Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi

Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 234 - 248 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 23-04-2020

Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi

Öz:
Bu çalışmada, 2. sınıf matematik öğretmen adaylarına göre matematiği anlamanın neifade ettiği araştırılmıştır. Öğretmen adaylarının düşüncelerinin ayrıntılı olarakincelenmesi amaçlandığından çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden durumçalışması kullanılmıştır. Çalışma grubu, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü2. sınıf öğrencilerinden 48’i kadın, 13’ü erkek olmak üzere toplam 61 öğretmenadayından oluşmaktadır. Araştırma kapsamında veriler yapılandırılmış görüşmeleraracılığıyla elde edilmiş ve içerik analizi ile incelenmiştir. Analizler sonucunda eldeedilen veriler, belirli temalara ayrılıp verilerin alt boyutları belirlenmiştir. Sonuçolarak 2. sınıf öğretmen adaylarına göre matematiği anlamanın ne ifade ettiği 5 temaaltında belirlenmiştir. Bu temalar; matematiğin yapısı, dersin uygulanması, günlükyaşam, evrenin düzeni ve kazandırdıkları olarak ifade edilmiştir. Bu temalar altında yeralan özellikler doğrultusunda matematik öğretiminin gerçekleştirilmesinin,öğrencilerin matematiği hem eğitimleri sırasında hem de günlük yaşamda kolaylıksağlaması açısından faydalı olacağı belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik

An Investigation of the Views of Pre-Service Mathematics Teachers on the What it Means to Understand Mathematics

Öz:
In this study, it was investigated what it means to understand mathematics according to the 2th grade pre-service mathematics teachers. A case study of qualitative research methods has been used in this study. The study group consisted of 61 pre-service mathematics teachers. Data were collected through structured interviews and analyzed with content analysis. The data obtained as a result of the analyzes were divided into determine themes and the sub-dimensions of the data were determined. According to second-grade pre-service teachers, what it means to understand mathematics are determined under 5 themes. These themes are expressed as the structure of mathematics, implementation of the course, daily life, the order of the universe and contribution to the individual. According to the properties of the themes, the realization of mathematics teaching was found to be beneficial in terms of students' mathematics both in their education and in daily life.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Matematik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KÜKEY E, TUTAK T (2019). Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. , 234 - 248.
Chicago KÜKEY EBRU,TUTAK TAYFUN Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. (2019): 234 - 248.
MLA KÜKEY EBRU,TUTAK TAYFUN Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. , 2019, ss.234 - 248.
AMA KÜKEY E,TUTAK T Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. . 2019; 234 - 248.
Vancouver KÜKEY E,TUTAK T Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. . 2019; 234 - 248.
IEEE KÜKEY E,TUTAK T "Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi." , ss.234 - 248, 2019.
ISNAD KÜKEY, EBRU - TUTAK, TAYFUN. "Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi". (2019), 234-248.
APA KÜKEY E, TUTAK T (2019). Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8(1), 234 - 248.
Chicago KÜKEY EBRU,TUTAK TAYFUN Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8, no.1 (2019): 234 - 248.
MLA KÜKEY EBRU,TUTAK TAYFUN Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.8, no.1, 2019, ss.234 - 248.
AMA KÜKEY E,TUTAK T Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2019; 8(1): 234 - 248.
Vancouver KÜKEY E,TUTAK T Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2019; 8(1): 234 - 248.
IEEE KÜKEY E,TUTAK T "Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8, ss.234 - 248, 2019.
ISNAD KÜKEY, EBRU - TUTAK, TAYFUN. "Matematik Öğretmen Adaylarının, Matematiği Anlamanın Ne İfade Ettiğine Yönelik Olarak Görüşlerinin İncelenmesi". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8/1 (2019), 234-248.