Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma

Yıl: 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 382 - 407 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 23-04-2020

Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma

Öz:
Kadın giyim pazarı içinde tesettür giyim pazarı dünya genelinde Müslüman nüfusun artması,modanın etkisi ve İslami tüketim pratiklerinin gelişmesiyle oldukça gelecek vaat eden bir pazarhaline gelmiştir. Bu pazarı besleyen en önemli tüketici grubu olan üniversite çağındakitesettürlü gençleri yakından incelemek pazara ait dinamikleri anlamada oldukça önemlidir. Buçalışmada tesettürlü üniversite öğrencilerinin tesettür giyim alışverişlerinde karar vermetarzlarının incelenmesi için Sproles ve Kendall (1986)’ın “Tüketici Tarzı Ölçeği’’ kullanılmış, 337kişilik bir örneklem grubundan elde edilen verilerle öğrencilerin karar verme tarzı iledemografik değişkenleri ve satın almaya karşı tutumları arasındaki ilişkilerin incelenmesiamaçlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre tesettürlü gençler alışverişlerinde mükemmeliyetçi,kalite, moda ve eğlence bilinçli bir eğilim göstermekte, gelir seviyeleri yükseldikçe daha markalıve tasarım ürünlere yönelmekte, online ve hızlı alışverişe önem vermektedir. Sonuç olaraktesettürlü gençlerin eğilimlerini ve ihtiyaçlarını yakından tanımanın pazara hitap edenfirmaların daha etkin pazarlama karması ve stratejileri geliştirmeleri açısından oldukça faydalıolacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Davranış Bilimleri

A Research on Decision-Making Styles of Veiled University Students during Modest Dress Shopping

Öz:
Among women’s clothing market, modest dress market has become a highly promising market due to the rise of Muslim population across the world, the influence of fashion and the development of Islamic consumption practices. Examining the veiled youth at university age which is the most important consumer group supporting this market closely is highly important for understanding the dynamics of the market. In this research, the ‘’Consumer-Style Scale’’ by Sproles and Kendall (1986) was used to analyze decision-making styles of veiled university students during modest dress shopping and it was aimed to analyze the relationships between decision-making styles and demographic variables of students and their attitudes toward purchase with the data obtained from a sample group of 337. According to the findings acquired, veiled youth show tendencies based on perfectionism, quality, fashion and entertainment during shopping and as their income rises, they tend towards more branded and designed products and attach a greater importance to online and fast shopping. As a consequence, it is believed that recognizing the tendencies and needs of veiled youth closely will be quite useful for firms addressing the market to develop more effective marketing mixes and strategies.
Anahtar Kelime:

Konular: Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Deniz E (2019). Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. , 382 - 407.
Chicago Deniz Elif Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. (2019): 382 - 407.
MLA Deniz Elif Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. , 2019, ss.382 - 407.
AMA Deniz E Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. . 2019; 382 - 407.
Vancouver Deniz E Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. . 2019; 382 - 407.
IEEE Deniz E "Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma." , ss.382 - 407, 2019.
ISNAD Deniz, Elif. "Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma". (2019), 382-407.
APA Deniz E (2019). Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8(1), 382 - 407.
Chicago Deniz Elif Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8, no.1 (2019): 382 - 407.
MLA Deniz Elif Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol.8, no.1, 2019, ss.382 - 407.
AMA Deniz E Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2019; 8(1): 382 - 407.
Vancouver Deniz E Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2019; 8(1): 382 - 407.
IEEE Deniz E "Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8, ss.382 - 407, 2019.
ISNAD Deniz, Elif. "Tesettürlü Üniversite Öğrencilerinin Tesettür Giyim Alışverişlerinde Karar Verme Tarzları Üzerine Bir Araştırma". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8/1 (2019), 382-407.