuşkaya & Yusuf Bahadır Kavas / Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma 936
  • Gosaitse E. Solomon & Trust Nhete & Burman M. Sithole.(2018) The Case for the Need for Personal Financial Literacy Education in Botswana Secondary Schools , SAGE Open, 8(1), (2018).
  • Gutnu, M.M. ve Cihangir M. (2015). Finansal Okuryazarlık: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Personeli Üzerinde Bir Araştırma. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(10), 415-424.
  • Huston, S. J. (2010). Measuring Financial Literacy, Journal of Consumer Affairs, 44(2). ss. 296- 316.
  • Jappelli, T. & Padula, M., (2011). Investment in financial literacy and saving decisions. CSEF Working Paper, No. 272, University of Naples, Italy.
  • Kılıç, Y.,Ata, H.A. ve Seyrek, İ. H. (2015). Finansal Okuryazarlık: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 17(66), 129-150.
  • Lusardi, A., Mitchell, O. S. ve Curto, V. (2010). Financial Literacy Among the Young. Journal of Consumer Affairs, 44(2). ss. 358-380.
  • Lusardi, A. & Mitchell, O. S. (2014). The economic importance of financial literacy: theory and evidence. Forthcoming Journal of Economic Literature 52(1),5 – 44.
  • Mahdzan, N. E. ve Tabiani, S. (2013). The Impact of Financial Literacy on Individual Saving: an Exploratory Study in the Malaysian Context. Transformations in Business &Economics, 12(1). ss. 41-55.
  • Ricci, O. and Caratelli, M. (2017) Financial literacy, trust and retirement planning. Journal of Pension Economics and Finance, 16: 43–64.
  • Şamiloğlu, F., Y. E. Kahraman, H. Bağcı (2016) “Finansal Okuryazarlık Araştırması: Erciyes Üniversitesi Öğrencileri Üzerinde Bir Uygulama”, Uluslararası Yönetim İktisat Ve İşletme Dergisi (Icafr 16 Özel Sayısı).
  • Yıldırım, M., Bayram, F., Oğuz, A., & Günay, G. (2017). Financial Literacy Level of Individuals and Its Relationships to Demographic Variables. Mediterranean Journal of Social Sciences, 8(3), 19.
APA DURMUSKAYA S, Kavas Y (2018). Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. , 925 - 939.
Chicago DURMUSKAYA Sedat,Kavas Yusuf Bahadır Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. (2018): 925 - 939.
MLA DURMUSKAYA Sedat,Kavas Yusuf Bahadır Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. , 2018, ss.925 - 939.
AMA DURMUSKAYA S,Kavas Y Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. . 2018; 925 - 939.
Vancouver DURMUSKAYA S,Kavas Y Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. . 2018; 925 - 939.
IEEE DURMUSKAYA S,Kavas Y "Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma." , ss.925 - 939, 2018.
ISNAD DURMUSKAYA, Sedat - Kavas, Yusuf Bahadır. "Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma". (2018), 925-939.
APA DURMUSKAYA S, Kavas Y (2018). Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(3), 925 - 939.
Chicago DURMUSKAYA Sedat,Kavas Yusuf Bahadır Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25, no.3 (2018): 925 - 939.
MLA DURMUSKAYA Sedat,Kavas Yusuf Bahadır Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.25, no.3, 2018, ss.925 - 939.
AMA DURMUSKAYA S,Kavas Y Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2018; 25(3): 925 - 939.
Vancouver DURMUSKAYA S,Kavas Y Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2018; 25(3): 925 - 939.
IEEE DURMUSKAYA S,Kavas Y "Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma." Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25, ss.925 - 939, 2018.
ISNAD DURMUSKAYA, Sedat - Kavas, Yusuf Bahadır. "Akademik Gelişim Ve Finansal Okuryazarlık Arasındaki İlişkinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma". Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 25/3 (2018), 925-939.