Yıl: 2018 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 436 - 453 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 01-03-2020

Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları

Öz:
Bu çalışmada, çocukların ihmal ve istismarı olgularıyla karşılaşma olasılığının daha fazla olduğudüşünülen aile hekimi ve öğretmenlerin, çocuk ihmal ve istismarına yönelik görüş ve tutumlarınınincelenmesi amaçlanmıştır. Betimsel tarama modelindeki çalışmada, çalışma grubunu 29 aile hekimive 59 öğretmen olmak üzere 88 kişi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında “Çocuk İhmal veİstismarına Yönelik Davranışları İçeren Anket Formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-Testi,ANOVA ve Pearson Korelasyondan yararlanılmıştır. Sonuç olarak; aile hekimi ve öğretmenlerin, çocukihmali ve istismarı olgularıyla sık karşılaşmadıkları, karşılaştıkları durumlarda ne yapacaklarıkonusunda zorlandıkları belirlenmiştir. Erkeklerin cinsel ve duygusal istismara yönelikfarkındalıklarının kadınlardan daha yüksek olduğu, 46 ve üzeri yaş grubundaki bireylerin cinselistismara yönelik daha az hassasiyet gösterdikleri, öğretmenlerin aile hekimlerine oranla cinsel,duygusal istismar ve ihmale ilişkin olarak daha duyarlı oldukları belirlenmiştir. Aile hekimleri veöğretmenlerin, çocuk ihmal ve istismarı konusundaki farkındalığı arttıkça karşılaştıkları vakalaradaha duyarlı bir tutum sergileme eğiliminde oldukları belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

Views and Attitudes of Family Physicians and Teachers on Child Neglect and Abuse

Öz:
In this study, it was aimed to examine the views and attitudes of family physicians and teachers towards child neglect and abuse since they are considered to be more likely to encounter issues of child neglect and abuse. In the present study conducted using the descriptive survey model, the study group consisted of 88 individuals including 59 teachers and 29 family physicians. In the collection of data, "Questionnaire on Behaviours That Bring About Child Neglect and Abuse" was used. During the process of analysing the data, t-test, ANOVA and Pearson's correlation were utilised. It is concluded that family physicians and teachers did not encounter cases of child abuse and neglect very frequently but in case of such incidents they had difficulty in coping with them. The findings based on the results of the survey may be stated as follows: i) The awareness of males about sexual and emotional abuse was higher than that of females. ii) Individuals who are in the age of 46 or older were less sensitive about sexual abuse. iii) Teachers were more sensitive to sexual and emotional abuse and neglect than family physicians. iv) The sensitivity of family physicians and teachers to the cases of child neglect and abuse increases in proportion to their awareness in this regard.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÖZYÜREK A, ÇETİN A, YILDIRIM R (2018). Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. , 436 - 453.
Chicago ÖZYÜREK Arzu,ÇETİN ASYA,YILDIRIM Rukiye Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. (2018): 436 - 453.
MLA ÖZYÜREK Arzu,ÇETİN ASYA,YILDIRIM Rukiye Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. , 2018, ss.436 - 453.
AMA ÖZYÜREK A,ÇETİN A,YILDIRIM R Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. . 2018; 436 - 453.
Vancouver ÖZYÜREK A,ÇETİN A,YILDIRIM R Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. . 2018; 436 - 453.
IEEE ÖZYÜREK A,ÇETİN A,YILDIRIM R "Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları." , ss.436 - 453, 2018.
ISNAD ÖZYÜREK, Arzu vd. "Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları". (2018), 436-453.
APA ÖZYÜREK A, ÇETİN A, YILDIRIM R (2018). Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(1), 436 - 453.
Chicago ÖZYÜREK Arzu,ÇETİN ASYA,YILDIRIM Rukiye Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 7, no.1 (2018): 436 - 453.
MLA ÖZYÜREK Arzu,ÇETİN ASYA,YILDIRIM Rukiye Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.7, no.1, 2018, ss.436 - 453.
AMA ÖZYÜREK A,ÇETİN A,YILDIRIM R Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2018; 7(1): 436 - 453.
Vancouver ÖZYÜREK A,ÇETİN A,YILDIRIM R Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2018; 7(1): 436 - 453.
IEEE ÖZYÜREK A,ÇETİN A,YILDIRIM R "Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7, ss.436 - 453, 2018.
ISNAD ÖZYÜREK, Arzu vd. "Aile Hekimi ve Öğretmenlerin Çocuk İhmal ve İstismarı Konusundaki Görüş ve Tutumları". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 7/1 (2018), 436-453.