Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri

Yıl: 2018 Cilt: 14 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 912 - 936 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.17860/mersinefd.475515 İndeks Tarihi: 05-03-2020

Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri

Öz:
İnternet ortamında yaygınlaşarak önem kazanan sosyal medya ağları toplumsal yaşama etki edecekdüzeyde gelişim göstermiştir. Bu sosyal ağlar bireyler üzerinde farklı etkiler gösterirken geleneksel sosyalyaşamın dışında bir değişimi ve sosyalleşme biçimini beraberinde getirmektedir. İnternet uygulamalarıiçerisinde özellikle sosyal medya, önemli bir sosyalleşme aracıdır. Toplumsallaşma sürecinin başatnoktalarından olan gençlik dönemi de bu bağlamda incelenmesi gereken önemli bir aşamayıoluşturmaktadır. Bu anlamda çalışmanın ana temasını sosyal medya ortamlarının üniversite öğrencilerininsosyalleşme şekillerinde yarattığı değişim ve dönüşüm oluşturmaktadır. Bu araştırma, üniversiteöğrencilerinin bir sosyalleşme alanı olarak sosyal medya hakkındaki görüşlerini; sosyal medyaortamlarındaki kültürel değerler, bilginin niteliği, ilişki biçimleri, ifade şekli, kültürel özellikler, davranışözellikleri çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın verileri, 2018-2019 eğitim öğretim yılıgüz döneminin başında Mersin üniversitesinde (4 fakülte, 1 Yüksekokul ve 1 Meslek Yüksek Okul)okuyan 394 öğrencinden alınan veriler doğrultusunda toplanmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacıtarafından geliştiren bir anket aracılığı ile toplanmıştır. Veriler önce kodlanmış ve SPSS paket programınayüklenmiştir. Araştırma alt problemleri izlenerek yürütülen frekans ve yüzdelik betimleyici istatistikselteknikleri ile araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin bir sosyalleşme alanı olarak sosyal medyaağları hakkında görüşleri incelenmiştir. Araştırmanın bulguları; üniversite öğrencilerinin sosyal medyaortamlarında diğer insanların dürüst ve samimi davranmadıklarını, gerçek dostluk ilişkileriyaşamadıklarını düşünmektedir. Üniversite öğrencileri sosyal medya ortamlardaki bilginin çoğunluklabilimsel nitelikli bilgiler olmadığını, magazinsel ve dedikoduya dayalı bir bilgi olduğunu, sosyalmedyadaki ilişki biçimlerinin gerçek aile ve arkadaşlık ilişkisinin yerini tutmadığını ifade etmektedirler.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Beşeri Bilimler Sosyoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

University Students' Views on Social Media As a Socialization Area

Öz:
Social media networks, which gained importance by becoming widespread in internet environment, have developed in a level that will affect social life. While these social networks have different effects on individuals, they bring about a different form of socialization apart from the traditional social life. Social media, especially in internet applications, is an important socialization tool. The youth period, which is one of the main points of the socialization process, constitutes an important stage to be examined in this context. In this sense, the main theme of this study is the transformation created by social media environments in the socialization process of university students. The aim of this research is to examine university students’ opinions on the social media as a socialization area in terms of cultural values, nature of the information, the forms of relationship, way of expression, cultural characteristics and behavioral characteristics in the social media environment. The data were collected from 394 students who studied at Mersin University (4 faculties, 1 college and 1 vocational college) at the beginning of the 2018-2019 academic year fall semester. The data of the study were collected by a questionnaire which was developed by the researcher. The data was first encoded and loaded into the SPSS package program. The frequency and percentage descriptive statistical techniques were carried out following the research sub-problems and the opinions of the university students participating in the study on social media networks as a socialization area were examined. According to the findings of the research, university students think that other people do not act honestly and sincerely in social media environments and they do not have real friendship relations. University students state that information in social media is usually not scientific knowledge, it is an information based on magazines and gossip, and that the forms of relationship in social media do not replace the real family and friendship relationship.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları Beşeri Bilimler Sosyoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktaş, A. S. (2017). Yetişkin bireylerde sosyal medya kullanım davranışları ile yalnızlık düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Üsküdar Üniversitesi, İstanbul.
  • Armağan, A. (2013). Gençlerin sanal alanı kullanım tercihleri ve kendilerini sunum taktikleri: bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(27), 78-92
  • Bakıroğlu, C. (2013). Sosyalleşme ve kimlik inşası ekseninde sosyal paylaşım ağları. Akademik Bilişim Konferansı, Antalya, Türkiye.
  • Baş, G. (2015). Eleştirel sosyal medya okuryazarlığı bağlamında yeni medyada imaj, görüntü ve beden sunumu (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Baym, N. ve Boyd, D. (2012). Socially mediated publicness: An introduction. Journal of Broadcasting and Electronic Media, 56(3).
  • Bayrak, H. (2018, 6 Şubat). 2018 İnternet Kullanımı ve Sosyal Medya İstatistikleri. 15 Mayıs 2018 tarihinde Erişim adresi: https://dijilopedi.com/2018-internet-kullanimi-ve-sosyalmedya- istatistikleri/
  • Bekiroğlu, H. A. ve Hülür, A. B. (2016). Üniversite öğrencilerinin facebook kullanımı ve dijital şizofreni üzerine bir araştırma. OÜSBAD, (146-175).
  • Bozkurt, V. (2006). Endüstriyel ve post endüstriyel dönüşüm-bilgi, ekonomi, kültür. Bursa: Ekin Kitabevi.
  • Duran Okur, H. ve Özkul, M. (2015). Modern iletişimin ara yüzü: Sanal iletişim sosyal paylaşım sitelerinin toplumsal ilişki kurma biçimlerine etkisi (facebook örneği). Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(21), 213-246.
  • Durmuş B. ve diğerleri. (2010). Facebook’tayız sosyal paylaşım ağlarının bireylere ve işletmelere yönelik incelenmesi: facebook üzerine bir araştırma. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Dursun, Ç. (2016). Sözlü yazılı ve görsel kültürde insan ve toplum. Erişim adresi: http://eogrenme.anadolu.edu.tr/eKitap/SOS315U.pdf
  • Erkuş, A. (2005). Bilimsel araştırma sarmalı. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Göker, G. ve Demir, M. ve Doğan, A. (2010). Ağ toplumunda sosyalleşme ve paylaşım: Facebook üzerine ampirik bir araştırma. E-Journal of New World Sciences Academy dergisi, 5(2),183-206.
  • Güçdemir, Y. (2010). Sanal ortamda iletişim-bir halkla ilişkiler perspektifi. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Gürsakal, N. (2009). Sosyal ağ analizi. Bursa: Dora Yayıncılık.
  • Hazar, M. (2011). Sosyal medya bağımlılığı: Bir alan çalışması. İletişim, Kuram ve Araştırma Dergisi, 32, 151-175.
  • Hürriyet (2010, 18 Ekim). Facebook bir özgüven sorunu. 20 Haziran 2018 Erişim adresi: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/facebook-bir-ozguven-sorunu-16010299
  • Karaduman, S. (2010). Modernizmden postmodernizme kimliğin yapısal dönüşümü. Journal of Yaşar University, 17(5), 2886-2899.
  • Karagülle, A. E. ve Çaycı, B. (2014). Ağ toplumunda sosyalleşme ve yabancılaşma. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 4(1), 1-9
  • Kenyon, G. ve McPherson, B. (1974). Approach to the study of sport socialization. İnternational Review of Sport Sociology, 9(1), 127.129.
  • Kök, A. (2013). Günümüz toplumsal ortamında kişilerarası ilişkilerdeki dönüşümün sosyal medyayı kullanan çocuklar üzerinden incelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Korkmaz, İ. (2013). Facebook ve mahremiyet: Görmek ve gözetle(n)mek. Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 5, 107-122.
  • Kuşay, Y. (2003). Sosyal medya ortamı olarak facebook’un çekiciliği ve ergenlerde bağımlılık düzeyi (Yayınlanmamış doktora tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Mercan, N. (Ocak 2010). Dijital dünyada zaman, mekan, insan ilişkileri ve yabancılaşma. Silahlı Kuvvetler Dergisi, 403, 100-111.
  • Oğuz, T. (2016). Çağdaş narkisisos’lar: facebook kullanım alışkanlıkları ve narsisizm. Selçuk İletişim, 9(2), 51- 68.
  • Özdemir, Z. (2015). Sosyal medyada kimlik inşasında yeni akım: özçekim kullanımı. Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 2(1), 112-131.
  • Sabah, (2018, 19 Mart ). Dünyada 3 milyar 190 bin kişi sosyal medya kullanıyor. 15 Haziran 2018 tarihinde Erişim adresi: https://www.sabah.com.tr/teknoloji/2018/03/19/dunyada- 3-milyar-190-bin-kisi-sosyal-medya-kullaniyor
  • Timetürk (2012, 18 Eylül ). Facebook gençliği kimlik krizi yaşıyor. 15 Haziran 2018 tarihinde Erişim adresi: https://www.timeturk.com/tr/2012/09/18/facebook-gencligi-kimlik-kriziyasiyor. html
  • Timisi, N. (2003). Yeni iletişim teknolojileri ve demokrasi. Ankara: Dost Yayınları.
  • Timisi, N. (2005). Sanalı gerçekliği internetin kimlik ve topluluk alanlarına giriş. M. Binark ve B. Kılıçbay (Yay. haz.). İnternet, Toplum, Kültür içinde (ss. 89-105). Ankara, Epos Yayınları.
  • Toprak, A. ve diğerleri (2009). Toplumsal paylaşım ağı facebook: “Görülüyorum öyleyse varım!”. İstanbul: Kalkedon Yayınları.
  • Tutgun Ünal, A. (2015). Sosyal medya bağımlılığı: üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma (Yayımlanmamış doktora tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Uluç G. ve Yarcı A. (2017). Sosyal medya kültürü. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 52, 88-102.
  • Uzundumlu, Ö. (2015). Bir iletişim formu olarak sosyal medyada fotoğraf paylaşımı: selfie örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
APA Karaboğa M (2018). Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. , 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
Chicago Karaboğa Mehmet Tahir Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. (2018): 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
MLA Karaboğa Mehmet Tahir Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. , 2018, ss.912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
AMA Karaboğa M Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. . 2018; 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
Vancouver Karaboğa M Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. . 2018; 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
IEEE Karaboğa M "Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri." , ss.912 - 936, 2018. 10.17860/mersinefd.475515
ISNAD Karaboğa, Mehmet Tahir. "Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri". (2018), 912-936. https://doi.org/10.17860/mersinefd.475515
APA Karaboğa M (2018). Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(3), 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
Chicago Karaboğa Mehmet Tahir Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 14, no.3 (2018): 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
MLA Karaboğa Mehmet Tahir Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.14, no.3, 2018, ss.912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
AMA Karaboğa M Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2018; 14(3): 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
Vancouver Karaboğa M Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2018; 14(3): 912 - 936. 10.17860/mersinefd.475515
IEEE Karaboğa M "Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri." Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, ss.912 - 936, 2018. 10.17860/mersinefd.475515
ISNAD Karaboğa, Mehmet Tahir. "Üniversite Öğrencilerinin Bir Sosyalleşme Alanı Olarak Sosyal Medya Hakkındaki Görüşleri". Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 14/3 (2018), 912-936. https://doi.org/10.17860/mersinefd.475515